Sağlık Bakanı Recep Akdağ, son dönemlerde Verem hastası sayısında artış olduğu iddialarına ilginç bir yanıt verdi. 2002 yılında verem hastalarının yüzde 40’ına ulaşıldığını 2006 yılında ise bu oranın yüzde 89’a çıktığını belirten Bakan Akdağ, “Hastalığın yayılması ve artışı söz konusu olmayıp, mevcut hasta sayısının tespitinde başarı mevcuttur” dedi. Rakamlara göre ise 2002 yılında 16 bin 435 olan verem hastası sayısı 2006 yılında 18 bin 544’e ulaştı.
Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) "Çocuk İşçiliğiyle İlgili Küresel Rapor"unda, "Çocuk işçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması" başlıklı ILO Sözleşmesinin uygulanmasında, Türkiye’de sosyal ortakların ve hükümetin bugüne kadar başarılı olduğu bildirildi.
Trendyol, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nun lansmanını Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirdi. Raporda çevresel ve toplumsal etki hedeflerindeki ilerlemeleri paylaşan şirket, Kapsam 1 ve 2 emisyonlarını %16 azaltarak karbon nötr hedefinde ilerleme kaydederken, atıklarının %96,7’sini de geri dönüştürdü. Tek kullanımlık plastik tüketimini %57 azaltan Trendyol, kargo poşetlerinin %70’ini ise geri dönüştürülmüş malzemelerden üretti. GRI standartlarına uygun olarak hazırlanan raporda şeffaflık ve güvenilirlik, üçüncü taraf bağımsız güvence doğrulama denetimleri ile kayıt altına alındı.
#Sponsorlu İçerikUluslararası İşletme Okulları Birliği’nin (CEMS) araştırması, iş hayatında katılımı her geçen gün artan gençlerin önceliklerini ortaya koydu. Geleneksel mesai saatlerini reddeden, ihtiyaca göre şekillenen daha esnek programları tercih eden gençler aynı zamanda değer görmek istiyor.
#Z KuşağıOnlara, kısaca NEET diyorlar. Ne istihdamdalar ne de eğitimde. Yaşları ise 15-24 arası. Türkiye’de NEET’lerin, 15-24 yaş nüfusa oranı yüzde 22.5, dünyada ise her 5 gençten 1’i ne eğitimde ne de istihdamda. NEET’ler tüm ülkeler için sorun ve gençlerin işgücü piyasasına katılması için farklı farklı modeller uygulanıyor. Peki, neden işgücüne katılmıyorlar?
#NEETKüresel Su Ekonomisi Komisyonu’nun geçen ay yayımladığı rapora göre dünya nüfusunun yarısı halihazırda su kıtlığıyla karşı karşıya. Bu uyarının ülkemiz özelinde değerlendirilmesi için biliminsanlarına danıştık. “Bütün şehri suya göre tasarlayan bir kültürden gelip suyu çok kötü kullanan bir millet olduk” diyerek uyardılar: “Yeraltı sularımız hızla tükeniyor.”
#SuAlmanya’nın önde gelen ekonomi uzmanları, ülkenin ekonomik büyüme tahminini ciddi şekilde düşürdü. ‘Wirtschaftsweisen’ olarak bilinen Ekonomi Danışmanları Kurulu, 2025 yılı için Almanya’nın ekonomik büyüme beklentisini yüzde 0.9’dan yüzde 0.4’e indirdi. 2024 yılı için ise Alman ekonomisinin yüzde 0.1 oranında küçüleceği öngörülüyor.
#AlmanyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımcılara hitap edeceği Macaristan'daki 5. Avrupa Siyasi Topluluğu Zirvesi, 47 ülkenin devlet ve hükümet başkanının katılımıyla başladı. Ukrayna ve Orta Doğu'daki savaşlar, düzensiz göç ve ekonomik güvenlik gibi kritik konuların ele alınacağı zirvede, liderler ikili görüşmeler yapma fırsatı bulacak.
#AvrupaAvrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu; Batı Balkanlar, Ukrayna ve Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 10 ülke için genişleme raporlarını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada " 2024 yılı Türkiye Raporu’nda, AB'nin özellikle siyasi kriterler ve iç siyasi dinamikler konusundaki haksız değerlendirmelerini reddediyoruz. " ifadeleri yer aldı. Açıklamada ayrıca Türkiye-AB ilişkilerinin önündeki siyasi engellerin kaldırılmasının beklendiği vurgulandı.
