Son günlerde Adalar açıklarında ve İstanbul Boğazı’nda görülen köpük akımı, ‘Müsilaj geri mi geldi’ sorusunu akıllara getirdi. Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı, Karadeniz’den Boğaz’a giriş yapan köpük akımıyla başlayan sürecin, yeni bir müsilaj oluşumuna dönüşme olasılığı olduğuna dikkat çekti.
#Prof. Dr. Mustafa Sarıİstanbul Esenyurt'ta Haramidere'nin Kıraç'ta kalan bölümünde köpürmeler artarak devam ediyor. Köpükle beraber yükselen koku çevre sakinlerini tedirgin ediyor. İSKİ geçen hafta yapılan inceleme sonrası iki işletmenin arıtma tesisinin çalışmadığını belirtti. Bölge sakini Hüseyin Keskin, "Çok kötü kokuyor burası, Yazın özellikle insan geçemiyor kokudan." dedi.
#Esenyurtİstanbul Esenyurt'ta Haramidere'nin Kıraç'ta kalan bölümünde köpürmeler artarak devam ediyor. Köpükle beraber yükselen koku çevre sakinlerini tedirgin ediyor. İSKİ geçen hafta yapılan inceleme sonrası iki işletmenin arıtma tesisinin çalışmadığını belirtti. Bölge sakini Hüseyin Keskin, "Çok kötü kokuyor burası, Yazın özellikle insan geçemiyor kokudan." dedi.
#İSTANBULÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan Meriç Nehri’nin bir bölümünde meydana gelen köpüklenme ve kirliliğe ilişkin yapılan açıklamada, “Nehrin bir bölümünde meydana gelen köpüklenme ile ilgili olarak çevre denetim ekipleri ile yetkili çevre laboratuvarı ivedilikle bölgeye sevk edilmiştir” denildi.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikli BakanlığıEdirne'de Meriç Nehri'nin bir kısmında meydana gelen köpüklenme üzerine, köpük ve sudan alınan numuneler Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma, Geliştirme Merkezi'nde incelenmeye alındı. Bölgede inceleme yapan Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öterler, "Nehrin yatak rejimi etkilenmiştir. Köpüklenme, nehirdeki sabunlaşmanın bir ürünüdür. Biyolojik süreçlerin de etkisiyle kimyasal bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş bir durumdur. Özellikle sonbahar aylarında diatom adı verilen küçük su yosunlarının aşırı artışı sonucunda aşırı alg çoğalmaları meydana gelebilir" dedi.
#EdirneEdirne'de Meriç Nehri'nin bir kısmında meydana gelen köpüklenme üzerine, köpük ve sudan alınan numuneler Trakya Üniversitesi Teknoloji Araştırma, Geliştirme Merkezi'nde incelenmeye alındı. Bölgede inceleme yapan Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burak Öterler, "Nehrin yatak rejimi etkilenmiştir. Köpüklenme, nehirdeki sabunlaşmanın bir ürünüdür. Biyolojik süreçlerin de etkisiyle kimyasal bir reaksiyon sonucunda meydana gelmiş bir durumdur. Özellikle sonbahar aylarında diatom adı verilen küçük su yosunlarının aşırı artışı sonucunda aşırı alg çoğalmaları meydana gelebilir" dedi.
#Meriç NehriTaze fasulye tüketim miktarına göre bazen gaz yapabilir. Özellikle de bu nedenle yeni annelerin, bebeklerini emzirdiği ilk dönemde taze fasulye tüketmemesi önerilir. Taze fasulye aslında insan sağlığı için en faydalı sebzeler arasında yer alıyor. Taze yeşil fasulye gaz ile şişkinlik yapar mı ve yapmaması için ne yapılır sizler için derledik.
Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Burdur Gölü sahilinde köpükler görülmeye başlandı. Göldeki çalışmalarıyla tanınan Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, köpüklenmenin temiz sularda karşılaşılabilen bir durum olduğunu, kirlilikten de kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Gülle ayrıca, 'Bilindiği üzere Burdur Gölü diğer göllere göre oldukça tuzludur. Göl suyunda çok yüksek oranda sodyum ve potasyum bulunmaktadır. Yani Burdur Gölü'nde organik madde, yağlar, proteinler, yüksek pH ve sodyum ve potasyum bir araya gelince 'doğal sabunlaşma' meydana gelmekte ve bu neticede suda köpük oluşumu ortaya çıkmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#Burdur GölüKuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Burdur Gölü sahilinde köpükler görülmeye başlandı. Göldeki çalışmalarıyla tanınan Hidrobiyolog Prof. Dr. İskender Gülle, köpüklenmenin temiz sularda karşılaşılabilen bir durum olduğunu, kirlilikten de kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Gülle ayrıca, 'Bilindiği üzere Burdur Gölü diğer göllere göre oldukça tuzludur. Göl suyunda çok yüksek oranda sodyum ve potasyum bulunmaktadır. Yani Burdur Gölü'nde organik madde, yağlar, proteinler, yüksek pH ve sodyum ve potasyum bir araya gelince 'doğal sabunlaşma' meydana gelmekte ve bu neticede suda köpük oluşumu ortaya çıkmaktadır.' ifadelerini kullandı.
