Koronavirüs salgınında en büyük yardımcılarımızdan biri olan ve virüsün yayılımını önlemek için 2 yıla yakın süredir kullanılan koruyucu yüz maskeleriyle ilgili çığır açacak bir buluş gerçekleşti. Japon uzmanlar ışık altında virüsü tespit edebilen bir maske geliştirdi.
#Koronavirüs Maske1 Haziran'da koronavirüsle mücadelede yeni dönem başlayacak. Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, normalleşme ile birlikte açık havada maske zorunluluğunun kalkabileceğini söyledi. "Maske zorunluluğu kalkar mı?" bu soruların başında geliyor. Prof. Dr. İlhan, "Maske zorunluluğu kalkabilir" diyor ancak sadece açık alanlarda. İşte maske zorunluluğun kaldırılmasına ilişkin tüm detaylar...
#Maske Zorunluluğu Kalkıyor Mu?Almanya’da düşük gelirli emeklilerin maddi durumunu iyileştirmeyi amaçlayan temel emeklilik yasası, bu yılın başında yürürlüğe girdi. Bu haktan kimlerin yararlanabileceği, temel emekliliği hak etme şartlarının ne olduğunu, kime ne kadar oranda maddi destek sağlanacağını sizler için araştırdık. Bugünkü yazımızda soru ve cevaplarla temel emeklilik konusunu detaylarıyla inceleyeceğiz.
#Almanyaİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent'in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek girişimlerinden yeni nesil online araştırma servisi Adgager, maske kullanım alışkanlıklarını analiz eden Maske Kullanım Alışkanlıkları Raporu'nu yayımladı. Peki maske ne kadar süre ile kullanılmalı
#Kovid 19Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar, grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklarla mücadele ederken, Covid-19 vakalarında da kayda değer bir artış gözlemleniyor. Acil servisler, son bir iki haftadır yoğun bir hasta akınıyla karşı karşıya. Ayrıca uzmanlar, özellikle Avrupa'da Covid-19'un yeni 'XEC' varyantının da hızla yayıldığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Ahmet Güzel ile koronavirüsün neden bir anda güçlendiğini, en sık görülen belirtileri ve XEC varyantının etkilerini konuştuk.
#SağlıkHayvan kaynaklı büyük bir salgınla kaosa sürüklenen dünyada et yemek yasaklansaydı nasıl bir hayatımız olurdu... Yazar Mehmet Mollaosmanoğlu, son distopik romanı “Veganlar”da et yemenin cezalandırıldığı çevreci ama yasakçı bir sistemi odağına alıyor. Yazarla gizem dozu yüksek yeni kitabını konuştuk.
#Mehmet MollaosmanoğluSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Çöl TozuSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kuzey Afrika kaynaklı ‘toz taşınımı’na ilişkin uyarılarda bulundu. Özellikle KOAH ve astım hastalarının, 'toz taşınımı'nın yoğun olduğu günlerde evde kalmalarını öneren Prof. Dr. Özlü, "Toz görüyorsanız dışarı çıkmamakta fayda var. Eğer illa çıkmanız gerekiyorsa da işinizi görüp hemen dönmeniz lazım ve maske kullanmanızı tavsiye ederim. Bu sadece havada bulunan tozlar değil, aynı zamanda toz bulutuyla beraber alerjenler, polen diğer mantarlar ve benzeri durumlarda eşlik edebiliyor" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Tevfik ÖzlüDöner milli yiyeceğimiz. Eskiden ayak üstü yer apar topar devam ederdik. Ancak şimdilerde döner restoranları peş peşe açılmaya başladı. Hatta bir çok Avrupa ülkesinin başkentinde artık sadece döner satan lüks mekanlara rastlamanız mümkün. Dönerde en önemli özellik elbette eti. Marine edeni var etmeyeni var. Odunda pişeni var, kömürde, doğalgazlı pişeni de. Benim için en önemlisi meşe odunuyla pişmesi. O odunun kokusu, isi dönere sinmeli. Anadolu yakasında bu işi iyi yapan, yediğinizde keyif alacağınızı iki mekandan bahsetmek istiyorum sizlere...
#Dönerİstanbul Bahçeşehir’deki “Gölet” her gün daha da renkleniyor. Yeni açılan kaliteli mekanlara her gün bir yenisi ekleniyor. Ben de bu hafta buranın öne çıkan 3 yerini yazmak istedim. İlk girdiğim mekan lezzetine hayran kaldığım Alazz restoran. Abartmıyorum, İstanbul’da böylesi bir yeri az bulursunuz. Bolulu şef Ahmet Karaman ile Elazığlı Fatih Kişman’ın bu mekanına bayıldım dostlar. Bir diğeri ise değişik konseptiyle Ot Cafe için Gölet’in en farklı konsepti diyebilirim. Son olarak ise ucuz fiyat politikasıyla hizmet veren Harun Yıldırım’ın işlettiği Enbey döner.
