Oya ağacı, bir süs ağacığıdır. Oya ağacının anavatanı ise, Güney Çin ve Güney Asya'dır. Güney Avrupa'nın büyük bir kısmında ve Amerika'nın kuzeyinde yaygın olarak görülür. Oya ağacı nedir, nerede ve nasıl yetişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
İnsanlar hem görsel olarak çekici hem sağlık açısından faydalı ağaçlara tarih boyunca büyük önem vermiştir. Bu ağaçların estetik güzellikleri insanları huzurlu kılarken sağlık yönünden faydaları da onlara yardımcı olmuştur. Ihlamur ağacı da bunlardan biridir. Bu çerçevede işte size bu ağaç hakkında bilmek istediğiniz tüm detayları derledik.
Fındık üreticileri ve ihracatçıları fındık fiyatının açıklanmasını bekliyor. Bazı üreticiler serbest piyasada oluşan fiyat 11.5 TL’den bir kilogram fındık satıyor. TMO’nun alım fiyatını açıklamamasının belirsizliğe neden olduğunu anlatan üretici ve ihracatçılar, “Üretici maliyetine satış yapıyor, ihracatçılar ise fiyat oluşmadığı için alım yapmak isteyenlere fındık satamıyor. Belirsizlik fındığı vuruyor” diyor.
#FındıkUlusal Fındık Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, fındığın Türkiye'nin tarımsal ürünler içinde en fazla ihraç kapasitesine sahip ve en fazla girdi sağlayan ürünü olduğunu belirterek, "Dolayısıyla burada 'Fındığı sadece üretici ve ihracatçı sahiplenecek' diye bir durum yok. Fındığı Türkiye'nin sahiplenmesi lazım." dedi.
#FiskobirlikTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, külleme hastalığı ve fındık kokarcası nedeniyle bu yıl fındık rekoltesinde düşüş beklediklerini belirterek, "Rekoltedeki düşüşün fındıkta maliyeti daha da yükselteceğini tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.
#FındıkTürk tarım ürünleri arasında önemli bir yere sahip olan ve dünyada ihtiyacın yüzde 70’ini Türkiye’nin karşıladığı fındıkta yeni bir hastalık tespit edildi. Son 5 yıldır külleme hastalığı ile mücadele edilen fındıkta ortaya çıkan bu yeni hastalık fındık dallarını kurutarak kullanılmaz hale getirerek adeta bahçeyi eritiyor.
#FındıkTürk fındığının ‘külleme’ hastalığı ile başı dertte. Fındığın yapraklarında başlayan ve ürüne kadar etki eden hastalık nedeniyle fındık üretiminde son 3 yılda yüzde 20’lik kayıp yaşandı. Bu kaybın maliyetinin 500 milyon doları bulduğu ifade edilirken, hastalıktan kurtulmanın maliyetinin ise 1 milyar TL’yi bulabileceği belirtiliyor.
#İstanbul Fındık Ve Mamulleri İhracatçılar Birliği