#BurdurTıp dilinde nefrotik sendrom olarak adlandırılan protein kaçağı, tedbir alınmadığı ya da tedavi edilmediği zaman ciddi sıkıntılara yol açan bir hastalık olarak bilinir. Protein kaçağı, böbrekte bir hasarın meydana gelmesi sebebi ile vücut içerisinde ortaya çıkan çeşitli bulgu ve belirtiler ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Böbreğe ait olan hücrelerin görevlerini yerine tam olarak getirememesi sebebiyle genel olarak idrar yolu ile protein kayıplara meydana gelir. Dokularda ise su tutulması ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara neden olur. Hem erişkin kişilerde hem de çocuklarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Peki, protein kaçağı belirtileri ve sebepleri nelerdir? Tedavisi nasıldır tüm detayları ile sizler için derledik.
#Protein Kaçağıİstanbul Tuzla'da yağmur sonrası caddeyi kaplayan köpük endişe yarattı. Ekipler yolda oluşan maddenin ne olduğunu belirlemek için köpükten numune aldı. Caddede dükkanı bulunan Halil Can Develi, "Biz ilk başta sabun olduğundan şüphelenmiştik. Ama araçlar geçerken hiçbir kayma yaşanmadı. Birkaç saat sonra belediye tarafından çalışma yapılarak temizlendi" dedi.
#İstanbulKaradeniz'de Ordu'nun Fatsa ilçesinde görülen müsilajın (deniz salyası) ardından Trabzon'un Sürmene ilçesinde deniz yüzeyinde oluşan kirlilik, endişelendirdi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi'nin öğretim üyeleri, deniz suyundan numune aldı. Prof. Dr. Ali Muzaffer Feyzioğlu, "Şimdilik bir tehlike olduğunu düşünmüyoruz" dedi.
#OrduCNN TÜRK canlı yayınında Marmara Denizi'ni kaplayan müsilaj sorunu ile ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. 22 gün önce İstanbul Üniversitesi'ndeki laboratuvara bırakılan müsilaj örneklerinin ilk sonuçları ortaya çıktı. İlk sonuçlara göre, deniz salyasında tek hücreli canlılar tespit edildi. Deniz salyasına evsel ve kanalizasyon atıklarının yanı sıra bu tek hücreli canlının neden olduğu anlaşıldı.
#HaberMarmara Denizi'ndeki canlı yaşamını ciddi şekilde etkilemeye başlayan deniz salyası vatandaşları tedirgin ediyor. Konu hakkında konuşan Prof. Dr. Adnan Ayaz, "Müsilaj Karadeniz suyunun içinden 15 metre kalınlıkta Ege Denizi'ne doğru akıyor. Müsilajın oluşma süresi değişti. 2007 yılında yaşadığımız müsilaj olayı ekim ayı sonlarında olmuştu. Şu anda ise Marmara Denizi'nde ocak ayında başladı. Mart ayında Çanakkale bölgesini etkiledi. " dedi.
#ÇanakkaleTürkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Antalya'da ocak ayında Düden Şelalesi'nde yaşanan çevre kirliliği etkisini sürdürüyor. Konuyla ilgili konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, Düden Şelalesi'nin Akdeniz'le buluştuğu noktadaki köpüklenmenin, yer altı sularının, Antalya'nın geleceğinin ve Düden Şelalesi'nin yardım çığlığı olduğunu söyledi. Antalya'da yaşayan Polonyalı Beata Modrzejewska (40) ise, "Gördüğüm ve okuduğum kadarıyla köpüklenme maalesef devam ediyor. Doğasever olarak bu görüntüyü görünce içim kan ağlıyor.'' ifadelerini kullandı.
#AntalyaAntalya Düden Çayı’nda köpürme ve ardından balık ölümlerine neden olan kirlenmeyi araştıran sivil araştırma ekibi içinde yer alan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Kirliliğin ana nedeni Kızıllı Katı Atık Depolama Tesisleri” diye konuştu.
#Kızıllı Atık Depolama TesisiAntalya Kent Konseyi’nin Düden’de yaşanan kirlilikle ilgili raporunda adı geçen Kızıllı çöp depolama tesisi, analiz raporlarında ağır metal bulgusuna rastlanmadığını belirtti. İşletmeci ITC Antalya, her ihtimale karşı bir lagün yapılacağını da açıkladı.
#Hayati ÖzenerGece sık sık idrara çıkma, idrarda koyu renk veya köpüklenme, bacaklarda şişlik gibi şikayetlerin böbrek hastalıklarının habercisi olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Altındal, pandemi döneminde böbrek hastalıklarının belirtilerinin göz ardı edilerek hastaneye başvurularda gecikmeler yaşandığını söyledi.
#Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut AltındalBurdur Gölü'nde son günlerde köpükler görülmeye başladı. Hızla suyu çekilen ve kuruma tehlikesi yaşayan göldeki köpükler halkı endişelendirdi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, yaklaşık 15 gündür meydana gelen köpürmelerin doğal bir durum olduğunu, herhangi bir kirlilik unsuru ve herhangi bir zararının olmadığını, endişe edilecek bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.
#Burdur