Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bakanlık olarak madenlere yönelik yaptıkları denetimleri artırdıklarını kaydederek “Bu yıl, 15 Nisan itibariyle 3 bin 225 maden ruhsat sahasının denetimi gerçekleştirildi. Çalışanlarını öncelemeyen hiçbir işletmeyi bizim desteklememiz söz konusu olamaz” dedi.
#Alparslan BayraktarMadencilik sektöründe iş kazalarının önlenmesi amacıyla Ege Maden İhracatçıları Birliği ve Dokuz Eylül Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü ortaklığıyla geliştirilen proje, AB ve Türkiye tarafından finanse edilen programdan hibe desteği almaya hak kazandı.
#Madencilik SektörüENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 67 kömür santralinin faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, "Son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde toplam linyit rezervimiz 19,3 milyar tona, taş kömürü kaynağımız ise 1,5 milyar tona yükseldi" dedi.
#Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih DönmezTürkiye Kömür Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökalp Büyükyıldız, "Derneğimiz 2020 yılında 'Türkiye' ön ismini alabilmek amacıyla başvuru yaptı. Başvurumuz çok kısa sürede olumlu değerlendirilerek 'Türkiye Kömür Üreticileri Derneği' olarak tescil edildi" dedi.
#Türkiye Kömür Üreticileri DerneğiÇinin Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla dünyaya yayılan coronavirüsü nedeniyle Çinin Xiamen kentinde düzenlenen ve sektöründe dünyanın en büyük fuarları arasında olan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ertelendi. 16-19 Mart tarihinde düzenlenmesi planlanan Xiamen Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı, 6-9 Haziran tarihine ertelendi.
#CoronavirüsKömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat: "15 milyon tonluk bir üretim artışımız var. Bunu 2 bin kalori seviyesinde düşünürsek 5 milyon ton ithal kömürün ithalattan çıkarılması demektir. Böylece yerli kömür üretimindeki artışla 3 milyar liralık ithalatın önüne geçmiş olduk" açıklamasında bulundu.
#KömürEnerji Bakanlığı, çevre açısından önemli bir kampanyaya start verdi. ‘Bir Enerji Bir Nefes Enerji Sektöründen 5 Milyon Ağaç Kampanyası’ ile bundan sonra her yeni elektrik ve doğalgaz abonesi, trafiğe çıkan her yeni araç ve çıkarılacak her 100 ton kömür için ilgili sektör derneğince bir ağaç dikilecek. Enerji Bakanı Albayrak, “Biz, ‘Yarın öleceğini bilsen de elindeki fidanı dik’ diyen bir anlayışın mensuplarıyız” dedi.
#Enerji BakanlığıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul’da ’1.Kömür Eylem Planı Çalıştayı’nın katıldı. Çalıştaya Bakan Albayrak’ın yanı sıra Kömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, bakanlık bürokratları, sektör temsilcileri ve işadamları katıldı.
#BakanKömür Üreticileri Derneği Başkanı Muzaffer Polat, Soma'daki maden faciasının ardından 192 yeraltı kömür işletmesinden 126'sının kapandığını, 40'ının rölantide çalıştığını söyledi. Türkiye madencilik sektörünü değerlendiren Polat, bu alanda büyük değişimler yaşanması gerektiğini ifade etti.
#Muzaffer PolatTürkiye deprem bölgesindeki her cana ulaşmak için ayakta. En büyük ihtiyaç koordinasyon. İş insanları “Her sektör kendi sınavını veriyor” diyerek kamudan gelen talepler doğrultusunda hazırlıklarını yaptı. Bir grup ihtiyaç malzemesi yola çıktı, bir grup da planlı bir şekilde hazır tutuluyor. İlaç ve tıbbi cihaz firmalarına Sağlık Bakanlığı’ndan liste gönderildi. Serum, antibiyotik, soğuk algınlığı ilaçları başta olmak üzere uzun bir ihtiyaç var; tıbbi cihazda da kan ısıtma ve oksijen cihazları, ventilatör isteniliyor. Türkiye genelindeki özel hastaneler ise devletten gelen talep üzerine yoğun bakım yataklarının yüzde 20’sini bölgeye göndermek üzere hazır tutuyor. Çadırda stoklar tükendi, fabrikalar uyumadan üretim yapıyor.
#Kahramanmaraş'Enerji ve Jeopolitik Özel' temasıyla gerçekleştirilen 12. Türkiye Enerji Zirvesi kapsamında düzenlenen 'Enerji Arz Güvenliğinde Yeni Nesil Termik Santrallerin Önemi' başlıklı oturumda, Türkiye'deki kömür santrallerinin geleceği tartışıldı. Kömürden elektrik üretiminin dünyada önemli bir paya sahip olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, 5 yıl içinde enerji üretimindeki yerli kaynakların payını yüzde 50'ye ulaştırmayı hedeflediklerini kaydetti.
#TürkiyeDünyayı derinden etkileyen Covid-19 pandemisi ve küresel iklim krizi, başta ilaç olmak üzere pek çok sektörde ürün ve hammadde yetersizliği yaşanmasına yol açtı. Uzmanların ‘kıtlık ekonomisi’ adını verdiği bu dönemde, ileri teknoloji ülkeleri çip kriziyle boğuşurken, Türkiye kuraklık nedeniyle, tarım ve sulama alanlarında ciddi sorunlarla karşı karşıya. Sudan kömüre, tuvalet kağıdından palyaçoya, işte karşı karşıya olduğumuz kıtlıkları uzmanlarla konuştuk...
#İklim KriziALMANYA’da bu ay yürürlüğe giren bir dizi yenilikler nedeniyle, günlük hayatımızı ciddi anlamda etkileyeceğe benziyor. Federal hükümet tarafından koronavirüs pandemisiyle mücadele kapsamında karara bağlanan ve 2 Kasım’da uygulamaya konulan yeni kısıtlamalar, bir yandan sosyal mesafeyi korumayı amaçlıyor, öte yandan ise kamusal alandaki günlük hayatın hızını kesiyor. Bir ay boyunca yürürlükte kalacak olan yeni tedbirler ve bunun yanı sıra kasım ayı itibariyle uygulamaya giren yeni yasal düzenlemeleri sizler için derledik:
#AlmanyaEnerji Ticareti Derneği (ETD) Başkanı Burak Kuyan, Türkiye'nin elektrikteki arz fazlasını daha fazla ihracat yaparak değerlendirmesinin iç piyasayı olumlu etkileyeceğini belirterek, "Irak, bizim için yeni bir ihracat pazarı olabilir. Türkiye'nin Irak ile elektrik ticaretinin 2020'de başlayabileceğini öngörüyoruz. İlk etapta ihracat kapasitesinin 200-400 megavat olması planlanıyor. Bu da ülkemize önemli döviz girdisi sağlar." dedi.
#Enerji Ticareti Derneği