Kodlama haberleri sayfasında Kodlama hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 2699 Kodlama haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu hafta köşenin konuğu şu an 17 yaşında olan ve 8 yaşında robotik kodlama yapmaya başlayan Selin Alara Örnek’in annesi Nedret Örnek. 9 yıl önce Türkiye’de henüz robotik kodlamanın adı anılmazken bu yola giren Selin’i ve başarılarını Nedret Hanım’la konuştum. Artık her yerde karşımıza çıkan robotik kodlama nedir? Çocukları ilgilendikleri alanlarda nasıl desteklemeliyiz?
#Robotikİstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, çoğunluğu eski askeri öğrenci olan FETÖ/PDY üyelerine yönelik 14 şüphelinin yakalandığı operasyonda detaylar ortaya çıktı. Örgüt üyelerinin askeri okullara kodlama yöntemiyle girdiği, ODTÜ matematik uzmanlarının çalışmalarıyla ortaya çıkarıldı. Uzmanlar, kodlamanın örgüt üyelerinin aday numaralarındaki rakamların toplanmasıyla yapıldığı belirlendi.
#TSKSTEM ve robotik kodlama dersleri çocuklarımızın 21. Yüzyılın giderek dijitalleşen dünyasına uyum sağlamalarına yardımcı olurken, gelecekle ilgili fikir ve söz sahibi olmaları konusunda onları yönlendiriyor. Bu kapsamda 8-23 Ekim arasında düzenlenen Avrupa Birliği Kodlama (CODEWEEK) Haftası boyunca Ata Koleji öğrencileri farklı etkinlikler yaparak hem kodlama becerilerini geliştirdi hem de matematik bilgilerini pekiştirici eğlenceli etkinlikler gerçekleştirdi.
#STEMBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) ve Huawei Türkiye’nin, bilişim alanında yetenekli yazılımcıların eğitimine yönelik birlikte yürüttüğü bir proje olan Huawei Türkiye Ar-Ge Kodlama Maratonu’nun ikincisi bugün tamamlandı. Yapay Zeka ve Huawei Mobil Servisleri (HMS) kategorileri olmak üzere iki kategoride gerçekleşen yarışmada dereceye giren 16 başarılı gence ödülleri Ankara'daki BTK Başkanlığı’nda düzenlenen törende takdim edildi.
#HuaweiTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin ortak projesi “Yarını Kodlayanlar” gençleri geleceğin teknolojisi Yapay Zekâ ile tanıştırmaya devam ediyor. Türkiye’nin dört bir yanında verilen eğitimlerle bugüne kadar 1.200’e yakın gence ulaşıldı. Projeyle yıl sonuna kadar 3 bin gence ulaşılması hedefleniyor.
#TeknolojiTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği’nin ortak projesi “Yarını Kodlayanlar”da metaverse ortamında kodlama eğitimleri verilmesine başlandı. Buna göre, Nisan-Aralık döneminde 13 yaş üzeri bin çocuk metaverse’de algoritma eğitimi alacak. Sanal Gerçeklik (VR) gözlükleri kullanılarak gerçekleştirilecek eğitimler, “Yarını Kodlayanlar” kapsamında belirli köy okullarında kurulan teknoloji sınıflarında düzenlenecek.
#MetaverseSon yıllarda sürdürülebilirlik kavramını daha sık işitir olduk. İşletmeler, sürdürülebilirlik planlarını gözden geçirirken, gelecekte çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için özel bir çaba sarf ediyor. Bu kapsamda QNB Finansbank ve Habitat Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen Scratch Cup 2022, çocukların becerilerini konuşturduğu keyifli bir etkinlik oldu. 2 Mart tarihinde gerçekleştirilen etkinlikte 10 takımdan 28 çocuk, doğayı kurtarmak için kodlama yarışına girdi.
#Sponsorlu İçerikDünyayı etkisi altına alan teknolojiyle birlikte hemen her şey küçük cihazlarla yapılmaya başlandı. Küçük yaşlarda alınan eğitimlerle birlikte robotik kodlamaya yönelen çocuklar geleceklerine hazırlık yapıyorlar. Problem çözme, iletişim becerilerini güçlendirme, yaratıcı ve inovatifliği benimseyen gençler katma değeri yüksek ürünleri hayata geçirebiliyor.
