Kedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#KedilerErzurum'un Tortum ilçesinin kırsal Kireçli Mahallesi'nde ahırdan çıkarken kurdun saldırısına uğrayıp ağzı parçalanan Destegül Uğurlu’nun (52) yüzü, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü'nde yapılan ameliyatla onarıldı. Saldırının ardından ilk kez konuşan Uğurlu, "Kurt önce yüzümü, sonra kollarımı ısırdı. Köpeklerin havlama sesinden korkup beni bıraktı" dedi. Kurt köyde 3 kişiye daha saldırarak, yaraladı.
#ErzurumERZURUM'un Tortum ilçesinin kırsal Kireçli Mahallesi'nde ahırdan çıkarken kurdun saldırısına uğrayıp ağzı parçalanan Destegül Uğurlu’nun (52) yüzü, Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Bölümü'nde yapılan ameliyatla onarıldı. Saldırının ardından ilk kez konuşan Uğurlu, "Kurt önce yüzümü, sonra kollarımı ısırdı. Köpeklerin havlama sesinden korkup beni bıraktı" dedi. Kurt köyde 3 kişiye daha saldırarak, yaraladı.
#ERZURUMKedi tırmalaması ile kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#Kedi TırmalamasıAnkara Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Ceylan, kuduz hastalığına karşı uyardı. Prof. Ceylan “Şu an için Ankara’da bildirilen bir kuduz vakası yok ancak ülkemiz kuduz yönünden hala endemik bir bölge. Yılda yaklaşık 250 bin kuduz riskli temas bildirimi yapılmakta” dedi.
#Ankara Üniversitesi Veteriner FakültesiKediden kuduz bulaşır mı sorusu gündemde yer alıyor. Kuduz; çakal, kurt, tilki, kokarca, sırtlan, ayı, yarasa gibi doğadaki tüm vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür. Bu hayvanlar tarafından ısırılan insanlara bulaşarak hastalık oluşturur. Sanıldığının aksine sincap, sıçan, fare, hamster gibi kemirgen hayvanlar ve tavşanlar taşıyıcı değildir ve bu hayvanlar tarafından ısırılma bir risk oluşturmaz.
#Kediden Kuduz Bulaşır MıKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıÖlümcül bir virüs olan kuduz hastalığının, kuluçka döneminde teşhis edilip müdehale edilmesi hayati önem taşıyor. Bu nedenle kuduza yakalanma riski olan herkes korunmak için kuduz aşısı yaptırmalıdır. Peki, kedilerde kuduz olur mu, hangi hayvanlardan bulaşır? İşte, kuduz belirtileri ve merak edilenler...
#Kuduz HastalığıKuduz hastalığı son günlerde çıkan vakalarla birlikte gündeme geldi. Kuduz belirtileri ile erken teşhisin önemini vurgulayan uzmanlar, korunmanın yolları konusunda da uyarıyor. Peki, kuduz hastalığı nedir, nasıl bulaşır? Kuduz belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte kuduz hastalığı hakkında merak edilenler ve dikkat edilmesi gerekenler...
#KuduzKuduz tedavisi olup olmadığı merak edilen hastalıklar arasında yer alıyor. Kuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Peki, Kuduzun tedavisi var mı? İşte, kuduz hastalığı tedavisi hakkında önemli bilgiler
#Kuduz TedavisiTrabzon'da ‘laf atma’ meselesinden çıkan arbedede 3 gence müdahale sırasında gece devriyesindeki bekçilerden birini bacağından ısıran ve gençlerin komut verdiği gerekçesiyle ‘silah’ olarak nitelendirilip 2 gün emniyette gözlem altında tutulan 'kurt melezi’ cinsi sahipsiz köpeğe, veterinerce kuduz ve saldırgan olmadığı raporu verildi. 20 gün tutulduğu barınakta takip edilen ve 'Sarıkız' adı verilen köpek, raporun ardından bırakıldı. Trabzon Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Lütfiye Tüzün Kurban, “Bu hayvan, boşu boşuna 20 gün barınakta kaldı ve çok zayıfladı, psikolojisi bozuldu. Çocuklar, onu özel mamalarla beslemeye çalışıyorlar" dedi.
#TrabzonKuduz, insan ve memeli hayvanların çoğunda beyin dokusunda iltihap meydana getiren, zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) bir hastalıktır. Köpek, kedi, keçi, at, eşek, inek gibi evcil hayvanlar ile kurt, tilki, çakal, domuz, ayı, sansar, kokarca, gelincik, kirpi, köstebek gibi yabani hayvanlar kuduza yakalanabilir. Peki, kuduz nedir, belirtileri nelerdir? Kuduz nasıl bulaşır?
#KuduzSilivri’de çiftliklerdeki atlar ile koyun ve köpeklere yönelik vahşi hayvan saldırıları bölgede yaşayanları tedirgin ediyor. Olağan şüpheli kurtlar. Ancak doğal yaşam uzmanları ilginç bir iddia gündeme getiriyor: “Bu mevsimde kurt olmaz. Ya yıllar önce ormana bırakılan köpekler vahşileşti ya da bu köpeklerin çakallarla çiftleşmesinden melez bir ırk ortaya çıktı”. Bir diğer iddia ise aşırı yağışların kurtları tetiklemiş olabileceği yönünde...
#İstanbulLeonardo di Caprio'ya Oscar kazandıran Diriliş filmindeki hikayenin benzeri Ardahan'dayaşandı. Posof İlçesi'ne bağlı Günbatan Köyü yakınlarında hayvanotlatan 35 yaşındaki Bülent Taşçı kendisine saldıran kurdu bıçaklayaralayarak hayatını kurtardı.Hayvanlarıotlatacak çoban bulamayan Günbatan Köyü'nde, her evdeki erkeklersırayla çobanlık yapmaya başladı. 7 Haziran sabahı sürüyü toplayanBülent Taşçı, koyunları meraya götürdü. Hayvanların otladığı bir sıradaüzerine saldıran kurdun kendisini yere yatırdığını ve vücudunun çeşitliyerlerini ısırdığını anlatan Taşçı, bağırarak yardım istedi. Ancak,sesini duyuramadı.Çok kuvvetli olan kurdun saldırısından kurtulmak için solelini hayvanın ağzına verdiğini belirten Bülent Taşçı, "Sağ elimle decebimdeki bıçağı çıkarıp ağzına vurmaya başladım. Bir süre sonra benibırakıp gitti. Yaşadığıma inanamıyorum" diye konuştu. Yaralandıktan sonra çok kan kaybettiğini ve kendi olanakları ile hastaneye gittiğini ifade eden evli ve 3 çocuk babası Bülent Taşçı, şöyle dedi: "Kurt aç olsa hayvanlara saldırırdı. Bana neden saldırdı anlamış değilim. Korkunç bir olayyaşadım. Artık hayvanları otlatmaya iki kişi gitmeliyiz. Direnmesem, yada bıçağım olmasa kurt beni parçalayarak öldürürdü. Beni yaraladıktansonra kaçan kurt köprü çalışması yapan işçiler tarafından cep telefonunaçekilmiş." Kurdun yaraladığı yerleri pansuman ettirmek için Posofİlçesi'ne gelen Bülent Taşçı, soranlara başından geçenleri anlatırken oanları adeta yeniden yaşadığını söyledi. Bülent Taşçı'ya kuduz aşısı dayapılmaya başlandı.
#Ardahanlı