Coronavirüs (COVID 19) pandemisi tüm dünyayı tehdit etmeye devam ederken, yaz aylarında sıcakların artması ile hastalığın nasıl bir seyir izleyeceği ise henüz bilinmiyor. Her ne kadar nezleye yol açan mevsimsel coronavirüslerin sıcak havalarda hastalık yapmadıkları biliniyor olsa da, 2003 yılında Uzakdoğu’da yaşanan SARS salgınının hız kesmesinde yazın artan sıcakların bir etkisi olmadığı, salgının bugün aldığımız koruma tedbirlerine benzer önlemler sayesinde etkisizleştiği de bilinen bir gerçek. <br><br>Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Öner Dikensoy, yaz mevsiminde coronavirüse (Covid-19) karşı almamız gereken 8 kuralı anlattı, önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.
#CoronavirüsAlmanya’da koronavirüs vaka sayılarının artmasıyla birlikte kapalı alanlarda maske kullanımına yönelik çağrılar giderek artıyor. Son olarak Almanya’daki hastane ve klinikler, kapalı alanlarda maske takma zorunluluğunun yeniden uygulamaya konulması çağrısında bulundu.
#KoronavirüsMeclis’e sunulan 52 maddelik torba yasa teklifiyle, salgın döneminde maske takma zorunluluğu ve sokağa çıkma yasağını ihlal edenlere verilen cezalar affediliyor. Böylece toplam 2.7 milyarlık cezadan vazgeçiliyor. Torba yasada KYK kredi faizlerinin silinmesi teklifi de var.
#MeclisAlmanya’da koronavirüs salgınıyla mücadele önlemlerine karşı çıkan bazı gruplar giderek radikalleşiyor. Son olarak Berlin’deki çeşitli okullara bu yönde tehdit mektupları gönderildi. Koronavirüs önlemlerinin bu sonbaharda okullarda uygulanması halinde öğretmenlere şiddet uygulanacağı yazan mektupların, farklı ilçelerdeki 34 okula gönderildiği ve adres olarak okul idaresinin verildiği belirtildi.
#AlmanyaMadrid’deki NATO zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden’ın “Türkiye’ye F-16 satmalıyız” şeklindeki çıkışı komşu Yunanistan’da geniş yankı buldu. Stratejisini Ege’de hava üstünlüğünü ele geçirmek üstüne kuran Atina’nın bu hayali suya düşerken Ankara ile arayı yumuşatmak için rutin tatbikatlara ara vereceği iddia edildi.
#NATOÇOKTANDIR söz etmedim. Çünkü her gündeme getirdiğimde, sevimsiz, kara haberler vermek, “Ne olur önlem alın” diye yalvarmak, “Aşı, aşı, aşı” diye feryat etmek zorunda kalıyordum. Aslında tırstığımı da açığa vurduğum için, doğal olarak rahatsız oluyordum. Kolay da değildi haaa... Anımsayın, bir ara her hafta, uçak dolusu kadar can yitiriyorduk… Evet, o salgın illeti konumuz. Hepimizin yaşamında iki yılımızı kabusa dönüştüren illet...
#1İki yıl boyunca hayatlarımızı kâbusa çevirdikten sonra azalan vaka sayıları ve neredeyse biten ölümlerle birlikte adını artık çok zikretmemeye başladığımız koronavirüs acaba geri mi dönüyor? Almanya’dan gelen haberler hiç de iç açıcı değil…
#KoronavirüsFransa’dan Avustralya’ya, ABD’den Yunanistan’a birçok ülkede COVID-19 önlemleri yeniden düzenlendi. Maske kullanımı kapalı alanlarda devam ederken eğlence yerlerindeki saat kısıtlamaları ve test zorunluluğu esnetildi. Yeni düzenlemeler normal bir hayata geçişi desteklerken tedbirin de elden bırakılmadığını gösteriyor.
#PandemiNereden çıktı bu konu demeyin! Rusya’nın Ukrayna’daki taarruzu ikinci haftasında son sürat devam ederken Almanya’da ordunun teyakkuza geçmesi de an meselesi olabilir. Dolaysıyla Alman Ordusu’na ait askeri konvoy veya askeri taşıtlara otoyollarda daha sık rastlamamız önümüzdeki gün ve haftalarda olağan gözüküyor.
#Askeri Konvoyu SollamakLösemi nedeniyle birkaç yıl önce kemik iliği nakli geçiren ve 14 ay önce de Kovid-19'a yakalanan 56 yaşındaki Muzaffer Kayasan'ın PCR çilesi bitmiyor. Dünya basınına da konu olan ve en son 9 Şubat'ta tekrar kontrol için test yapıldığını, hem varyant hem de PCR pozitifliğine bakıldığını söyleyen Kayasan, varyant belirlenemediğini ama PCR'ının 80'nci kez pozitif çıktığını söyleyerek, "14 aydır temassız kart gibiyim, sanal bir hayat yaşıyorum. Sevdiklerimle internetten görüntülü görüşebiliyorum. Psikolojik olarak da bitmiş durumdayım. Beynim artık her gün bana 'Muzaffer bugün öleceksin' diyor. Her gün bir kere daha ölüyorum" dedi. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise bu hastanın sürecinin çok uzun sürdüğünü ve literatürde de bu türden vakalara çok rastlanmadığını söyledi. Prof. Dr. Yavuz, Omicron varyantının da bu şekilde bağışıklığı baskılanmış bir konaktan ortaya çıkmış olabileceği teorisini de hatırlatarak "Bu hasta da o nedenle sürekli takip altında" diye konuştu.
#İstanbulOmikron varyantıyla birlikte hızla artan korona vakalarının önümüzdeki iki hafta içinde pik yapması beklenirken, uzmanlar toplumda salgına karşı bir rahatlama görüldüğüne dikkat çekiyor ve uyarıyor: “Rahatlamayla birlikte günlük aşı rakamı düştü. Halen 24 milyon kişi, 3’üncü dozu yaptırmadı.”
#KoronavirüsFlurona, ilk olarak 2 Ocak günü İsrailli yetkililerin yaptığı bir açıklamayla gündeme geldi. İki hamile kadının Covid ve grip testlerinin pozitif çıkması üzerine bu durum flurona olarak adlandırıldı ve bir anda herkes onu konuşmaya başladı. Son haftalarda influenza’nın da aşırı derecede artmış olması nedeniyle, bu durumun yaygınlaşması sağlık uzmanlarının en çok korktuğu senaryoların başında geliyor. Peki nedir bu flurona, kimler risk altında, ülkemizde görüldü mü?
#FluronaSosyal medyada hızla yayılan 'Çin'de yeni virüs' iddiasının arkasında ülkenin uyguladığı sıkı 'sıfır-kovid' politikası çıktı. Çin, iki Omicron vakasının görüldüğü 5.5 milyon nüfuslu Anynag şehrini karantinaya aldığını duyurdu. Ülke daha önce de 13 milyon nüfuslu Xian kentini karantinaya almıştı.
#Çin