Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu yıl içerisinde çoğunluğu Kongo Demokratik Cumhuriyeti olmak üzere 30 bin şüpheli M-çiçeği virüsü vakasının görüldüğünü duyurdu. Afrika Birliği Halk Sağlığı Ajansı açıklamasında, 2023'te salgından etkilenen 7 ülkede 14 bin 957 vaka ve 739 can kaybı kaydedilirken ve bu verilerin 2022'ye göre yeni vakalarda yüzde 78,5'lik bir artış olduğunu aktarıldı.
#DSÖAfrika’dan hızla yayılan M-Çiçeği virüsü, dünya genelinde sağlık endişelerini artırdı. Özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Nijerya, Kamerun, Gabon ve Burundi gibi ülkelerde daha sık rastlanan virüs, sağlık otoritelerinde büyük kaygıya neden oldu. Burundi’de yaşayan Egide Irambona ise virüse yakalananlardan biri. Yüzü, göğsü ve kollarındaki kabarcıklarla mücadele eden Irambona, yaşadıklarını paylaştı. İşte Irambona’nın virüse karşı dokuz gündür süren mücadelesi ve ülkede yaşananlar…
#M-ÇiçeğiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluDünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) ile mücadelede kitlesel aşılama yerine virüsün bulaştığı bölgelerde “hedefli aşılama” yapılması gerektiğini söyledi. M çiçeğinin yayılmasının Covid-19’a göre daha kolay olduğunu belirten Harris, "İnsanların Covid-19 gibi bir durumla karşı karşıya olduğumuzu düşünerek endişelenmelerine gerek yok" dedi.
#M ÇiçeğiBeklenen haber dün akşam saatlerinde geldi ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Afrika’da yayılan M çiçeği virüs için "uluslararası öneme sahip acil durum” ilan etti. Afrika kıtasını tamamen etkisi altına alan salgının dünyaya yayılması önlenmeye çalışılacak.
#M ÇiçeğiSon dakika haberi... Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "DSÖ Acil Durum Komitesi bugün toplandı ve bana (M çiçeği virüsüyle ilgili) durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu oluşturduğu tavsiye görüşünü bildirdi. Bu tavsiyeyi kabul ettim" dedi.
#DSÖAfrika Birliği, hızla yayılan M çiçeği salgını ve yaşanan çok sayıdaki can kaybıyla birlikte kıta genelinde acil durum ilan etmek zorunda kaldı. Virüs nedeniyle yaşanan ölümler 2022’den beri bin 500’e yaklaşırken yetkililer kararın tüm kıtanın güvenliği için alındığının altını çizdi.
#Afrika Kıtasıİstanbul’da düzenlenen 'Yurt Dışı Örgütlenme İkinci Yüzyıl Vizyonu Çalıştayı'nda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye'nin gri listeden çıkmasıyla ilgili yaptığı açıklamada "Biz gri listeye 2021 yılında girdik. Biz gri listeye, son günlerde yapılan bazı kanuni düzenlemeler yapılmadığı için girdik. Biz, gri listedeydik dün çıktık bu övünülecek değil çok utanılacak bir durumun, çok utanılacak AK Parti’nin bu ülkeye son üç yılda yaşattığı gerçeğidir. Çıktığımız gri listede Burkino Faso var, Yemen var, Suriye var, Mali var, Haiti var Kongo var" dedi.
#CHPCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Kongo Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Denis Sassou N’Guesso’nun eşi Antoinette Sassou N’Guesso ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Devlet Konukevi’nde gerçekleşen görüşmede, “Sıfır Atık” ve çevre çalışmaları konusunda ortak yapılabilecek çalışmalar ele alındı.
