General ve amiral atamaları ile 127 personelin görev yeri değişti. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yapılan atamalar çerçevesinde Kara Kuvvetleri'nde 74 general, Deniz Kuvvetleri'nde 36 amiral ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda 17 generalin görev yerleri ve pozisyonları değişti. İşte, Cumhurbaşkanlığı atamaları ile Resmi Gazete'de yayımlanan Kara, Deniz Hava Kuvvetleri atama listesi
#General AtamalarıSon dakika haberine göre; Resmi Gazete'de yayımlanan İçişleri Bakanlığı atama kararnamesi ile 13 ilin emniyet müdürü değişti. Diyarbakır ve Giresun emniyet müdürleri merkeze alındı. Ayrıca 329 kaymakamın ve birçok ilin Vali Yardımcılarının yerleri değiştirildi.
#Emniyet MüdürüBitlis Tatvan'daki helikopter kazasında şehit düşen Korgeneral Osman Erbaş, 15 Temmuz darbe teşebbüsü sırasında FETÖ'cü hainlere karşı direnişi örgütleyen komutanlardan biriydi. Erbaş, 2016 yılında katıldığı şehit cenazesinde, "Türk askeri hiçbir zaman vatandaşını öldürmez. Onlar Türk askeri değil katil" sözleri ile darbecilere tepki göstermişti. Şehit düşen komutanımız Osman Erbaş'ın silahlı ve silahsız insansız hava araçlarının kullanımında kaydedilen ilerlemede büyük pay sahibi olduğu da öğrenildi.
#FETÖSahil Güvenlik Komutanlığına Tuğamiral Ahmet Kendir, yardımcılığına ise Tuğamiral Cengiz Fitoz atandı. Jandarma Genel Komutanlığına mensup generaller ve subayların atama listeleri ile bir üst rütbeye terfi ettirilen general ve albayların listeleri de Resmi Gazete'de yer aldı. Jandarmadan aralarında bir tümgeneral ve iki tuğgeneralin de bulunduğu 34 subay emekliye sevk edildi.
#Resmi GazeteTerörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanun ile valiler, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde, 15 günü geçmemek üzere ildeki belirli yerlere girişi ve çıkışı kamu düzeni ya da kamu güvenliğini bozabileceği şüphesi bulunan kişiler için sınırlayabilecek. Valiler, belli yerlerde veya saatlerde kişilerin dolaşmalarını, toplanmalarını, araçların seyirlerini düzenleyebilecek veya kısıtlayabilecek, ruhsatlı da olsa her çeşit silah ve merminin taşınması ve naklini yasaklayabilecek. Devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya karşı suçlar ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar bakımından gözaltı süresi, 3 yıl boyunca yakalama anından itibaren 48 saati, toplu olarak işlenen suçlarda ise 4 günü geçemeyecek; delillerin toplanmasındaki güçlük veya dosyanın kapsamlı olması nedeniyle gözaltı süresi en fazla 2 defa uzatılabilecek.
#Terörle MücadeleÖLÜMÜNÜ geçen hafta iki ayrı yazıda işlediğimiz Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan’ın durumu, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili yürümekte olan davalarda delil olarak ortaya konan ve bu çerçevede önemli bir tartışmaya yol açan ‘görevlendirme belgeleri’ sorununu mercek altına yatırmamızı gerekli kılıyor.
#Yazarlar690 sayılı kanun hükmünde kararname ile tümüyle İçişleri Bakanlığı’na bağlanan jandarmada 60’lı yıllardan bu yana ilk kez ‘kuvvet komutanlığı’ heyecanı yaşanıyor. Jandarma’da orgeneral kadrosu bulunmadığı için komutan Kara Kuvvetleri’nden seçiliyordu. Bu defa ise orgeneral şartı kaldırıldığı için teşkilat bünyesinden seçilebilecek
#JandarmaDarbe gecesine ait yeni görüntüler -Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 15 Temmuz gecesine ait yeni görüntülere ulaşıldı. Darbenin yönetildiği yerlerden biri olan Kara Kuvvetleri Komutanlığı Silahlı Kuvvetler Komuta Harekat Merkezindeki güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerde, harekat merkezinde görevli bir komutanın televizyonların canlı yayınından darbe girişimine ilişkin gelişmeleri takip etmesi kameralara yansıdı
#DarbeAsker-sivil ilişkilerindeki en önemli dönemeçlerden birinin yaşandığı son krizde başrolü, Cumhurbaşkanı Gül oynadı. En kritik anda, en önemli hamleler ondan kaynaklandı. Toplantı öncesinde ilkeleri o koydu ve sonuna kadar da ısrarlı oldu. Başkomutan Gül, kendine başkaldıran subaylarından intikam aldı”diyebiliriz. Ancak, Başbakan da, sonuna kadar Gül’ün yaklaşımını destekledi. Asker cephesinde ise, Başbuğ’un neden Iğsız Paşa konusunda ısrarcı olduğunu inceledim. Ortaya çıkan sonuç ilginçti. Öte yandan da, Erdoğan’ın tam öldürücü adımını atacağı sırada, Savcı’nın araya girmesinin anlamını araştırdım. Hatanın nereden kaynaklandığına baktım. Sonuçta ortaya çok ilginç bir manzara çıktı.
Dış basın,Yüksek Askeri Şura'da yaşanan atama krizinin ordu ile hükümet arasında yeni bir güç mücadelesinin sembolü olduğu yorumunu yaptı. Haber ajansları, 'Bu durum ordunun Türkiye üzerinde uzun süre geçerli olan gücünün azaldığına işaret etti' ifadelerini kullandı.
Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atilla Işık'ın ani emeklilik kararı akıllara YAŞ'ta benzer krizin yaşandığı 1977 Ağustos ayını getirdi. 1977 YAŞ'ında kriz çıkmış, emeklilik kararları, sürpriz atamalar ardarda gelmişti. 33 yıl önce yaşanan ve 91 gün süren sancılı süreç 31 Ağustos 1977 tarihli Hürriyet Gazetesi'nde çarpıcı biçimde özetlenmiş.