ABD'de yapılan bir araştırma, koronavirüs enfeksiyonu geçiren çocukların, diğer solunum yolu hastalıklarına yakalanan akranlarına göre Tip 2 diyabet geliştirme olasılığının yüzde 50 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Obez çocuklarda ise bu oran yüzde 100’e kadar çıkıyor. Bu durum, Covid-19'un uzun vadeli etkileri konusundaki endişeleri artırdı. Peki koronavirüs neden çocuk ve gençlerde diyabete neden oluyor? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkKoronavirüs salgınının başlamasının üzerinden 5 yıl geçti. Salgının başında görülen toplu ölümleri ise bilim insanlarının geliştirdiği koronavirüs aşıları önledi. Ancak birçok kişi hâlâ aşıların güvenli olmadığı ve özellikle de kalp hastalıklarına yol açtığı gerekçesiyle aşıdan kaçınıyor. Peki bu iddia kadar doğru? Bilim insanları yıllar sonra bu araştırmaya son noktayı koydu. İşte uzmanların bu konudaki araştırmasının sonuçları...
#KoronovirusABD'de AstraZeneca Kovid aşısı olduktan kısa bir süre sonra komaya giren kadının çok nadir görülen ciddi bir sendromu olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz sene eleştiri oklarının hedefinde olan AstraZeneca aşısı bu yıl yeniden aşıyı kullanan ülkelerde tartışma konusu oldu.
#Guillain Barre SendromuSağlık Bakanı Fahrettin Koca, kalp kriziyle koronavirüs aşısı arasında bağlantı olduğu iddiasına "Elimizdeki verilere göre kalp damar sorunlarına neden olmadığından emin olalım" yanıtını verdi. Bakan Koca, sağlık çalışanlarına ek ödemelerle ilgili olarak da "Ek ödemelerle ilgili beyaz reform çerçevesinde teşvik ödemesi başladı. Birinci basamak ve eczacılar olmak üzere herkes teşvik alacak" ifadesini kullandı.
#Sağlık Bakanı Fahrettin Koca2 yılı aşkın süredir koronavirüs ile mücadele eden dünya Rusya'dan gelen haber ile sarsıldı. Khosta-2 adı verilen yeni virüs üzerinde araştırmalar yapan ABD'li ekipten dikkat çeken bir aşı açıklaması geldi.
#Khosta-2Koronavirüsün Omicron varyantının BA.4 ve BA.5 alt varyantlarının hem aşılama hem de doğal bağışıklık yoluyla sağlanan antikorlardan kaçmayı başardığı ortaya çıkarken hızla yayılan varyantların kısa sürede Avrupa ve ABD'de hakim olması bekleniyor. Omicron dalgasını hasarsız atlatmak için aldığı kararları daha da sertleştiren Çin, çocukların PCR testi olmadan parka girmelerini yasakladı, karar ülkede büyük bir tepki ile karşılandı.
#ÇinKuzey Kore'de vaka sayıları 3.8 milyona ulaşırken hükümet bir haftadır ölü sayısını güncellemedi. Pyongyang ilk vakanın doğrulanmasının üstünden bir ay geçmeden 'salgının kontrol altına alındığını' iddia etse de Dünya Sağlık Örgütü durumun kötüye gittiğinden şüpheli. Kurumdan yapılan son açıklamada, "Bu durum ne Kuzey Kore, ne bölge ne de dünya için iyi değil" ifadeleri yer aldı. Uzmanlar neredeyse tamamı aşısız ülkenin yeni varyantların merkez üssü olma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiyor.
#Kuzey KoreKoronavirüs salgınının başlamasının üzerinden iki yıldan fazla süre geçti. Salgının başında görülen toplu ölümleri ise bilim insanlarının geliştirdiği koronavirüs aşıları önledi. Ancak birçok kişi hâlâ aşıların güvenli olmadığı ve özellikle de kalp kası iltihabına yol açtığı gerekçesiyle aşıdan kaçınıyor. Peki bu ne kadar doğru? İşte uzmanların bu konudaki araştırmasının sonuçları…
#Koronavirüs2021’de koronavirüs, aşıları ve varyantlarıyla yine başroldeydi. Ancak iklim krizi de karakter oyuncusu olarak yıla damgasını vurdu. ABD’de olaylı iktidar değişimi, Afganistan’da Taliban’ın kontrolü sağlaması diğer önemli gelişmelerden oldu.
#2021Çift doz BioNTech aşısı olmasının üzerinden en az 6 ay geçen 18 yaş ve üstündeki tüm vatandaşlara hatırlatma dozu yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta koronavirüs gündemi ile toplanan Bilim Kurulu'nda, 3. doz mRNA (BioNTech) aşıları için onay verilmesinin ardından, hatırlatma dozunun kimlere uygulanacağı da belirlendi. Dün yapılan toplantının ardından yazılı açıklama paylaşan Bakan Koca, 18 yaş ve üzeri, mRNA aşısı olmuş ve aşının uygulanmasının üzerinden 6 ay geçmiş olanların hatırlatma dozunu yaptırabileceklerini belirtti. Peki, 3. doz BioNTech aşısı ne zaman kimlere yapılacak? İşte, 3. doz aşılar hakkında ayrıntılı bilgiler.
