Kuş Türü haberleri sayfasında Kuş Türü hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2647 Kuş Türü haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Antalya'nın kuşları, yaşadıkları tehditler ve önemli kuş alanları, uzman veteriner hekim Gökçe Coşkun ve Gazi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Esra Per'in kalemi ile kitaplaştırıldı. Bugüne kadar 338 türü kayıt altına alınan Antalya kuşlarından 236'sı kesinlikle korunması gereken, 91'i ise korunması gereken hayvan türleri arasında bulunuyor.
#KuşDicle Üniversitesi kampüsü içerisinde yer alan Kabaklı Sulama Göleti’nde Diyarbakır’da daha önce görüntülenmemiş 5 kuş türü Demirören Haber Ajansı (DHA) muhabiri ve doğa fotoğrafçısı Selim Kaya’nın objektifine yansıdı. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Kuş Bilimci Prof. Dr. Ahmet Kılıç, böylece Türkiye’de varlıkları bilinen 8 tür kum kuşundan 5’inin Diyarbakır’da ilk kez fotoğraflandığını, bunlardan 3’ünün kentteki varlığının ise ilk kez tespit edildiğini söyledi.
#DiyarbakırKuş gözlemcileri tarafından dünyanın en yaygın kullanılan uluslararası kuş gözlem platformu eBird üzerinde yer alan kayıtlara göre, 2020 yılında Türkiye'de en fazla kuş Antalya'da gözlendi. Antalya'da bir yıl içerisinde 289 kuş türü kayıt altına alındı.
#Kuş TürüBÜLENT Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuğrul Atasoy, Türkiye'de nadir görülen ve en son 2016 yılında İstanbul'da tespit edilen alaca çinte kuşunu fotoğraflamayı başardı. Alaca çinte, Zonguldak’ın 308'inci kuş türü olarak kayda alınırken, birçok kuş bilimcisi de kente geldi.
#Zonguldak300 milyon dolara mal olan Obruk Barajı, Türkiye’nin gizli bir biyolojik zenginlik alanı olarak dikkat çekiyor.Obruk’ta yaklaşık 20 familyadan 110’a yakın kuş türü tespit edildi.30 bin bireye yakın kışlayan kuş popülasyonuna sahip Obruk Barajı aynı zamanda baharda üreyen kuş türlerine de ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de en çok kış kuşu popülasyonuna sahip 17. sulak alan olan Obruk’ta akkuyruklu kartal, kara ve küçük akbaba ile şah kartalı gibi nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için koruma altına alınan kuş türleri de bulunuyor.Doğal güzelliğiyle de fotoğraf tutkunlarının gözde mekanları arasında yer alacak olan Obruk, kurulması planlanan doğa parkuruyla birlikte turizme de katma değer sunacak.
#Enerji Üretimiİlk ve son kez 1874’yılında Türkiye’de görülen ‘Kutup Martısı’nı fotoğraflamak için kuş gözlemcileri Rize sahiline koştu. Türkiye’de fotoğraflanan 475’inci kuş türü olarak kayda geçen kutup martısını çekmek isteyen gözlemciler Türkiye’nin dört yanından Rize’ye akın etti. O anlar 2012 yılında çevrilen bir filmi hatırlattı.
#Sinema Filmiİstanbul Havalimanı'nda polisin şüphelenerek durduğu kişiler, dünyanın en hızlı yırtıcı kuş türü olarak bilinen 10 gökdoğanı yurt dışına çıkarmak isterken yakalandı. Zenginliğin simgesi olan kuşların, Arap coğrafyasına kaçırılarak buradaki Arap şeyhlerine tanesi 100 bin dolar karşılığında satılacağı tespit edildi.
#İstanbulİstanbul Havalimanı'nda polisin şüphelenerek durduğu kişiler, dünyanın en hızlı yırtıcı kuş türü olarak bilinen 10 gökdoğanı yurt dışına çıkarmak isterken yakalandı. Zenginliğin simgesi olan kuşların, Arap coğrafyasına kaçırılarak buradaki Arap şeyhlerine tanesi 100 bin dolar karşılığında satılacağı tespit edildi.
#İstanbul“Diyarbakır, sen mi tepeden tırnağa sevdalı bir şehirsin, yoksa biz mi ölümüne sevdalı birer Diyarbakırlıyız” diye şehirlerine olan bağlarını gösterir Diyarbakırlılar. Her gidişimde daha çok sevdiğim, hiç yabancılık çekmediğim Diyarbakır, bir başka ‘sevdalı’ kente, Mardin’e geçiş demektir aynı zamanda. Bir turda iki kadim kent gezmektir. Hele şimdi; tam zamanı değilse nedir!
#Nurgül BüyükkalayArdahan’ın Çıldır ilçesindeki Aktaş Gölü sulak alanında barınan göçmen kuşların, Aktaş Gümrük Kapısı yolundaki trafikten kaynaklı gürültüden rahatsız olmalarını önlemek amacıyla göl çevresindeki yola 2 bin 600 metre uzunluğunda 3 metre yüksekliğinde ses bariyerleri yapıldı.
