Çin’de başlayıp dünyaya hızla yayılan, Dünya Sağlık Örgütü’nün Pandemi ilan ettiği koronavirüs; aynı hızda insanların kaygılarının da artmasına neden oluyor. Peki bu virüs psikolojimizi nasıl etkiliyor? Uzman Klinik Psikolog Merve Kırna konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Koronavirüs Psikolojimizi Nasıl EtkiliyorUzun zamandır hayatımda olan ve yaptığı her işle gurur duyduğum klinik psikolog ve yazar Esra Ezmeci ile Çeşme’de bir araya geldik. Tatil mi psikolojimize iyi gelen, yoksa tatil psikolojisi mi? Birlikte geçirdiğimiz iki gün boyunca kafamdaki tüm bu soruları kendisine sordum. O da tüm samimiyetiyle yanıtladı.
#1Pandemi nedeniyle dünyada her dört kişiden birinde kaygı bozukluğu ve depresyon görülüyor. Kaygının yönetilememesi durumunda ise bazı kişilerde psikolojik bir rahatsızlık olan ‘yalancı koronavirüs’ ortaya çıkıyor. Klinik Psikolog Prof. Dr. Ebru Şalcıoğlu, “Koronavirüs belirtileri gösterdiğine inanan kişiler soluğu hastanelerde alıyor. Kişi hastaneye gidip koronavirüs olmadığını öğrendiğinde anlık rahatlama yaşıyor ama bu durum hastanelere yük getiriyor” dedi.
#KoronavirüsPandemi tüm dünyada insanların kaygı seviyelerinin artmasına neden olurken bu salgının ne zaman biteceğinin bilinememesi de tahammül gücümüzü olumsuz etkiliyor. Türkiye’de mart ayından beri yayılan ve hayatı altüst eden virüsün psikolojik etkilerini iki psikiyatrla konuştuk. Hem psikolojimizin nasıl bozulduğunu hem de ruh sağlığımızı korumak için ne gibi önlemler alabileceğimizi anlattılar.
#Gazetehaberleri