Antalya Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Hasan Subaşı döneminden (1999) beri kullanılan ve zamanla nostalji tramvayı ismini alan 11 istasyonlu, 5 kilometre uzunluğundaki şehir içi tramvay hattının, güzergâh üzerindeki hem modern hem de tarihi yapılara zarar verdiği ortaya çıktı. Uzmanlar, tramvayın neden olduğu titreşimlerin kentin en önemli sembolleri arasında yer alan saat kulesinde hasara neden olduğunun statik raporlarla kanıtlandığını vurgulayarak, güzergâhın çevresindeki tüm yapılarda vakit kaybetmeden önlem alınması gerektiğini vurguladı.
#ANTALYAŞırnak Valiliği ve İdil Kaymakamlığı, İçişleri Bakanlığı’nın ‘Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi’ kapsamında, 99 haneye sahip Mağara köyünün Almanya, Belçika ve Hollanda'da yaşayan eski sakinleriyle iletişime geçerek, huzur ortamının sağlandığı memleketlerine dönmeye davet etti. Almanya’da yaşayan Gazel Genç ise, “40 senedir oraya gittik. 8 çocuğum var. Biz buraya tekrar geldik. Ev yapıyoruz. İlk biz yaptık. Burası bizim toprağımız, yerimiz. Buraya geldiğimde, sanki yeniden dünyaya gelmiş gibiyim.' şeklinde konuştu.
#ŞırnakRize'nin Pazar ilçesinde tescilli tarihi Hacı Musa Konağı, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Konağın varislerinin 8 yılda çizdirdiği tadilat projesine alandaki yeni çökmeler nedeniyle onay çıkmadı. Mahallede yaşayan Mehmet Uzun "Gözümüzün önünde bir tarih yok oluyor ve hiçbir şey yapamıyoruz" dedi.
#RizeRize'nin Pazar ilçesinde tescilli tarihi Hacı Musa Konağı, yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Konağın varislerinin 8 yılda çizdirdiği tadilat projesine alandaki yeni çökmeler nedeniyle onay çıkmadı. Mahallede yaşayan Mehmet Uzun "Gözümüzün önünde bir tarih yok oluyor ve hiçbir şey yapamıyoruz" dedi.
#KonakÇankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, Gençlik Caddesi’ndeki bir parsele ilişkin kat yüksekliği kararının ardından gündeme gelen ‘Anıtkabir’in etrafında kat yüksekliği oluyor, imara açılıyor’ iddialarının doğru olmadığını söyledi. Taşdelen, “Okuldan ticarete dönüşmesine 2017’de karşı çıktık, ret verdik. Biz yüksekliği serbest olan binanın kat sınırlaması için karar aldık” dedi.
#Murat YILMAZMuğla'nın Datça ilçesinde, Antik Roma dönemine ait limanın giriş koridoru olduğu tahmin edilen 1500 yıllık tonoz yapıda kazı ve temizlik çalışmaları başladı. İncelemede tarihi yapının define avcıları tarafından delik deşik edildiği ortaya çıktı.
#MuğlaTürkiye'nin en büyük 3'üncü kalesi olan ve 150 bin metrekarelik alanda, 3 kilometre uzunluğa sahip surların yer aldığı Bayburt Kalesi, eski görünümüne kavuşuyor. Geçmişte sur duvarlarında yer alan ve 10 santimetrekarelik kırık örnekten yola çıkılarak, yeniden üretilen 800 yıllık çini örnekleri, kale surlarına yerleştiriliyor.
#Bayburt KalesiAyakta kalmayı başaran dünyanın en eski deniz fenerinin restorasyon çalışmalarına başlandı. Taşları daha önce arkeologlar tarafından deniz kumunun içinde tek tek bulunan Antalya Patara’daki deniz fenerindeki çalışmaları Patara Kazı Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık duyurdu.
#GazetehaberleriGökçeada Belediyesi koronavirüs sürecini fırsata çevirerek kısa sürede iki katlı betonarme binaları sit alanına inşa etti. Olay karşısında Gökçeada çevre örgütleri ayağa kalktı. Arkeolojik sit alanı içinde izinsiz yapılan yapıların, kaçak olduğu ileri sürüldü. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, yasaya aykırı inşa edilen yapılarla ilgili işlem başlattıklarını açıkladı.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanlığınca, Ara Güler Müzesi ile Arşiv ve Araştırma Merkezi iş birliğiyle, 2018'de vefat eden fotoğraf sanatçısı ve foto muhabiri Ara Güler'in eserlerini dünyanın önemli kentlerine taşımak üzere gerçekleştirilen "Ara Güler Fotoğraf Sergisi", İtalya'nın başkenti Roma'da sanatseverlerle buluşacak.