#Ses BariyeriDünyanın En Etkili Biliminsanları listesine giren Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu ornitoloji ve çevre çalışmalarıyla biliniyor. Şekercioğlu bir biyofil, yani doğaya tutku derecesinde ilgi duyuyor. Birçok ilke imza atmış ve filmlerde rastladığımız türden bir biliminsanı. Kuşlar, böcekler, yılanlar ve envai çeşit hayvanla muhatap olan Şekercioğlu “Hayvanlardan korkmuyorum, onların davranışı öngörülebilir” diyor.
#Prof. Dr. Çağan ŞekercioğluÜlkemiz, zengin doğası ve kültürel mirasıyla dikkat çekerken, milli park sayısı da her geçen gün artıyor. Son olarak Sivas’ın Divriği ilçesi, tarihî ve doğal zenginlikleriyle birlikte milli park ilan edilerek Türkiye’nin 50'nci milli parkı oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü verilerine göre, Divriği’nin bu yeni statüsü, bölgenin doğa ve tarih tutkunları için cazibe merkezi haline gelmesini sağlayacak. Biz de bu güzel gelişme sonrası, güz mevsiminin en çok yakıştığı 8 milli parkı derledik. İşte tam da şu sıralar büyüleyici bir atmosfer sunan milli parklar…
#SeyahatBuğulu sesi ve seslendirdiği hüzünlü aşk şarkılarıyla tanınan ünlü şarkıcı Lana Del Rey son haftalarda hareketlenen aşk hayatıyla gündeme gelmişti. Birkaç yıl önce tanıştığı bir “timsah turu” rehberiyle aşk yaşadığı konuşulan ünlü şarkıcı önce bu ilişkiyi inkar etti.
#Lana Del ReyMüzik dünyasının etkileyici seslerinden Lana Del Rey, son haftalarda aşk hayatındaki yeni gelişmelerle gündemdeydi. Yıldız şarkıcı hakkında çıkan aşk dedikodularını yalanladı ancak en sonunda yakalandı.
#Lana Del ReyHalk arasında bilinen adıyla ‘tezek’ ve ‘gübre böcekleri’, Karacabey Longoz Ormanı’nda korumaya alındı. Longoza ziyarete gelenler, doğanın geri dönüşüm sürecini hızlandıran, delikler kazıp toprağı havalandıran ve gübrelemeye yardımcı olan bu böceklere zarar vermemeleri için tabelalarla uyarılıyor.
#Karacabey Longoz OrmanıAntalya'nın Serik ilçesinde nesli tükenmekte olan Peçeli baykuş bulan vatandaşlar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Antalya Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim etti. İlk görüşte ne olduğunu anlamadıklarını belirten Fatma Kara, “İlk defa gördüğüm bir hayvan, bahçeye kaçtı ve sonra yakaladık. Çok korktum gözleri ışıl ışıl bakıyordu. Bilmediğim için korktum” dedi.
#ANTALYAÇoğu insanın zeki olduğunu düşündüğü hayvanların kısa bir listesi vardır; şempanzeler, yunuslar, balinalar, belki köpekler ve kediler. Ancak biyolojik bilimlerdeki en son gelişmeler bu listeyi bir hayli genişletecek ilginç sonuçlar ortaya koydu. Mesela zürafalar matematik işlemlerini kafalarından yapabilirler, yunuslar para birimini geliştirip kullandılar ve karıncalar aynada kendilerini tanıyabilir! İşte hayvanlar aleminden sizi şaşırtacak sürpriz bilgiler…
#Hayvanlar AlemiBirçok kişinin farklı yemekleri sevdiği bilinmektedir. Bu farklı yemeklerden biriside bıldırcın eti ile yapılan yemeklerdir. Bıldırcın eti son derece lezzetli olmasının yanında fazlasıyla da sağlıklıdır. Bu yüzden bıldırcın etini mutlaka tüketmeniz gerekmektedir. Bıldırcın nasıl pişirilir? En güzel bıldırcın eti nasıl yapılır, ne kadar süre pişer? İşte, tüm detaylar.
#BıldırcınYağışların azalması ve artan buharlaşmayla Van Gölü havzasındaki baraj, göl, gölet gibi su kaynaklarının su seviyesi düşerken, havzada yüzlerce kuş türünün konaklandığı sulak alanlar da kuraklıktan nasibini aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, kuraklığın havzadaki sulak alanları olumsuz etkilediğini belirterek, "Kuraklık nedeniyle bu yıl özellikle flamingolar kışın havzayı terk etmedi. Küresel ısınmayla ilgili tüm dünyanın acil önlem alması gerekir" dedi.
