TÜRKİYE İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan raporda tüketici tercihleri için çarpıcı bir detay yer aldı: “Faiz oranlarındaki artışlar ve sıkılaşma uygulamaları ile yeni konut talebi azalırken, hane halkının konut talebini ötelediği ve mevcut konutlarında tamirat ve yenileme harcamalarına ağrılık vermeye başladığı görüldü” denildi.
#İnşaat MalzemeleriKonut fiyat artışı hız kesip kiralar yükselmeye devam edince, evde amortisman süresi kısaldı. Konut satışının en yoğun olduğu 10 ilde yapılan araştırmaya göre; 2024 yılı itibarıyla en düşük ortalama geri dönüş süresi 14-17 yıl ile Ankara’da. Antalya, Bursa ve Kocaeli illerinde geri dönüş süreleri 15-18 yıl aralığında hesaplanıyor. İstanbul’da ise 2021’de 20-23 yıl olan süre, 16-19 yıla kadar düştü.
#KonutKonut satışlarında düşüş devam ediyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar da henüz açıklanmadı. Mevduat faizlerindeki yükseliş, konut fiyatlarının daha da aşağı geleceği beklentisi, konut kredisi faizlerindeki artış, yatırım için konut alacaklara yüzde 22.5 oranında kredi çıkması gibi faktörler sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca kira artış oranlarının yüzde 25 seviyesinde kalması ve kiracı ev sahibi arasındaki tartışmalar da konut sektörüne olan ilgiyi azalttı. Uzmanlar yaz aylarından sonra talebin artacağını, finansal koşulların iyileşebileceğine dikkat çekti.
#KonutGAYRİMENKUL sektöründe en çok tartışılan konuların başında stok durumu geliyor. Konutta balon var mı, satılamayacak kadar çok mu konut üretiliyor, ya da üretim ihtiyacın gerisinde mi kaldı? İşte tüm bu soruların yanıtları için ‘önce ihtiyacın belirlenmesi gerektiği’ fikrinden yola çıkılarak, ‘İstanbul’un 10 Yıllık Konut Strateji Raporu’ hazırlandı. Rapora göre, İstanbul’un 2032’ye kadar 1 milyon 230 bin yeni konuta ihtiyacı var. Bu da yıllık ortalama 123 bin konuta denk geliyor.
#GAYRİMENKUL SektörüHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek " Bütçeyi düzeltmek için KDV, akaryakıtta ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışlarına gittik. Bu vergi artışları tekrarlanmayacak, gelecek sene sistemden çıkmış olacak" dedi. Şimşek kiralara yönelik olarak da düşüşlerin yaşanacağını söylerken kamuda tasarrufların arttığını da belirtti. Şimşek, şirketlere seslenerek eski alışkanlıklarından vazgeçmezlerse müşteri bulamayacaklarını kaydederken Türkiye'nin rezervlerinin hızla arttığını ve CDS'lerinin düştüğünü de söyledi. Enflasyon ilişkin olarak Şimşek "OVP Eylül ayında başlatıldı. OVP'nin birkaç önemli bileşeni ve hedefi var. Birinci bileşen dezenflasyon programı. Enflasyonu önce kontrol altına alıp sonra tek haneye indirecek bir program" sözlerini söyledi. KKM'nin bitirilmesi gerektiğini belirten Şimşek, ilerleyen zamanda avantajlarının ortadan kalkabileceğinin de sinyalini verdi.
#Mehmet ŞimşekYılın son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan enflasyon tahminlerini güncelledi. Buna göre enflasyon oranı OVP ile paralel şekilde yıl sonunda yüzde 65, 2024 sonunda ise yüzde 36 olarak hedeflendi. Erkan, “Görevimiz enflasyonun tek haneye inmesi. Konut fiyatlarındaki düşüş ve kira artışlarında öngörülen yavaşlamanın enflasyona yansıması zaman alacak. Bunun temelinde, hizmet enflasyonundaki atalet bulunuyor” dedi.
#Merkez BankasıTürkiye’de konut arzındaki azalış fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam ediyor. Konut kredisine erişim, faizler, yüksek kiralar gibi sorunlar konuta yatırım yapacakları düşündürüyor. Uzman isimler ise konuta yatırım yapılması için beklenilmemesi gerektiğini, konjonkturel olarak fiyatlarda hafif geri çekilme olsa da yükselişin devam edebileceğinin sinyalini verdi.
#Konut‘Boş evlere vergi gelecek’ beklentisi ev sahiplerini tedirgin etti. Hem vergi ödemek istemeyen hem de kiralamaya sıcak bakmayanların evlerini satışa çıkaracağını belirten sektör temsilcileri, evi dolu göstermek isteyenlerin sahte sözleşmeler yapabileceği konusunda uyarıda bulundu.
#Boş EvSon iki yılda milyonlarca kişinin ortak sorunu kiralar oldu. Yeni ev arayan bütçesine göre seçenek bulamaz hale gelirken, kiracılar zam ve tahliye baskısıyla uğraşmak zorunda kaldı. Kamu, kiracıları korumak için geçen yıl kira artışına yüzde 25 sınırı getirdi, bu yıl da süreyi uzattı. Ancak sınırlama sorunu çözmediği gibi ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarının daha fazla artmasına neden oldu. Peki kira krizi nasıl aşılacak? Bu soruyu inşaat sektörünün öncü üç sivil toplum kuruluşunun başkanına sorduk. Kiralık sosyal konut modeli, ev sahipliğinin artması için kamu-özel sektör işbirliği ile ucuz konut üretimi ve faiz indirimi, boş konut vergisi getirilmesi, çalışanlar için yurt gibi paylaşımlı ev projeleri geliştirilmesi öne çıkan başlıklar oldu.
