Kars’a her gidişimde insanlarını daha bilinçli, daha iddialı görüyorum. Kars’ta adeta dipten gelen dalga gibi bir hareketlilik yaşanıyor. İki yıl önce 14-16 Temmuz tarihlerinde Kafkas Üniversitesi’nde yapılan ‘Türkiye’de ve Dünyada Yerel-Geleneksel Peynirler: Kars Kaşarı Coğrafi İşareti’ konulu uluslararası sempozyuma katılmıştım.
#Müge AkgünBir dakika güller diyarı değil miydi o? Isparta deyince akla ilk gelen şey tabii ki de gül. Ama güller diyarı Isparta artık ek olarak lavanta bahçeleri ile de anılıyor. İlginç değil mi, bir Ispartalı olarak bunu ilk duyduğumda ben de şaşırmıştım. Fotoğrafları gördüğümde ‘’Mümkün değil, kesin Fransa’nın Provence bölgesidir’’ demiştim hatta. Lavanta bahçelerini gezdim, kendim gördüm ya çok gurur duydum, gerçekten bir minik Fransız Provence Köyü var Isparta’da! Öyle hoşuma gitti ki başlangıç hikayesi, hemen anlatıyorum.
#LavantaBir dakika güller diyarı değil miydi o? Isparta deyince akla ilk gelen şey tabii ki de gül. Ama güller diyarı Isparta artık ek olarak lavanta bahçeleri ile de anılıyor. İlginç değil mi, bir Ispartalı olarak bunu ilk duyduğumda ben de şaşırmıştım. Fotoğrafları gördüğümde ‘’Mümkün değil, kesin Fransa’nın Provence bölgesidir’’ demiştim hatta. Lavanta bahçelerini gezdim, kendim gördüm ya çok gurur duydum, gerçekten bir minik Fransız Provence Köyü var Isparta’da! Öyle hoşuma gitti ki başlangıç hikayesi, hemen anlatıyorum.
#IspartaKARS Kuzeydoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Arpaçay İlçesi’ndeki Kuyucuk Gölü Kuş Cenneti’nin bilinçsiz su kullanılması nedeniyle tamamen kuruduğunu ve artık buraya göç mevsiminde bile kuşların uğramadığını söyledi. 10 yıl önce Eylül ayında gölde 40 binden fazla kuşun olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, bu yılın Eylül ayında ise 17 angut kuşu saydıklarını kaydetti. Kuyucuk Gölü Kuş cennetinde belirlenen 232 kuş türüne artık rastlamadıklarını vurgulayan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu "Gölün bu hale gelmesi küresel ısınma veya sıcaktan dolayı değil. Maalesef bu muhteşem kuş cenneti, özellikle yanlış su kullanımı ve gölün korunmaması yüzünden kurudu" dedi.
DİYARBAKIR’ın Silvan İlçesi’nde 14 Temmuz’da 13 askerin şehit düştüğü PKK saldırısında ağır yaralanan Karslı Jandarma Onbaşı Erdem Yıldız, Ankara GATA’daki 35 günlük tedavisinin ardından memleketi Kars’a geldi. Yıldız, "Ben de şehit olmak istedim, vatan sağ olsun" dedi.
Kars’a tek tük gelen gezginler genellikle kaleyi, hamamı, Rus evlerini ve Ani’yi görüp evlerine döner. Halbuki bilmezler ki ilkbahar ve yaz aylarında kentin doğası, Türkiye’nin diğer bölgelerinde tadamayacağınız güzellikleri, özgürlüğü ve heyecan verici vahşiliği sunar.
İngiltere'deki Stanford Üniversitesi Çevre Bilim Merkezi araştırma görevlisi, tropikal biyolog, ekolog, ornitolog ve doğa fotoğrafçısı Dr. Çağan Şekercioğlu, Kars-Kuyucuk Gölünün korunması, sazlık bitki örtüsünün ekolojik restorasyonu ve bölgede doğa turizminin geliştirilmesi alanında yaptığı çalışmayla, İngiltere'de "Çevre Nobeli" sayılan "Whitley Altın Çevre" ödülünü kazandı.
İngiltere'deki Stanford Üniversitesi Çevre Bilim Merkezi araştırma görevlisi, tropikal biyolog, ekolog, ornitolog ve doğa fotoğrafçısı Dr. Çağan Şekercioğlu, Kars-Kuyucuk Gölünün korunması, sazlık bitki örtüsünün ekolojik restorasyonu ve bölgede doğa turizminin geliştirilmesi alanında yaptığı çalışmayla, İngiltere'de "Çevre Nobeli" sayılan "Whitley Altın Çevre" ödülünü kazandı.
Kastamonu’nun Cide sahilindeki Gideros Koyu, antik çağdan bu yana güzelliği dillere destan olan bir doğa cenneti. Tarihin ilk coğrafyacısı Strabon, koydaki yerleşimi 3500 yıl önce Amazonların kurduğunu yazıyor. Gideros’un kadınları bugün de Amazonlar gibi doğayla savaşıyor. Balıkçılık, hayvancılık yapıyor, restoran, pansiyon işletiyor.
İstanbul’daki Milli Reasürans Sanat Galerisi’nin yöneticisi Amelie Edgü (70) Hollanda doğumlu. Yaklaşık 40 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Hakkari’den Artvin’e, Edirne’den Kastamonu’ya gitmediği, görmediği şehir kalmamış. Lise yıllarında Avrupa’da başladığı keşif yolculuklarını 1991’den bu yana dünyanın uzak köşelerinde sürdürüyor.