İstanbul ve İzmir’de mide botoksu ile zayıflamak isteyen 250’ye yakın hasta zehirlendi. Aynı gün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da sosyal medya hesabından, mide botoksunun endikasyon (kullanım dışı) olduğunu duyurdu. Yani estetik amaçlı ya da migren ve boyun ağrısı ile genel cerrahide makat çatlağı gibi tedavilerde kullanılması yasal ama mide için izin yok! Ancak, Bakanlığın önermediği ve hatta ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA’nın kalp krizi, nöbet, solunum durmasına karşı uyardığı mide botoksu bugün hala birçok devlet hastanesi ve özel hastanelerin de neredeyse tamamında yapılıyor. Uzmanların, ‘Kanıtlanmış kilo kaybettirici etkisi yok’ dediği mide botoksu bunca zararına rağmen neden hâlâ yapılmakta, nedir bu mide botoksu, tehlikeleri neler, kim, neden yaptırıyor ve yasaklanmalı mı? Sordum.
#Mide Botoksuİp atlarken elektrik akımına kapılıp ağır yaralanan Kübra Emiral davasında mahkeme, elektrik şirketinin 2009’dan itibaren yasal faiziyle 508 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. Mahkeme, havai hatların tehlike içeren bina önlerindeki kısımlarını, izolasyon malzemesi ile kaplayıp yeraltına almayan elektrik şirketini kusurlu buldu.
#Kübra Emiralİstanbul'un en büyük Kovid merkezlerinden biri olan Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde acile başvuran, serviste takip edilen ya da yoğun bakıma kaldırılmış hastalar üzerinde yapılan bir çalışma, virüsün kısa bir süre içinde vücudu kanser ve kalp hastalıklarından koruyan protein düzeylerini çok düşürdüğünü ortaya koydu. Üstelik koronavirüsü ağır geçiren hastalarda bu protein düzeylerinin eski haline dönemediği de tespit edildi. Koronavirüsün yarattığı bu etkiyi dünyada ilk kez ortaya koyan araştırma, dünyanın en büyük kalp kongresi olan Amerikan Kalp Derneği'nin kongresinde de ödül aldı.
#Koronavirüsİstanbul'un en büyük Kovid merkezlerinden biri olan Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde acile başvuran, serviste takip edilen ya da yoğun bakıma kaldırılmış hastalar üzerinde yapılan bir çalışma, virüsün kısa bir süre içinde vücudu kanser ve kalp hastalıklarından koruyan protein düzeylerini çok düşürdüğünü ortaya koydu. Üstelik koronavirüsü ağır geçiren hastalarda bu protein düzeylerinin eski haline dönemediği de tespit edildi. Koronavirüsün yarattığı bu etkiyi dünyada ilk kez ortaya koyan araştırma, dünyanın en büyük kalp kongresi olan Amerikan Kalp Derneği'nin kongresinde de ödül aldı.
#KoronavirüsSon dakika haberi... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüsle mücadelede ile ilgili önemli mesajlar verdi. Aşılamada yeni safhaya geçildiğini belirten Bakan Koca, cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış olan herkesin aşı randevusu alabileceğini, 18 yaş altı kronik rahatsızlığı, ek rahatsızlığı olanların da 1 hafta 10 gün içinde aşılanabileceğini açıkladı. Bakan Koca, Hindistan kökenli Delta mutasyonunun Türkiye'de 134 kişide tespit edildiğini söyledi ve mutasyonun ağırlıklı olarak İstanbul'da görüldüğünü ifade etti. Ayrıca Bakan Koca, yerli aşı çalışmalarında son durumu açıklayıp Türkiye'ye gelen toplam aşı miktarını duyurdu. Toplumsal bağışıklığa vurgu yapan Bakan Koca, Kurban Bayramı'na kadar nüfusun en az yüzde 70'inin en az bir doz aşılanması hedefini dile getirdi.
#Fahrettin KocaSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın düzenlediği basın toplantısına Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof Dr. Ateş Kara da katıldı. Prof. Dr. Kara, Covid-19 aşıların yan etkileriyle ilgili konuşurken, aşıdan tedirgin olanların yüreklerine su serpti.
#Bilim KuruluSağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın düzenlediği basın toplantısına Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof Dr. Ateş Kara da katıldı. Prof. Dr. Kara, Covid-19 aşıların yan etkileriyle ilgili konuşurken, aşıdan tedirgin olanların yüreklerine su serpti.
#Ateş KaraBilim insanları koronavirüsü yenme savaşında aşı, ilaç ve birçok farklı deneyle öne geçme yarışına devam ediyor. Oxford Üniversitesi bu konuda yeni bir deney serisine başlamaya hazırlanıyor: Koronavirüsten iyileşenleri tekrar Kovid-19'la enfekte etmek...
#KoronavirüsKoronavirüs salgınında normalleşme dönemiyle vaka sayıları giderek artan Türkiye'de hızlı artıştan bu kez çocuklar da etkilendi. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik İmmunoloji Bilimdalı’ndan Prof. Dr. Ayper Somer, İngiliz varyantının özellikle 0-9 yaş çocukları çok daha fazla vurduğunu söyledi. Prof. Dr. Ayper Somer, "Bu sefer hem daha ağır seyrediyor hem de kovid sonrası dönemde çocuklarda ortaya çıkan Mis-C tablosu, en çok kalbi etkiliyor. Kalp kası iltihabı dediğimiz miyokardit’e yol açıyor. Son zamanlarda ateş ve çarpıntı şikayetiyle gelen çocuk vakalarımız da arttı" dedi.
