Türkiye’nin siber güvenliğini sağlamaya yönelik girişimleri 1990’lı yıllarda siber suçlarla mücadele kapsamında yasal düzenlemeler yapmak suretiyle başlamıştı. Bu çalışmalar 2010 sonrası dönemde artarak daha profesyonel kurumsal yapılara evrildi. Bu alandaki girişimler, Türkiye’nin 2020-2023 yılları arasındaki dönemi kapsayacak şekilde, Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı 29 Aralık 2020’de ilan etmesiyle yeni bir boyuta taşındı. Aslında bu belge, daha önce yayımlanmış olan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı ile 2016-2019 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’nı devamı niteliğinde. Söz konusu üç plan birlikte değerlendirildiğinde, Türkiye’nin 2010 yılı sonrası atılan adımlarla, ulusal siber uzay alanının güvenliğini sağlama konusunda önemli kazanımlar elde ettiği ortada.
#UzaySağlık krizini fırsat bilen siber korsanlar, atak sayısını artırdı. Home ofis çalışanlarının VPN bağlantı seçenekleri ile kendilerini güvence altına alabileceklerini söyleyen Zyxel Kanal Satış Müdürü Ömer Faruk Erünsal, güvenli uzaktan erişim bağlantı seçenekleri için tavsiyelerde bulundu.
#ZyxelFetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi soruşturması kapsamında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ilk iddianamede, örgütün haberleşme, istihbarat ağı ve mali yapısına ilişkin çarpıcı bilgilere yer verildi. İddianamede, "Örgüt toplantılarında verilen talimatlar ufak kağıtlara yazılmakta hatta bunların lüzumu dahilinde yok edilebilmesi için yenilebilir özellikte olması sağlanmaktadır" ifadeleri yer aldı.
#DiyarbakırDarbe girişiminde bulunan askerlerin kriptolu telsizlerden daha çok dikkat çekmemek için mobil mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ı kullandı. Darbeci subayların başta iletişim için WhatsApp’ı tercih etmesi nedeniyle dinleme ve olası bir takibe takılmadığı tespit edildi. Bilişim uzmanları, uçtan uca şifreleme sistemiyle korunması nedeniyle darbecilerin WhatsApp'ı tercih ettiğini değerlendiriyor.
#WhatsappHaberleşme ağı bileşenlerini milli kaynaklarla üreten ASELSAN, askeri standartlara da uygun bir Milli Yönlendirici geliştiriyor. Ürün ilk olarak yeni nesil Taktik Saha Muharebe Sistemi (TASMUS) bünyesinde kullanılacak ve sistemin ana anahtarlama ve yönlendirme birimini oluşturacak.
#Milli YönlendiriciKOCAELİ Sanayi Odası’nın Meclis Toplantısı’na konuk konuşmacı olarak katılan ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat, Türk Savunma Sanayii’nin omurgasını oluşturan kuruluşları bünyelerine yer aldığını, ellerindeki çok büyük mühendislik yeteneklerini sanayicilerle üretime dönüştürebileceklerini söyledi. Canpolat telefon dinlemeleri ile ilgili yabancı bir firmadan hizmet alındığında "Dinleniyor muyuz?" diye bir şey sorulmaması gerektiğini, bunun yabancı firmayla iş yapmanın doğal sonucu olduğunu bildirdi.
#AselsanTELEFON dinlemeleri ya da moda deyimiyle ‘tape’ler siyaset kadar ekonominin de bir numaralı gündemi haline geldi. Aslında Türkiye telefon dinlemeleri ile ilk kez tanışmıyor. Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici’nin 1995 yılında Hürriyet gazetesinde ilk kez ‘telekulak’ sözü ile özetlediği telefon dinlemeleri Türk siyasi tarihinde önemli bir yer teşkil ediyor. Dün piyasalarda dalgalanmalara da neden olan telefon dinlemeleriyle ilgili ortada pek çok iddia var. Bu iddiaları bir tarafa bırakıp teknik açıdan dinlemelerin nasıl yapıldığına göz atmak istedik.
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığında (TİB), telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişim tespiti, dinlenmesi ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması konularında teknik işleri yürüten Teknik Daire Başkanlığı kaldırılarak yerine “Teknik İşletme” ve “Bilgi Sistemleri” daire başkanlıkları kuruldu.
’Devlet Dinliyor’ dizimizin bugünkü bölümünde de, Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek’le söyleşimizin kalan bölümü yer alıyor. Türkiye’de, istihbarat birimlerinin (MİT, Emniyet, askeri istihbarat) birbirlerini dinlediklerine dair iddialar için, "25 yıllık Cumhuriyet Savcılığı görevimde böyle bir iddia duymadım" diyen Şimşek, şöyle devam ediyor: "Bizden habersiz her dinleme yasadışıdır. Yapan, sonucuna katlanır..."
Telefon dinleme ve izlemeyi tek elde toplayan yasanın ardından yürürlüğe giren yönetmeliğe göre artık bu işi Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı(TİB) yürütecek. MİT, EGM ve Jandarma'nın birer temsilcisi burada görev yapacak. Başbakan tarafından atanacak olan TİB Başkanı, talep gelmesi halinde faaliyetlerle ilgili olarak Başbakan'a bilgi verecek.