#Dışişleri BakanlığıYabancı dil eğitiminde ana dili yabancı olan öğretmenlerin önemi, uluslararası araştırmalarla kanıtlandı. Öğrencilerin dil becerilerindeki artış, ‘native speaker’ yani kendi ana dilini öğreten öğretmenlerin eğitimdeki etkisini gözler önüne seriyor. Eğitim sistemlerinde bu ayrıntıya önem veren kurumlar ise başarılarıyla ön plana çıkıyor.
#Native Speaker“Hayvanlar için Daha İyi Bir Dünya” amacıyla faaliyet gösteren Mars Petcare ve Royal Canin sevgi dolu bir yuvaya erişemeyen kedi ve köpeklerin sayısını tespit edebilmek ve sahiplenmenin önündeki bariyerlerin anlaşılmasına katkıda bulunabilmek amacıyla, Türkiye dahil 20 ülkede kapsamlı bir küresel araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki kedi ve köpek popülasyonun yaklaşık yüzde 48’inin bir evi bulunmuyor; ancak belirli konularda iyileşme sağlanması durumunda hayvan sahiplenmeyi düşünenlerin oranı umut verici.
#Sponsorlu İçerikMÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı "Kanaat ekonomisinden kastettiğimiz, yatırımların ve büyümenin dizginlendiği bir durum değil, aksine, sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmanın sağlandığı bir düzlemdir. Bu yaklaşım, Türkiye'nin küresel arenada rakipleri karşısında rekabet avantajını korumayı hedeflemektedir" dedi.
#MÜSİADSanofi Avrasya Bölgesi, İlaç Medikal Direktörü & Ülke Medikal Lideri Dr. Nurdan Bulur ile Sanofi’nin immünoloji alanındaki çalışmaları ve 14 Eylül Atopik Dermatit Günü’ne özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#Sponsorlu İçerikİklim değişikliği hızla derinleşiyor ve bu durum, dünya genelinde hava koşullarını köklü bir şekilde etkiliyor. Özellikle bu yazın küresel ölçekte ‘en sıcak yaz’ olarak nitelendirilmesi uzmanları tedirgin ediyor. Norveçli bilim insanlarının yayımladığı son rapor ise tehlikenin giderek yaklaştığını bir kez daha ortaya koydu. Peki önümüzdeki 20 yıl içinde bizi neler bekliyor?
#İklim DegisikliğiTürk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (TÜSİAD) düzenlediği 'Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak' başlıklı etkinliğin protokol konuşmasını yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, program sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Öte yandan Bakan Tekin, konuşmasında "Tekin, “Türkiye’nin her bölgesinde mesleki ve teknik eğitim mezunlarının istihdamını kolaylaştırmak için ‘bölge’, ‘ihtisas’, ‘sektör içi’ ve ‘sektöre entegre’ olmak üzere 4 yeni okul modelini hayata geçireceğiz. Bunlar dışında da sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını giderecek her türlü öneriye de açık olduğumuzu açıkça ifade etmek isterim” dedi.
#Yusuf TekinŞirketlerin yaşadıkları çevrenin sorunlarını dert ederek çözüm geliştirme sorumluluğu arttı. Hayırseverlikten sürdürülebilir iş modeline evrilen bir yapı var. Bu öyle birkaç yılda atlanılan bir çıta değil, uzun yılların deneyimleriyle yaşanılan ‘toplam felsefe değişimi’. Gezegeni korumak, dezavantajlı bütün gruplara eşit yaklaşmak, kaynakların eşit dağılımı gibi başlıklar, özellikle ‘anlam arayışı’nı kariyer tercihleriyle harmanlayan Z kuşağını elde tutmak için de elzem hale geldi. Bu nedenle kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) projeleri şirketlerin bağışıklık sistemlerinde eskiden minik bir vitamin etkisi yaparken artık başlı başına bir organ görevi görüyor. Araştırmalar çalışanıyla birlikte dertlenen ve çözüm geliştiren şirketlerde sadakat sorununun azaldığını ortaya koyuyor.
#KSS