#KiraKonut satışları son aylarda düşüş gösteriyor. Artan fiyatlar nedeniyle alıcı kitlesinin daralması, yatırım amaçlı alımların azalması, deprem felaketi ve seçimler talepteki düşüşte ana etkenler oldu. Düşen taleple konut fiyatları gerilemedi ancak fiyat artış hızında düşüş başladı. Son 9 aydaki yıllık artışlara bakıldığında ülke genelinde yüzde 200’e, İstanbul’da ise yüzde 240’a yaklaşan oranlar görülmüştü. Nisanda ise artış oranlarında sert düşüş yaşandı.
#Konut SatışlarıDeprem felaketi sonrasında çok fazla insan başka şehirlere gitmek zorunda kaldı. Nispeten daha güvenli olduğu belirtilen şehirlere göç artarken büyükşehirlerde de konut talebi yoğunlaştı. Fırsatçıları harekete geçiren bu durumun önüne geçmek için neler yapılabilir? Detaylar haberimizde…
#DepremAçıklanan yeni kampanya ile yüz binlerce kişi ev sahibi olmayı planlıyor. Bu süreçte akıllardaki soru şu: “Fiyatlar düşer mi? Beklemeli miyim, almalı mıyım?” Tüm dünyada artan emtia fiyatları ve konuta olan yüksek talep nedeniyle fiyatlarda gerileme olmayacağını söyleyen DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, “Fiyatların bırakın düşmesini beklemek, bu seviyelerde kalması bile mümkün değil. Bugün hâlâ fırsat fiyat dönemindeyiz. Yeni kampanya da faiz oranı ve vadesi ile tarihi fırsat” dedi.
#Sponsorlu İçerikAçıklanan yeni kampanya ile yüz binlerce kişi ev sahibi olmayı planlıyor. Bu süreçte akıllardaki soru şu: “Fiyatlar düşer mi? Beklemeli miyim, almalı mıyım?” Tüm dünyada artan emtia fiyatları ve konuta olan yüksek talep nedeniyle fiyatlarda gerileme olmayacağını söyleyen DAP Holding Başkanı Ziya Yılmaz, “Fiyatların bırakın düşmesini beklemek, bu seviyelerde kalması bile mümkün değil. Bugün hâlâ fırsat fiyat dönemindeyiz. Yeni kampanya da faiz oranı ve vadesi ile tarihi fırsat” dedi.
#DAP HoldingYeni Evim Kampanyası’yla birlikte konut sahibi olmak isteyenler şimdiden hesaplarını yapmaya başladı. 15 yıl vade, yüzde 0,69 faiz oranı, 3 yıl sürecek Hazine desteğiyle oldukça makul fiyatlara ev sahibi olunmasını sağlayan kampanyaya yoğun ilgili gösterilmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, kampanyayla birlikte konut fiyatlarındaki artışın duracağını söyledi.
#Yeni Evim Kampanyası5 büyük ilde yapılan araştırmaya göre İstanbul ve Antalya’da ortalama kira bedeli 10 bin lirayı aştı. Ankara’da 5 bin lirayı geçen ortalama kira, İzmir’de 7 bin liraya, Bursa’da 4 bin liraya ulaştı. İlçe bazında 28 bin lirayı aşan rakamla en yüksek ortalamaya sahip İstanbul’da, kiranın 5 bin liranın altına düştüğü sadece 2 ilçe var.
#KiraHoldingleşme sürecini geçtiğmiz ay tamamlayan Besa inşaat, arazi ve gayrimenkul geliştirme, AVM yapımı ve işletmenin yanı sıra enerji, telekomünikasyon, turizm ve teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Besa Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Efe Bezci, “Özellikle pandemi döneminde yatırımların ötelenmesi, artan nüfus, özellikle de göçlerle birlikte şu an stok sorunu yaşıyor. Bu açığın kapatılması, artan maliyetler karşısında çok kolay görünmüyor. Önümüzdeki 10 yıl daha inşaat sektöründe yoğunluğun devam edeceğini öngörüyoruz” dedi.
#Besa HoldingÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, daha önce TOKİ'den ev alan ve borcu devam edenler için bir müjde verdi. Kurum, "Borcunu erken ödeyip tapusunu hemen almak isteyen konut ve iş yeri alıcıları için indirim kampanyamız hazır." ifadelerini kullanan Kurum, "Kampanyanın detaylarını Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yarın açıklayacak." dedi.
#Bakan KurumSosyal konut hamlesi emlak piyasasında dengeleri değiştirdi. Geçtiğimiz aylarda arzın sınırlı, talebin canlı olması nedeniyle fahiş fiyat artışları yapılmıştı. Bugünlerde ise milyonlarca kişi sosyal konuta yönelince talep geriledi. Böylece ‘köpük’ diye tabir edilen gerçek dışı fiyatlamada düşüş yaşanmaya başladı.
#Sosyal Konut