#BiontechÇift doz BioNTech aşısı olmasının üzerinden en az 6 ay geçen 18 yaş ve üstündeki tüm vatandaşlara hatırlatma dozu yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz hafta koronavirüs gündemi ile toplanan Bilim Kurulu'nda, 3. doz mRNA (BioNTech) aşıları için onay verilmesinin ardından, hatırlatma dozunun kimlere uygulanacağı da belirlendi. Dün yapılan toplantının ardından yazılı açıklama paylaşan Bakan Koca, 18 yaş ve üzeri, mRNA aşısı olmuş ve aşının uygulanmasının üzerinden 6 ay geçmiş olanların hatırlatma dozunu yaptırabileceklerini belirtti. Peki, 3. doz BioNTech aşısı ne zaman kimlere yapılacak? İşte, 3. doz aşılar hakkında ayrıntılı bilgiler.
#BiontechSağlık Bakanlığı, YouTube iş birliğiyle koronavirüs aşıları hakkında vatandaşları bilgilendirmek, bu konuda sıkça sorulan soruları cevaplamak için yeni bir proje hayata geçirdi. Proje kapsamında YouTube içerik üreticileriyle Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri bir araya geldi. “Aşı Ol, Sevdiklerine Yakın Ol” temasıyla uzman görüşlerine yer verilen videolar hazırlandı.
#Sağlık BakanlığıSağlık Bakanlığı, YouTube iş birliğiyle koronavirüs aşıları hakkında vatandaşları bilgilendirmek, bu konuda sıkça sorulan soruları cevaplamak için yeni bir proje hayata geçirdi. Proje kapsamında YouTube içerik üreticileriyle Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri bir araya geldi. “Aşı Ol, Sevdiklerine Yakın Ol” temasıyla uzman görüşlerine yer verilen videolar hazırlandı.
#KoronavirüsKoronavirüs aşıları virüse yakalanmayı, hastaneye yatışları ve ölüm oranlarını çok ciddi bir şekilde düşürse de çift doz aşı olmak sizi koronavirüse karşı kurşun geçirmez yapmaz. Uzmanlar aşı olmanın yanı sıra bu kış koronavirüse karşı almanız gereken tedbirleri sıraladı ve pandemi sürecindeki gizli düşmanı açıkladı. Uzmanlara göre yüksek düzeyde stres vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşma yeteneğini zayıflatıyor, bu nedenle pandemi sürecinde zihinsel sağlığa özellikle dikkat edilmeli.
#KoronavirusYaklaşık 2 yıldır koronavirüsün pençesindeki dünyada gündemin bir numaralı maddesi AY.4.2! Daha bulaşıcı olan yeni varyant ile ilgili en çok merak edilen soru ise 'aşılar yeni varyanta karşı koruyacak mı' sorusu. Bu soru sonunda yanıt buldu.
#Kovid AşısıMilyonlarca kişinin hayatını kurtaran koronavirüs aşıları ile ilgili ortaya atılan korkunç iddia kısa sürede sosyal medyanın gündemine oturdu. Video kısa sürede yüzlerce defa paylaşılarak viral olurken görüntüler ile ilgili beklenen açıklama geldi.
#Kovid AşısıKoronavirüs aşıları salgınla olan mücadelemizde en büyük silahımız olmaya ve bizi virüsten korumaya devam etse de birçok ülkede aşı karşıtlığı hareketi yükselişte. ABD'de görülen bir dava ise konuyu yeniden gündeme taşırken ilginç bir tartışmayı beraberinde getirdi. Doğal bağışıklık mı yoksa aşı bağışıklığı mı daha iyi?
#KoronavirüsKoronavirüs salgınında tüm dünyada uygulanmaya devam eden koronavirüs aşıları hakkında birçok ülkede, özellikle de iş yerleri için, zorunlu olarak aşı olma kararları verilmeye başlandı. Hükümetlerin ve işverenlerin bu uygulamasına karşı çıkanlarsa kitlesel eylemler düzenlemeye devam ediyor. Bunun son örneği ise Avustralya'da yaşandı...
#AvustralyaKoronavirüs salgınında elimizdeki en büyük silahımız olan Kovid-19 aşılarıyla ilgili araştırmalar da bilim insanları tarafından titizlikle gerçekleştirilmeye devam ediyor. ABD'de yapılan bir inceleme sonrasında hali hazırda aktif olarak kullanılan koronavirüs aşıları arasında hastaneye yatışlarda en etkili olanlar açıklandı.
#KoronavirüsSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'un "Mu" varyantının, Türkiye'de 2 kişide tespit edildiğini belirterek, şu an ilave tedbir getirmeyi düşünmediklerini bildirdi. Bu gelişme sonrası Mu varyantı hakkındaki araştırmalar hız kazandı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, Kovid-19'un 'Mu' ve diğer varyantlarına karşı en etkili silahın tam doz aşı olduğu uyarısında bulundu. Vatandaşlar, Mu varyantı ile enfekte olduktan sonra ne gibi belirtiler olduğunu araştırıyor. Peki, Mu varyantı nedir, belirtleri neler?
#Mu Varyantı