#YağışÇanakkale'nin Eceabat ilçesinde birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve önemli sulak alanlardan olan ve geçen ağustos ayında tamamen kuruyan Uzunhızırlı Göleti, son aylarda etkili olan yağışların ardından yeniden su tutmaya başladı. Göletin su tutmasıyla birlikte göçmen kuşları tekrar geldi..
#ÇanakkaleÇanakkale'nin Eceabat ilçesinde birçok göçmen kuşa ev sahipliği yapan ve önemli sulak alanlardan olan ve geçen ağustos ayında tamamen kuruyan Uzunhızırlı Göleti, son aylarda etkili olan yağışların ardından yeniden su tutmaya başladı. Göletin su tutmasıyla birlikte göçmen kuşları tekrar geldi..
#ÇanakkaleDünyada ve ülkemizde kuş türlerinin popülasyonunda ciddi bir azalma yaşanıyor. 200’den fazla türün soyunun kritik seviyede tehlike altında. En son Birleşik Krallık Ekoloji ve Hidroloji Merkezi'nin (UKCEH) yaptığı bir araştırmaya göre, modern insanlık tarihi boyunca her dokuz kuş türünden birinin neslinin tükendiği açıklandı. Peki ülkemizde tehlike altında olan türler hangileri? Bu türlerin nesli tamamen tükenirse nasıl sorunlar ortaya çıkabilir? Nasıl önlemler almak gerekiyor? Kuş bilimci Öğr. Gör. Ergün Bacak ile tüm bu sorulara cevap aradık.
#Kuş Türleri2024 yılında, 1 Ocak pazartesi gününe denk geliyor. Hafta sonuyla da birleşince ortaya üç günlük bir tatil fırsatı çıkıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Hem kış huzurunu yaşayacağımız hem de yeni yılı keyifli bir şekilde karşılayabileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. Kayak yapılacak rotalardan karlar altında tarihi kalıntıların gezileceği ya da sakin bir köşede manzaranın keyfinin çıkarılacağı yerlere kadar 9 şehirden 10 adresi önerdiler.
#RotaKişiler rüyalarında çeşitli objeler, olaylar görebildiği gibi hayvanlar da görebilmektedir. Örneğin yapılan istatistiklere göre rüyalarda en çok kedi, köpek, balık gibi bilinen hayvan türleri yer almaktadır. Her hayvanın rüyada yorumlanma şekli farklıdır. Keklik de bir kuş türü olarak rüyalarda kişilerin düşlerine girebilmektedir. Rüyada keklik görmenin ne anlama geldiği, rüyada keklik yavrusu yakalamanın ne anlama geldiği ve rüyada keklik yavrusunu beslemenin ne anlama geldiği detayları ile derledik. Toplumumuzda oldukça önemli olan kahve fincanları, en fazla kullanılan eşyalardandır. Kahve fincanları kimi zaman rüyalarımıza kadar girmekte ve insanlar rüyasında kahve fincanı gördüğünde ne anlama geldiğini merak etmektedir. Rüyada kahve fincanı görmek ne anlama gelir? Rüyada kahve fincanı yıkamak ne demek? Rüyada kahve fincanı kırılması nedir tüm detayları ile derledik.
#Rüya TabirleriYarasa, insanların korktuğu hayvanların başında gelir. Rüyada yarasa ile karşılaşan bazı insanlar yarasanın görünüşü ve kan emme özelliğini düşünerek rüyalarını olumsuz yorumlamaktadır. Oysaki tek başına yarasa görmeyi olumsuz yorumlamak her zaman doğru olmayabilir. Öyleyse yarasa görmenin rüyadaki tüm anlamlarını sizler için derledik.
#Rüyada Yarasa GörmekTabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nden (ÖÇKB) haberdar mısınız? Bu alanlar; denizlerden ormanlara, yaylalardan göllere kadar çeşitli doğal ekosistem ve oluşumları barındırıyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Özel Çevre Koruma Bölgeleri’nde nereleri gezmeli, neler yapmalı?’ diye sorduk. İşte 19 bölgeden keşfedilecek değerler…
#RotaKızılırmak Deltası Sulak Alan ve Kuş Cenneti nüfus patlaması yaşıyor. Kuş popülasyonuyla Manyas ve Gediz’i geride bırakmayı başaran deltanın en nadide türlerinden biri ise 7 gramlık ağırlığıyla her yıl Avrupa’dan ta Afrika’ya göçen ve Kızılırmak’ta mola veren söğüt bülbülü...
#SamsunOsman ismi erkek bebeklere verilen isimler arasında yer almaktadır. Uzun yıllardan beri kullanılan Osman ismi günümüzde de sıklıkla kullanılmaktadır. Bebeğine Osman ismini vermek isteyenler, Osman isminin anlamı nedir? Osman ne demek? Osman isminin özellikleri gibi birçok konuyu merak etmektedir. Osman ismi ile ilgili meram edilen bu soruların cevaplarını hazırladık.
#Osman Ne Demek?