Bahçeşehir Koleji Kemerburgaz Kampüsü'ndeki Fen ve Teknoloji Lisesi'nde eğitim gören dört öğrenci, SpaceTech projeleri kapsamında Türkiye'de ilk kez lise düzeyinde tasarlandığı belirtilen çip ile uzaya gönderilmesi hedeflenen küp uydusunun görevlerini yönetebilecek bir bilgisayar oluşturdu.
#SpacetechUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bugün kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki dünyada söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız" dedi.
#Abdulkadir UraloğluUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Bugün kendi uydularını geliştirebilen, üretebilen ve test edebilen bir ülke olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü çok iyi biliyoruz ki dünyada söz sahibi olmak için uzayda da 'iz' sahibi olmak zorundayız" dedi.
#Abdulkadir UraloğluBaşkent Ankara yarın önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapacak. Türkiye Uzay Ajansı, Türksat, Aselsan, TÜBİTAK, Roketsan, TUSAŞ başta olmak üzere sektörün en önemli kuruluşlarının bir araya geleceği çalıştayda, uydu ve uzay sektörü ele alınacak.
#Abdulkadir Uraloğlu6’lı Masa yani artık resmi olarak kendi deyimleriyle Millet İttifakı, iktidar olmaları durumunda; 9 ana başlık ve 244 sayfada hemen hemen A’dan Z’ye yol haritalarını kamuoyu ile paylaştılar. Ayrıntılarını Hürriyet muhabiri Turan Yılmaz’ın haberinde bulacaksınız. İçinde önemli bulduğum, iddialı hedefler var. Ancak bir de “kesin yer alır ya da almalı” dediğim ama yer verilmemiş olanlarla, sanırım henüz uzlaşılamadığı için yanıtsız kalan bölümler de var. Ben sizlerle bunları paylaşacağım:
#6'Lı MasaStratejik üretimde yerlilik oranını olabildiğince arttırmaya çalıştıklarını söyleyen Savunma Sanayii Başkanı Demir, “Ambargolar yumuşasa da devam edecektir. Ama bu, umurumuzda değil. Artık bize satmak için yalvarsalar da almayız. Tek odağımız yerli üretim. Bu konuda çok kararlıyız” diye konuştu. Bu yıl donanmanın gücüne güç katacağını ifade eden Demir, savunmada büyük projeler için dost ve müttefik ülkelere ortaklık çağrısını tekrarladı.
#Savunma SanayiiZonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Makine, Elektrik-Elektronik ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinden oluşan Grizu-263 Uzay Takımı, 5x5x5 santimetre boyutlarında tasarladığı ve SpaceX Falcon 9 roketiyle aralık ayında uzaya göndermeyi hedeflediği Türkiye'nin ilk cep uydusunu yetkili fırlatıcı firmaya teslim etti.
#Cep UyduBilim insanları yakın gelecekte firmaların hatta bireylerin tıpkı drone’lar gibi kendilerine özel küp uydularının olabileceğini belirtiyorlar. Doç. Dr. Korhan Levent Ertürk, bu küp uydular ile anlık görevleri uzayda yaptırabilecek kabiliyete sahip olunabileceğini ifade ederek, "Türkiye bu yeteneği kazanırsa ve çok miktarda küp uyduyu uzaya gönderirse, ciddi anlamda uzaydaki çalışmalar alanında göstermiş olduğu performansı ile kendi geleneksel teknolojik gelişmelerini rahatlıkla kullanabilir” dedi.
#Bilimİskandinav mitolojisindeki tanrı Odin’in yönettiği Asgard’dan esinlenilen Asgardia uzay ülkesi, web sayfasındaki bilgilere göre, “Yeryüzünde bulunan diğer ülkelerin kısıtlamalarından bağımsız, özgür yaşama ortamı” sunacak. Tarihin ilk uzay ülkesi olarak 2016 yılında kurulan Asgardia, artık vatandaşlık için yıllık ücret talep ediyor. Karar, Asgardia'nın parlamentosu tarafından alındı.
#AsgardiaSabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Kalemci önderliğinde tasarlanan x ışını algılayıcısı XRD Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan 26 Mayıs 2017 tarihinde Türkiye saati ile 15:15’de Dünya yörüngesine bırakıldı.
#UzayÇin Ulusal Uzay İdaresi (China National Space Administration - CNSA), TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (TÜBİTAK-UZAY) ile yaptığı temasların ardından, akademik çalışmalar ve araştırmalar konularında iş birlikleri başlatmak amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi’ni (İTÜ) ziyaret etti.
#İtüİTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin ürettiği ilk uydu İTÜpSAT1 Hindistan’dan fırlatıldı ve uzaydaki yörüngesine yerleşti. Ağırlığı 1 kilodan az olan küp uydu, saniyede 7.5 kilometre hız yapacak. Dünya’nın çevresini 90 dakikada dönüp kıtasal fotoğraf çekecek.