Kriptoloji içerdiği anlam bakımından önemli bilim dallarından biridir. Bilgi güvenliği bu bilimin ilgi alanıdır. İnsanlar, kurumlar, şirketler, devletler arasında bilgi akışının güvenli şekilde aktarılması yönünde çalışmalar yürütür. Kriptoloji nedir, nasıl çalışır, ne işe yarar detaylı şekilde derledik.
#Kriptoloji NedirBitcoin ve ethereum başta olmak üzere şu sıra herkes sanal paraları konuşuyor. Hatta konuşmakla kalmıyor, yatırım yapıyor ve hatta evinde kendi başına bile üretiyor! Ancak bitcoin ve türevi sanal paralara oldukça uzak olan ve merak eden de büyük bir kesim var. Önce kripto para kavramını açıklayalım; daha sonra hızla büyüyen bu dünyaya mercek tutalım.
#BitcoinDan Brown’un kitabından beyazperdeye uyarlanan Da Vinci Şifresi televizyon ekranlarında film severlerle buluşuyor. Melekler ve Şeytanlar adını taşıyan bir devam filmi de çekilen filmin detayları merak konusu oldu. Peki, Da Vinci Şifresi nerede çekildi? İşte, Da Vinci Şifresi konusu ve oyuncuları...
#Da Vinci ŞifresiMilli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan eTwinning projesinde İTÜ Meslek Lisesi 2020-2021 eğitim öğretim yılında 6 proje ile yer aldı. İTÜ MTAL, eTwinning Projelerinde 6 Ulusal Kalite Ödülü Birden Aldı.
#Etwinning NEDİR?Günümüzde teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor. Teknolojinin gelişimi ile ödeme sistemlerinde farklılıklar ortaya çıkıyor. Globalleşen dünyada ortak para birimleri ön planda oluyor. Kripto para da merak uyandırıyor. Kripto (sanal) para nedir, ne işe yarar? Sanal para nasıl üretilir, nasıl değerlendirilir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#Kripto (Sanal) Para Nedir Ne İşe Yarar?Blockchain teknolojisiyle hayatımıza giren kripto paralar kimilerine göre geleceğin para birimi kimilerine göre çok bilinmeyeni olan dijital varlık. Öte yandan ekonomi zirvelerinden dev şirketlere kadar herkesin gündeminde yer aldığı, yasal düzenlemelerinin tartışıldığı ise bir gerçek. Dünyada kripto para hesabı olan ilk 10 ülke arasında yer alan ülkemizde de, yerli coin için alt yapı çalışmalarına hız verilmiş durumda.
#BursaClaude Shannon bugün Google'ın özel tasarmı olarak logosuna yansıdı. Enformasyon teorisinin babası ve kriptolojinin öncüsü olarak bilinen matematikçi ve elektronik mühendisi Claude Shannon tarihin önemli isimlerinden biri. Peki Claude Shannon kimdir? hangi çalışmalara imza atmıştır?
#Claude ShannonTelekomünikasyon Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Alkan, elektronik ortamda yapılan işlemlerin geçerli olması için elektronik imza kullanılmasının şart olduğunu dile getirerek, e-imza kullanılmadan bugüne kadar yapılmış işlemlerin hukuken geçersiz olduğunu söyledi.
İstanbul'da Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen 2 bin 500 bilgisayar mühendisliği öğrencisine seslenen Microsoft’un patronu Bill Gates, "Ülkenizde çok büyük bir devrim gerçekleşecek. Dijital devrimin en büyüğünü yaşayacak ülkelerden biri Türkiye" dedi.
Tübitak, NATO’nun ‘çok gizli’ haberleşmesinde kullanacağı kriptolu cihazı üretmeyi başardı. Ürettiği haberleşme cihazı ile NATO’dan onay alarak ihaleye katılan TÜBİTAK, dünyanın en ileri teknolojilerini üreten İngiltere ve Almanya ile yarışıyor.