#Ara GülerElazığ'da bir köyde definecilerin zaman zaman kazdığı yerde Müze Müdürlüğü tarafından yapılan sondaj kazı çalışmasında bölgenin Urartu Krallık dönemine kadar gittiği seramik analizlerinden ortaya çıkarken, askeri veya soyluların yaşadığı alan olarak kullanıldığı belirlendi. Bölgenin 1,5 metre kalınlığında sur duvarları ile çevrili olduğunun tespit edilmesiyle tescil edilip kayıt alınması ve arkeolojik bir kazı çalışmasının yapılmasının planlandığı öğrenildi.
#Elazığ- Topkapı Sarayı’nın sahile doğru kayması fore kazıklarla önlenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın KDV hariç 32 milyon 400 bin liraya ihale ettiği projeyi üstlenen Zetaş firması kazıkları çakmaya başladı. Kazık çakılacak alanın altında Roma dönemine ait tapınak ve saray kalıntılarının olması, projenin bir süre yavaşlamasına neden oldu. Sonunda alttaki arkeolojik eserlere en az zarar verecek model seçildi ve kazık çakma çalışmalarına başlandı. Sarayburnu tarafındaki yamaca 578 adet 2 sıra minik kazık, 35 adet fore kazık, 129 adet zemin çivisi çakılacak.
#GazetehaberleriKırım Savaşı’nı bir diplomatik başarı olarak değerlendirmek durumundayız. Osmanlı İmparatorluğu’nun diplomatları ve ordusu Rusya’yı 21 yıl için durdurmuşlardır. Bu süre, 19. asırda çok önemli bir süredir. Bu süre içerisinde Osmanlı askeri teşkilatı da daha büyük atılımlarla savunmasını geliştirebildi, bilhassa kurmay sınıfını iyi yetiştirebildi.
#Yazar1990'da inşa edilen ve Bursa'da yer alan Kervansaray Termal Otel, satışa çıktı. Otel, 2017'de de satışa çıkmıştı ancak , Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun izninin alınmaması ve yapılan istinaf başvurusunun sonucunun beklenmesinden dolayı satılamamıştı. Konuyla ilgili açıklama yapan Kervansaray Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Tümer Sayılgan, “Hukuki anlamda gerekli tüm adımları attık, atmaya devam ediyoruz, önümüzdeki günlerde bununla ilgili yeni haberleri paylaşacağız. Bünyemizde 6 otel bulunuyor. Termal Otel’in de holding bünyesinde kalması için elimizden gelen tüm fedakarlığa yapmaya devam edeceğiz” dedi.
#Kervansaray Holdingİstanbul Kadıköy’deki İbrahimağa Mahallesi, Dinlenç Caddesi üzerinde 9 bin 43 metrekarelik arsada otel inşaatı için yapılan hafriyat sırasında arkeolojik kalıntılar ortaya çıkmıştı. 2863 sayılı yasa kapsamında korunması gerekli kültür varlıklarını yerinde inceleyen İstanbul 5 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu üyeleri, arkeolojik kazıların devamına karar verdi.
#Gazetehaberleriİstanbul’un tarihi Galata semtine dadanan kitabe hırsızları, Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin’i harekete geçirdi. En son Mimar Sinan yapısı Pir Mehmed Çeşmesi’nin kitabesi çalınınca 700 yıllık Yanıkkapı üstünde bulunan ve Ceneviz arması taşıyan kitabe, demirden bir kafesle korumaya alındı.
#GazetehaberleriBeşiktaş’ta metro kazılarında ortaya çıkan ve İstanbul’da ilk Türklerin izleri olarak yorumlanan kurgan tipi mezarlar için açık hava müzesi şeklinde koruma ve sergileme kararı alındı. Metro istasyonunu kullananlar cam bloklar üzerinden mezarları görebilecek.
#Gazetehaberleri