#Bahçeşehir Göletİstanbul’un en kuzey ilçesindeydim bu hafta. Hani bir çoğumuzun hayalini kurduğu, en azından benim “Keşke şurada bir evim olsa, gecekonduya da razıyım” dediğim, ihtişamlı yalıların sıralandığı, Boğaz’ın en güzel seyredildiği Sarıyer’deydim. Ben buraya bayılıyorum. Sarıyer’de vakit geçirirken kendimi daha mutlu hissediyorum. Hala mahalle kültürü var burada. Birbirine gülen, selam veren, şık giyimli ve kibar insanlarla dolu bu ilçe. Kalite bir tık ötede. Tabi bu kalite mekanlara da yansıyor. İşte onlardan üçü…
#SarıyerGeçtiğimiz haftalarda sizlere Anadolu yakasında en lezzetli döneri yiyebileceğiniz mekanlardan bahsetmiştim. Yine sizlerden gelen mail ve mesajlar üzerine bu hafta Ümraniye’deki en kaliteli dönercileri araştırdım. Ramazanda mekanların kapalı olması nedeniyle ziyaretlerimi mecburen arttırdım. 7-8 tane dönerciye girdim. Bunlardan en beğendim 3’ünü sizler için yazdım...
#DönerciBu hafta Eminönü’ndeydim. Biri Sirkeci’de olmak üzere 3 mekanda köftelerin tadına baktım. Üçü de birbirinden farklı köfteler. Şimdiden söyleyeyim. Sadece birini beğendim. Yazıma geçmeden önce ise bir konuya açıklık getireyim. Bazı okuyucularım ve mekan sahipleri bana serzenişte bulunuyorlar, beğenmediğimi yazıyorum diye. Beni bilen bilir. Bir kaç mekanda yemeğin görüntüsünden ya da tadına baktıktan sonra beğenmezsem bırakıyorum. Bunu da hem instagram hesabımdan hem de buradan sizlere anlatıyorum. Kızmaca gücenmece yok. Bu yazımda da maalesef 2 köfteciyi eleştireceğim.
#Sertaç VirancıkAdana’nın milli yemeği şırdan kebaptan sonra en çok tercih edilen bir lezzet. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. O kadar çok sevilir ki, bir çok yerde hemen hemen her sokak başında bir şırdancıya rastlamak mümkün. Bu lezzetin popülaritesi artık İstanbul’da da günden güne artıyor. Bir çok yerde şırdancı dükkanları açılmaya başladı. Bu mekanlarda şırdanla beraber, adana yöresine özel sakatatlar, çorbalar, kokoreç ve midyeler satışa sunuluyor. “Peki, şırdan nedir?” diye soracak olursanız, şöyle açıklayayım...
#ŞIRDANİstanbul’un son yıllarda parlayan yıldızı Beylikdüzü’nde bir çok kaliteli mekan var. Gün geçtikçe kendi içinde küçük bir İstanbul olma yolunda ilerleyen Beylikdüzü’nde farklarıyla öne çıkan 3 mekanı size aktaracağım. Bunların birincisi Phuket Garden. Mekan buram buram kalite kokuyor. Mimarisi ve yemekleri fark yaratıyor. En beğendiğim yer burası oldu… Bir diğeri By Hazzet Kavurma. Eti, yemekleri bambaşka. Ucuz fiyat politikasıyla diğer mekanlardan bir adım önde. Son olarak ise bir çok kişinin “Cami Altı” şubesi olarak bildiği Enbey Döner. Özellikle yaz günlerinde 1 tonun üzerinde döner satıldığını biliyor muydunuz?
#Beylikdüzüİlkbahar ayları hem mevsimsel alerjilerin hem de kıştan kalma hastalıkların bir arada görüldüğü bir dönem. Hal böyle olunca belirtiler birbirine karışıyor ve kafalarda "Alerji mi enfeksiyon mu?" sorusu canlanıyor. Peki bunu belirtilerimize bakarak ayırt edebilir miyiz?
#GripSağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde artış görülen üst solunun yolu enfeksiyonlarına karşı vatandaşı uyardı. Koca, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda risk grubundaki kişilere seslenerek "Söz konusu gribal semptomları taşıyan enfeksiyonlar ciddiye alınmalıdır.” dedi.
#Fahrettin KocaTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#Doç. Dr. Mustafa DoğanTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#HastaneYüzyıllardır soğuk havada ıslak saçla dışarı çıkmanın bizi hasta edeceği inancı hâkim ancak uzmanlar soğuk algınlığına ıslak saçın değil virüslerin neden olduğunu söylüyor. Fakat bu demek değil ki ıslak saçla soğuğa dışarı çıkmak bize bir şey yapmaz. Islak saçla kalmak ya da soğuya çıkmak migren, sinüzit hatta yüz felcine bile zemin hazırlayabilir
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyanın birçok ülkesinde görülen koronavirüsün bir alt varyantı JN.1'i, hızla yayılması nedeniyle “dikkate alınması gereken varyant” kategorisine aldı.
#Koronavirüs