#KoronavirüsVisCoran İlaç Sanayii AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, "Teknoloji transferi ve Sağlık Bakanlığındaki prosedürler bittikten sonra aşıya kullanım izni alınacak. Ardından Türkiye'de pilot üretim yapılacak ve seri üretime geçilecek." dedi.
#Sputnik VBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#KoronavirüsBilkent Üniversitesi UNAM'da Türk araştırmacılar yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisini 10 saniyede yüzde 99 güvenilirlikle yapabilen nanoteknoloji temelli tanı sistemi geliştirdi. Burundan sürüntü almayı tarihe karıştıracak yüksek teknoloji özelliğiyle ve hastalığın erken evresinde de sonuç vermesiyle öne çıkan nanoteknoloji temelli yeni tanı sisteminin yabancı menşeli PCR testlerinin yerini alması hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Abdullah Atalar, "Bu cihaz tamamen Türk malı. Türkiye'ye ait eşi bulunmayan bu teknolojiden bütün dünya faydalanacak. Bu buluşun ülkemizde ve dünyada çok ses getireceğine inanıyoruz. Kitleri de çok ucuz, cihazla seri halde testler yapılabilir'' dedi. Bilkent Üniversitesi UNAM baş araştırmacılarından Doktor Öğretim Üyesi Bülend Ortaç da ''PCR testi, hata payı yüksek ve hastalık başladıktan 2-3 gün sonra sonuç veren bir yöntemken bizim sistemimiz saniyeler içinde ve hastalığın erken evresinde sonuç veriyor'' ifadelerini kullandı.
#Bilkent ÜniversitesiTürkiye’de yaşayan insanların yaklaşık yüzde 15’inin muzdarip olduğu Hassas Bağırsak Sendromu’un tedavi desteğine yönelik yapılan klinik çalışmada önemli bir başarıya imza atıldığı duyuruldu. İnsan bağırsağındaki bakterileri mikrobiyom testleriyle analiz ederek kişisel beslenme programları geliştiren yerli biyoteknoloji girişimi ENBIOSIS’in yürüttüğü klinik çalışmada Huzursuz Bağırsak Sendromu hastalarının yüzde 78’inde semptomlarda iyileşme gözlemlendi.
#Huzursuz Bağırsak SendromuTürkiye'de ilk kez bir Kovid-19 aşı adayı, insanlarda denenmeye başlanacak. 10 yıl önce, başka bir proje için geliştirilen yapay akciğer modeli ile azot tankında dondurularak bekletilen akciğere özel bağışıklık hücrelerinin 'uyandırılarak', Kovid aşısı araştırmasında kullanılması, projede hızla yol kat edilmesini sağladı. Böylece, hem ilk sonuçları, hem de etkinliği açısından dünya devlerinin Kovid-19 aşısında elde ettiği başarıya Ankara'da da ulaşıldı. Her şey yolunda giderse yıl sonunda hazır olması hedeflenen yerli Kovid aşısı, burundan uygulanacak ve dünyada ilk kez bir aşının ek içeriğinin belirli bir süreliğine de olsa tedaviyi destekleyici özelliği de olacak.
#KoronavirüsÇocukluğundaki "bilim insanı" olma hedefi doğrultusunda akademisyen olup yüzlerce doktor yetiştiren Prof. Dr. Kayhan, kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi alanında kendi adına bilimsel ve akademik ödül oluşturarak bir ilke imza atıyor.
#BilimTokat’ın Erbaa ilçesinde bir bölümü Bizans İmparatorluğu, bir bölümüyse Selçuklu Devleti zamanında yapılan ve yıllar içinde tahribata uğrayan tarihi Boğazkesen Köprüsü, restore edilmezse yok olacak. Tarihte Amasya-Niksar bağlantısını sağlayan köprüden geriye sadece Kelkit Çayı içindeki ayak kısımları kaldı.
#TokatTokat’ın Erbaa ilçesinde bir bölümü Bizans İmparatorluğu, bir bölümü ise Selçuklu Devleti zamanında yapılan ve yıllar içinde tahribata uğrayan tarihi Boğazkesen Köprüsü, restore edilmezse yok olacak. Tarihte Amasya-Niksar bağlantısını sağlayan köprüden geriye sadece Kelkit Çayı içindeki ayak kısımları kaldı
#TokatSabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Doktora Öğrencisi Günet Eroğlu, okul hayatında ve öğrenmede güçlük çeken disleksik çocuklara yönelik “Auto Train Brain” isimli mobil uygulamayı geliştirdi.
#DisleksikTekerlekli Sandalye Basketbol Süper Ligi ve 1. Lig Mehmet Gülmez 2018-2019 sezonu geçtiğimiz hafta başladı. Bu ligin ve engelli sporların öncü ve başarılı takımlarından, "İstanbul Engelli Yıldızlar Spor Kulübü" ile "1907 Fenerbahçe Derneği" önemli bir iş birliğine imza attılar.
#Şehnaz TanilkanHürriyet’in ilgili bakanlıklar ve konunun uzmanlarından edindiği bilgilere göre 12. yüzyılda yapılan Molla Zeyrek Camisi ve çevresi, Yedikule surları ve zindanı, Sultanahmet bölgesinin yarısı, Küçük Ayasofya ile Acemoğlu Hamamı, tarihi sarnıçlar gibi UNESCO’nun koruma listesindeki bölgelerde silueti bozan, hatta tarihi yapılara uzanan kaçak yapılar da imar barışına başvurdu.
#Gazetehaberleri