#Emine ErdoğanCumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde "Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni" gerçekleştirildi. Törende açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Seçimleri müteakip arayarak sevincimizi paylaşan devlet ve hükümet başkanlarına teşekkürlerimi sunuyorum. Bu süreçte yanımızda duranların desteğini hiçbir zaman unutmayacağız" diye konuştu. Erdoğan, "Türkiye’nin bir büyük kucaklaşmaya ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. 81 vilayetimizde kardeşlik seferberliği başlatmaya davet ediyorum. Gün bir olma, beraber olma günüdür. Gün evlatlarımızın aydınlık yarınlarına sahip çıkma günüdür. Gelin seçim dönemindeki kırgınları bir kenara bırakalım" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yemin ederek göreve başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, mazbatasını TBMM Geçici Başkanı Devlet Bahçeli'den aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemin töreninin ardından Anıtkabir'i ziyaret etti. Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki 5 yıl boyunca Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmek için canla başla çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBir matematik öğretmeni olarak çıktığı yolda zincir kafe sahibi, gençlere gezi bursu veren bir seyyah olmuş Murat Fıçıcı. Dünyadaki 197 ülkeye ayak basan ve sloganı ‘Yol öğretir’ olan Fıçıcı “Gezmeye devam edeceğim. Dünyanın her köşesini görmek bir hayata sığmaz, görülecek o kadar çok yer var ki… Yolda olmak felsefem” diyor.
#SeyahatUluslararası temaslarını 2022 yılı boyunca yoğun şekilde sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 21 ülkeye 27 ziyaret gerçekleştirdi. Dünya liderleriyle yaklaşık 200 telefon görüşmesi gerçekleştiren Erdoğan, çok sayıda devlet ve hükümet başkanını ağırladı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Bu hafta, bu yıl şimdiye kadar bildirilen 1 milyon ölümle ilgili trajik dönüm noktasını geçtik” dedi. Öte yandan haftalık bildirilen maymun çicegi vakalarında da küreselde yüzde 20'den fazla düşüş olduğu belirtildi.
#DSÖMaymun çiçeği virüsü belirtileri ve semptomları pek çok vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Dünya koronavirüs salgınının sonuna gelirken Avrupa'da görülen ve bulaşıcı olan maymun çiçeği hastalığının nelere yol açtığı merak konusu oldu. Öte yandan konu hakkında Bakan Koca son dakika maymun çiçeği ile ilgili açıklamalarda bulundu. Maymun çiçeği virüsü, Avrupa'da 1980 yılında resmen ortadan kaldırılan çiçek hastalığı ile aynı soydan gelen bir rahatsızlıktır. Peki, maymun çiçeği nasıl anlaşılır, nedir, Türkiye'de var mı? İşte, o konular hakkında ayrıntılar.
#Maymun Çiçeği VirüsüMaymun çiçeği virüsü gündemde yer alıyor. Maymun çiçeği virüsünün belirtileri ve nasıl bulaştığı merak ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, ilk olarak Orta ve Batı Afrika’daki tropik ormanlarında görülen Maymun çiçeği virüsü ile ilgili son açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca açıklamasında hastalığın Türkiye’de olup olmadığı hakkında bilgi verdi. Peki, Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır, Türkiye’de var mı? İşte merak edilenler
#Maymun Çiçeği VirüsüSağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, "Ülkemizde bugüne kadar 'maymun çiçeği' vakası görülmemiştir." açıklamasında bulundu. Bakan Koca ise, ''Kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan, bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2-3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika’da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır.'' dedi.
#Maymun ÇiçeğiMaymun çiçeği virüsü belirtileri, hastalığın yayılmasının ardından öne çıkan konulardan oldu. Dünya koronavirüs salgınından sonra maymun çiçeği virüsü endişesi içerisinde. Maymun çiçeği virüsü belirtileri yayılmasıyla gündemdeki yerini koruyor. Ateş, kas ağrısı, halsizlik gibi belirtileri olan maymun çiçeği hastalığı, çiçek hastalığı ile aynı soydan geliyor. İnsanda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen maymun çiçeği virüsü, hayvanlardan insanlara, insanlardan da insanlara geçebiliyor. Peki Maymun çiçeği virüsü Türkiye'de var mı, görüldü mü? Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır? Maymun çiçeği belirtileri nelerdir? İşte konuyla ilgili detaylar...
#Maymun Çiçeği Virüsü