#Kadir TekinZorlu Holding’in ana partnerliğinde gerçekleşen, toplumsal ve çevresel fayda üreten girişimlerin desteklenmesi kapsamında etki hızlandırıcı programı imece impact’e katılmaya hak kazanan 7 etki odaklı girişimden biri olan Tospaa; program kapsamında yarattığı sosyal etkiyi, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın desteği ile BctA ekibi tarafından hazırlanan ‘etki raporu’ aracılı-ğıyla ölçeklendirdi.
#Zorlu HoldingTürkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından 5 yıl önce hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesinde yeni bir adım daha atıldı. Proje kapsamında, kırsal bölgelerdeki öğrencilerin teknolojiye erişimini artırmak amacıyla 20 köy okulunda tam donanımlı teknoloji sınıfları açıldı. Ekim sonuna kadar toplam 30 okula ulaşması hedeflenen projede, bir yılda 60 öğretmenle çevre köyler dahil olmak üzere toplam 6 bin çocuğa kodlama başta olmak üzere çeşitli teknoloji eğitimleri verilecek.
#VodafoneYaratıcı düşünmeden takım becerisine, problem çözme yeteneğinden analitik düşünme becerisine kadar birçok alanda katkısı olan kodlama eğitimi, çocukların geleceği için sınırsız bir deneyim sunuyor. Stanford Üniversitesi’nin yaptığı çalışmaya göre, teknoloji ve bilim tabanlı eğitim alan çocukların, öğrenim süreçleri ve gelişimleri daha güçlü oluyor.
#Hub21Üsküdar Amerikan Lisesi öğrencilerinin düzenlediği liselerarası kodlama yarışması CodeFest, bu yıl altıncı kez kodlama ustalarını buluşturdu. Pandemi nedeniyle çevrim içi yapılan festivalin birincisi Özel İzmir Bahçeşehir Koleji 50. Yıl Fen ve Teknoloji Lisesi’nden Olcay Oransoy ve Cağaloğlu Anadolu Lisesi’nden Cengiz Eray Aslan’dan oluşan “0x25” takımı oldu.
#Kodlama16 yaşındaki Mehmet Bertan Tarakçıoğlu, Apple’ın WWDC 2021 kapsamında düzenlediği ‘Swift Student Challenge’ yarışmasının kazananlarından biri oldu. Tarakçıoğlu App Store global ekiplerinin de dikkatini çekti ve dünyanın farklı ülkelerinden Swift Student Challenge kazananlarını paylaştıkları App Store hikayesinde Mehmet ön plana çıkarıldı.
#TeknolojiSanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yazılım alanında uluslararası yenilikçi öğretim modeliyle öne çıkan "Ecole 42"nin İstanbul ve Kocaeli'deki okullarına başvuruların başladığını, temmuzda ilk öğrenci grubuyla ön eğitimlerin yapılacağını bildirdi.
#Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mustafa VarankGeçen hafta tamamı kadınlardan oluşan 6 kişilik ekip, Blue Origin roketiyle kısa süreliğine uzaya çıktı. 11 dakikalık ‘serüven’ sosyal medya aktivistlerinin klavyesine düştü. Turizm faaliyeti olduğu aşikâr bir etkinliği sunarken bilim ve feminizm açısından vurgu yapılması tepki alan konulardan biriydi.
#Umut Fırat EroğluX, Y, Z, Alfa ve şimdi Beta... Kuşaklar zaman içinde kendi dillerini, değerlerini ve ritüellerini yaratıp bir dönüşüme de öncülük ediyor. Ve her yeni kuşak öncekiyle benzerlikler taşıdığı gibi farklılıklar da barındırıyor. Beta Kuşağı’nın dünyaya ‘merhaba’ dediği bu dönemde akademisyenlerle kuşaklar arasındaki farkları konuştuk.
#Ece AltıkulaçGlobal Yeteneklerin Şifresi araştırmasına göre Türkiye’de yapay zekâyı düzenli kullananların yüzdesi global ortalamanın ve birçok gelişmiş ülkenin üzerinde. Türkiye’deki yetenekler iş yaşamında üretken yapay zekâyı en sık öğrenme ve araştırma için kullanıyor. Ayrıca çalışanların yüzde 66’sı, üretken yapay zekâ nedeniyle bazı görevlerin değişeceğini ve kendilerinin yeniden beceri kazanması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 70’i de dönüşümün parçası olabilmek için yeni beceriler kazanmaya istekli.
