Sadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanı sıcaktan kavruluyor. Uzmanlar küresel ısınmanın etkisiyle önümüzdeki yıllarda 40 derecenin üzerindeki sıcaklıların normalimiz haline geleceğini, bu durumun can kayıpları başta olmak üzere pek çok olumsuzluğu beraberinde getireceğini söylüyor. Dünyanın dört bir yanında şehir planlaması uzmanları yaklaşan felaketin önünü alabilmek için çözüm arayışında. Üstelik bu çözümlerden bazıları bir kutu boya, bir de fırça kadar basit. İşte ayrıntılar...
#İklim DeğişikliğiTerör saldırıları, genç işsizliği, darbe girişimi ve OHAL sonrası koşullar gibi sebeplerle, “gitmek” bu aralar en çok konuşulan konulardan. Pek çok eğitimli genç, Batı’ya göçün koşullarını araştırıyor. Ancak gidişin bir ruh hali, bedeli, geride bırakılanları var. Kanada’nın York Üniversitesi’nden, siyaset bilimci Doç. Dr. Nergis Canefe, vatandaşlık ve milliyetçilik, aidiyet kavramı, zorunlu göçler, hafıza ve göçmenlik durumu üzerine çalışıyor. Kendisi de 29 yıldır yurtdışında yaşayan Canefe ile beyin göçü ve göçmenlik hali üzerine konuştuk. “Türkiye’yle ilgili hayallerinizden ve umutlarınızdan vazgeçmeyin” dedi.
#KANADAKatar Emiri Al Sani ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile ayrı ayrı telefon görüşmesi yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail’in yeniden şiddetlenen saldırıları nedeniyle Gazze’deki insani krizin derinleştiğini, Filistinlilerin bu süreci birlik içerisinde yekvücut olarak aşabileceğini söyledi.
#ErdoğanDünyadaki 275 bin buzul, şu anda dünyadaki tatlı suyun yaklaşık yüzde 70'ini barındırıyor ve yaklaşık iki milyar insan bu buzulu kullanıyor. Ancak bilim insanları, dünyanın pek çok yerindeki buzulların '21. yüzyılda hayatta kalamayacağı' uyarısında bulunuyor. Buzullarla ilgili yapılan uyarılar insanları pek korkutmasa da durum bizleri sandığımızdan çok daha fazla ilgilendiriyor. Buzullarda erime bu hızda devam ederse yakın tarihte 10 milyon insan büyük bir tehlike altında kalacak, yüz milyonlarca insan temiz içme suyuna ulaşamayacak ve dünyanın pek çok yeri sular altında kalacak.
#BuzullarCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel, iki ülke arasındaki '2025 İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması'nı imzaladı. Cevdet Yılmaz, "2025 yılı anlaşması çerçevesinde 18,5 milyar lira yeni ödenek tahsis edilirken, devirlerle birlikte toplam kaynak 21 milyar liraya ulaşmaktadır" dedi.
#Cevdet YılmazMeteoroloji'den duyurulan son dakika hava durumu raporuna göre yarından itibaren yurdun geniş kesiminde soğuk ve yağışlı hava dalgası etkili olacak. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, güncel hava durumu raporunu yayımladı. Buna göre 26 il için sarı kodlu alarm verildi. İstanbul'da yarın 12-13 derecelik sıcaklık düşüşü beklenirken Ankara'da ise kar yağışıyla birlikte sıcaklıkların eksi 3'lere kadar inmesi bekleniyor.
#Hava Durumuİrlanda ve Birleşik Krallık pazarlarının güçlü oyuncularından Mannok’u bünyesine katan Çimsa, Sabancı Holding’in bugüne kadarki en büyük yurtdışı satın almasını yaptı. Şirket, yapı malzemeleri sektöründe ABD ve Avrupa’da ayak izini güçlendirmeyi sürdürüyor. Suriye’nin yeniden yapılanması ve Rusya-Ukrayna savaşının sona ermesinin de Türk çimento sektörü için bambaşka bir dönemin başlangıcı olacağı ifade ediliyor.
#ÇimentoDünya, önümüzdeki 10 yılda nasıl bir dönüşüm geçirecek? Küresel güçlerin, teknolojinin ve çevresel değişimlerin şekillendireceği yeni dünya düzeni, insanlık için ne anlama geliyor? Gelecekte bizi bekleyen büyük tehditler neler? 357 uluslararası stratejist ve uzmanın öngörüleri, korkutucu bir geleceğe işaret ediyor… Peki, bu tehditler gerçekten kaçınılmaz mı?
#Dünya138 ülkedeki, 40 bin hava kalitesi izleme istasyonu verilerini analiz eden ve dünya genelindeki hava kirliliği oranlarını inceleyen IQAir’in 2024 Dünya Hava Kalitesi Raporu dün açıklandı. Rapora göre, hava kirliliğinin en yüksek olduğu ilk 5 ülke; Çad, Kongo, Bangladeş, Pakistan ve Hindistan. Türkiye’de ise hava kirliliği 15.3 ortalaması ile kanser, Alzheimer gibi pek çok hastalığa neden olan PM 2.5 seviyelerinde. Dünya listesinde “en sağlıksız hava” kategorisinde 67., Avrupa’da ise 6. sıradayız. Yetmezmiş gibi bugün itibarıyla tüm yurtta hava sıcaklıkları da pazartesiye kadar 4 ile 8 derece arasında artacak. Dahası Afrika’dan Sahra Çölü’nden gelen ve şu an Güney ve Doğu Avrupa’da hâkim olan çöl tozları, 1 hafta boyunca Türkiye’de de etkisini gösterecek, nefes almak zorlaşacak. Peki ne yapmalı? İşte yanıtı.
#ÇölCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz herkes için barış, herkes için istikrar dedikçe İslam coğrafyasının istikrarsızlığından beslenen güç odakları da boş durmuyor. Afrika'dan Asya'ya, Orta Doğu'dan Balkanlar'a kadar birçok yerde kimi zaman etnik, kimi zaman mezhebi, kimi zaman da inanç ayrımı üzerinden çatışma, gerilim ve kargaşa çıkarılmaya çalışılıyor. Bunun son örneğine, komşumuz Suriye'de, eski resim artığı provokatörlerin mezhep kavgası çıkarmayı amaçlayan terör eylemlerinde şahit olduk" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanUzak ve karanlık bir Arktik adasında, insanların felaketten kurtulmasını sağlayacak bir kıyamet kasası olduğu fikri, genellikle James Bond filmlerinden fırlamış bir sahneyi andırır. Ancak, Norveç’in kuzeyindeki bu kasa, yalnızca bir hayal değil; gerçek ve dünyayı büyük felaketten koruyabilecek hayati bir öneme sahip…
#NorveçSabancı Holding CEO’su Cenk Alper, “Önemli bir nakit pozisyonuna sahibiz. Şirketlerimizin yarattığı değerden, operasyonel nakit akışımızdan memnunuz. 2024 sonu itibarıyla, nakit pozisyonumuz 12.4 milyar TL. Sakıp Sabancı’nın dediği gibi; ‘Yatırım yap’ diyen bir bilançomuz var. Bugün yaklaşık 10 milyar dolar seviyesinde olan Holding net aktif değerimizi 2029’a kadar yüzde 100’lük artışla 20 milyar dolar seviyesine çıkartmak istiyoruz” dedi.
#Sabancı HoldingDiyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) iftarının onur konuğu Federal Hükümet Göç, Mülteciler ve Uyumdan Sorumlu Devlet eski Bakanı (SPD) Aydan Özoğuz, “Yıllar geçtikçe, yalnızca yeni federal eyaletlerde değil, özellikle çarpıcı biçimde, Almanya’nın güneyinde ve güneybatısında da çok belirgin bir şekilde sağa doğru muazzam bir kayma yaşıyoruz” dedi.
#Aydan ÖzoğuzBalıklar, çöp adamlar, çizgiler... Binlerce yıl önce yaşamış bir medeniyetten geriye kalan bu yazıların ne anlama geldiği, asırlardır çözülemiyor. Bu konuda çalışan bilim insanları hayatlarını tehlikeye atmak pahasına gizemi aydınlatmaya çalışıyor. O kadar ki şifreyi çözebilene 1 milyon dolar ödül teklif edildi. Peki birçok antik medeniyetin sırları çoktan gün yüzüne çıkarılmışken bu yazıyı çözmek neden bu kadar zor?
#İndus Vadisi‘Yarından Sonra’ filmi, Körfez Akıntısı’nın (Gulf Stream) çökmesiyle tetiklenen felaketleri dramatik bir şekilde gözler önüne seriyordu. Şimdi ise bilim insanlarının uyarıları, filmdeki felaket senaryolarının gerçeğe dönüşme ihtimalinin arttığını gösteriyor. Özellikle son yıllarda Körfez Akıntısı’nın zayıflaması, bilim dünyasında büyük bir endişe yaratmış durumda. Peki, bu değişim Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyayı nasıl etkileyecek?
#Körfez AkıntısıFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD ile Rusya’nın Ukrayna’da barış konusunda temaslarını artırdığı ve Avrupa ülkelerinin masa dışı kalmaktan korktuğu bir dönemde savunma ve güvenlik konusunda özerklik vurgusu yaparak, “Avrupa’nın geleceği, Washington’da ya da Moskova’da değil, Avrupa’da belirlenmelidir” dedi.
#Emmanuel MacronFransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Rusya, Fransa ve Avrupa için bir tehdit haline geldi" ifadelerini kullanarak, gelecek hafta başkent Paris'te tüm Avrupa ordu komutanlarının katılacağı bir toplantı düzenlemeyi planladığını söyledi.
#FransaABD Başkanı Donald Trump ile Boeing’in arasının bozulması daha önceki başkanlık döneminde ısmarlanan Air Force One uçaklarının fiyatlarına itiraz ile başlamıştı. Çok özel olarak imal edilen Boeing 747-8 tipi yeni ve son nesil Jumbo uçakların teslimatı çeşitli nedenlerle Trump’ın ikinci dönemine kadar uzadı. Uçakların renkleri ile de oynayan Trump, başkanlık dönemi bitmeden yeni nesil Air Force One uçaklarına binebilecek mi bilinmiyor.
#Boeing