Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Trakya’da kurulacak doğal gaz ticaret merkezine ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Dönmez, "Trakya’da kurmayı planladığımız doğalgaz ticaret merkezi için izlenecek yol haritasını kısa sürede netleştireceğiz." ifadelerini kullandı.
#Fatih DönmezEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin yeni enerji stratejisini açıkladı. Bakan Dönmez, "Yeni stratejimiz şu şekilde ilerliyor; gaz veya petrol satın aldığımız ülkelerden, o sahalardan üretimde de pay alma gibi bir düşüncemiz var. Onlar da buna çok pozitif bakıyor. Biz de onları Türkiye'ye davet ettik. Özellikle Afrika başta olmak üzere son dönemde bizim denizdeki operasyon kabiliyetimizi artırmamızdan dolayı teklifler geliyor. Dost ve kardeş ülkelerle birlikte hareket edebiliriz" dedi. Bakan Dönmez, üçüncü nükleer santral için Trakya'da yer tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Bakan Dönmez ayrıca Karadeniz'de doğal gazı taşıyacak boruların deniz kısmındakilerin yüzde 97'sinin inşasının tamamlandığını kaydetti ve Karadeniz gazının 2023 yılının ilk çeyreğinde sisteme bağlanacağını söyledi.
#Fatih DönmezEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, IV. Türk - Alman Enerji Forumunda yaptığı konuşmada "Ülkemiz komşu ülkelerdeki doğal gazın Batı’daki pazarlara ulaştırılmasında, şu an olduğu gibi gelecekte de kritik roller üstlenebilir" dedi.
#Fatih DönmezCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) 11. Türkiye Yatırım Konferansı’nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tek gündemi Türk-Amerikan ilişkilerini zehirlemek olan bazı lobilerin ve çıkar gruplarının ülkemiz aleyhindeki asılsız karalama kampanyalarının gerçek amacını ve arz ettiği tehlikeyi de çok iyi gördüğünüzü biliyorum. Bu art niyetli hukuki ve tarihi gerçeklerden uzak bu faaliyetlere karşı sağlam bir duruş sergileyeceğinize inanıyorum." ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Uygun bir modelle bu sahayı geliştirip üretime hazırlayacağız. Bunun için şu anda mühendislik çalışmaları başlamış durumda. İnşallah hedefimiz 2023 gibi üç yıl içerisinde Cumhuriyetimizin 100. yılında bu gazı kıyımıza getirip sisteme bağlamak. En yüksek üretim seviyesine çıkmak için belirli bir süreye ihtiyacımız olacak gibi öngörüyoruz ancak 2023 de karada ilk gaz teslimini yapacağız. Toplamda 30-40 kuyu açmayı planlıyoruz. Arkadaşlarımız şu anda bu çalışmayı yapıyor. Allah’ın izniyle çıkartacağız, bir sıkıntı görmüyoruz." dedi.
#Doğal GazKüresel enerji piyasasında LNG formunda gerçekleştirilen doğal gaz ihracatı, 10 yılda yüzde 72 artarak 431 milyar metreküpe yükseldi. Toplam doğal gaz ihracatında boru hatlarının payı yüzde 65, LNG'nin payı ise yüzde 35 olarak belirlendi. Dünyada en fazla LNG ihraç eden ülke 104,8 milyar metreküple Katar oldu.
#LNGEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğini teminat altına alacak bir sistemin kurulmasının önemli olduğunu belirterek, "Doğalgaz depolama alanında Silivri ve Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisleri'nin mevcut kapasitelerinin geliştirilmesine devam ediyoruz. Nihai hedefimiz, yıllık doğalgaz tüketimimizin en az yüzde 20'sini depolayacak güçlü bir depolama altyapısını hayata geçirmek." dedi. Dönmez "Mayısta göreve uğurladığımız Fatih sondaj gemimizle de inşallah Akdeniz’de bu yıl ilk kuyumuzu açacağız" ifadelerini kullandı.
#AkdenizAmerika’da ‘kaya gazı’ üretimindeki müthiş artış ile doğalgazda ilk devrimin yaşandığını belirten Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), şimdi ikinci bir devrimin sıvılaştırılmış doğalgazda (LNG) yaşanacağını öngörüyor. Yeni üretim ile oluşacak fazla LNG hacminin 2. doğalgaz devrimini tetikleyeceğini iddia eden IEA’ya göre, doğalgaz pazarlıklarında Türkiye gibi alıcıların eli güçlenecek.
#LngShell Dünya Başkan Yardımcısı Maarten Wetselaar, Dünya Enerji Kongresi için geldiği İstanbul’da sorularımızı yanıtladı. Wetselaar, Türkiye’nin doğalgazda ‘hub’ (merkez) olma potansiyeline sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’ye daha fazla LNG tedarik edip doğalgaz pazarında büyümek ve Türkiye ile işbirliğini genişletmek istediklerini söyledi.
#Maarten WetselaarOrtadoğu ve enerji piyasaları açısından dün tarihi bir gelişme yaşandı ve İran ile P5+1 ülkeleri arasında anlaşmaya varıldı. Anlaşmayla beraber petrol fiyatlarında yaşanacak olası bir düşüşün Türkiye için müjdeli haber olduğu söylenebilir. İlerleyen aşamalardaysa, Türkiye’nin İran’dan aldığı petrol ve gaz artabilir. İran’dan aldığımız petrol miktarının ambargo öncesindeki seviyeden bile yükseğe çıkabileceğini vurguluyor.
#AbdBP'nin her yıl hazırladığı ''Dünya Enerji Raporu''nun 2000 yılı enerji verilerine göre Türkiye'de tüketim, petrolde yüzde 6.8, doğalgazda yüzde 17.5 oranında arttı. Rapora göre, Türkiye'de geçen yıl 31.5 milyon ton petrol tüketimi, 14.1 milyar metreküp düzeyinde de doğalgaz tüketimi gerçekleşti.