#Yapay ZekâYazılım sektöründeki beklentiler ve dinamikler araştırıldı. Buna göre yazılımcıların yüzde 78’i hibrit veya uzaktan çalışmayı seçerken, sadece yüzde 9’u ofise dönmek istiyor. Katılımcıların yüzde 67’si, maaşı yeterli olmadığı için iş değiştirdiklerini belirtirken, işyerlerinde kendilerini geliştiremediğini düşünenler, daha iyi fırsatlar arayarak iş değiştirme eğiliminde oluyor.
#YazılımİŞKUR, gençleri işgücü piyasasına çekebilmek ve istihdam sağlayabilmek için yeni bir platform kurdu. Adı, Gençlik Programı. Amaç, üniversiteler ile işbirliği içerisinde öğrencileri, işgücü piyasası ile tanıştırmak. Program sayesinde sadece iki ay içinde 56 bin 469 genç işe yerleştirildi. Programa katılan gençlere bin 83 liradan, 28 bin liraya kadar maaş ödemesi de yapılıyor.
#Noyan DOĞANKültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Uluslararası Kütüphane ve Teknoloji Festivali, bu yıl ikinci kez ziyaretçilere kapılarını açtı. Rami Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen festival, teknoloji ve bilgi dünyasını bir araya getirmeyi hedefliyor. Açılış törenine katılan İstanbul Valisi Davut Gül, festivalde yer alan akıllı kütüphane robotu ve yapay zeka temelli kişisel kütüphane asistanından bahsederek, “Her alanda değişen gelişmelerin kütüphanecilik anlamında da değişmemesi imkansız. Bu teknolojinin takip edilmesi lazım. Evlerimizin en kıymetli odaları kütüphanelerimiz olacak” dedi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıTurkcell’in sürdürdüğü sosyal projeler ile ilgili bilgi veren Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, “Dijital Bahar projemiz ile dijital okur yazarlığı artırmayı, Zeka Gücü projemiz ile yetenekli öğrencilerimizi teknolojiyle buluşturmayı, tekno atık seferberliği ile gelecek nesillere çok daha yaşanabilir bir dünya bırakmayı ve Geleceği Yazan Kadınlar Yapay Zekâ projemiz ile de teknolojide fırsat eşitliğini sağlamayı hedefliyoruz” dedi.
#TURKCELLÇin’in başkenti Pekin’de, öğrencilere yapay zekâ becerilerini erken yaşta kazandırmak amacıyla yeni bir eğitim hareketi başlatıldı ve ilkokuldan liseye kadar tüm öğrenciler için yapay zekâ eğitimi zorunlu hale getirildi. Bu uygulamanın kısa sürede dünyanın diğer ülkelerine de yayılması bekleniyor. Türkiye’de de okullar öğrencilerine yapay zekâ dersleri vermeleri konusunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından teşvik ediliyor ancak bu alan henüz zorunlu ders olarak müfredatta yer almıyor.
#ÇinGünümüzde yapay zekâ (YZ), eğitim alanında dönüşüm yaratan en önemli teknolojilerden biri olarak dikkat çekiyor. Eğitim alanında YZ en basit ifadeyle sınıf içi ve çevrimiçi öğrenme süreçlerini daha etkili, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş hâle getiriyor. Eğitimde dijitalleşmenin ivme kazandığı bu dönemde, üretken yapay zekanın sunduğu fırsatlar eğitimci, öğrenci ve veliler için oldukça önemli ve heyecan verici hâle geldi. YZ ile eğitimin yeniden şekillendiği günümüzde öğrencilerin bu fırsatlardan en yüksek düzeyde faydalanmaları için ebeveyn ve eğitimcilerin öğrencilere rehberlik etme görevini üstlenmeleri gerekiyor.
#Konuk YazarÇocukluğu çiftçilikle uğraşan ailesinin tarlalarında geçti. Bir yandan bağda bahçede iş yaparken bir yandan da derslerine çalıştı. Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Manisa’nın Durasallı köyünden İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörlüğü’ne uzanan başarı hikâyesini anlattı...
#Üney YüksektepeTeknoloji kariyeri platformu Techcareer.net ile en köklü eğitim kurumlarından biri olan Galatasaray Üniversitesi kadınlara özel bootcamp için işbirliği yaptı. Kadınların teknoloji sektöründeki kariyer fırsatlarını artırmayı hedefleyen eğitim programı, programlama dünyasına adım atmak isteyen kadınlara ücretsiz sunulacak.
#TeknolojiHasta çocuklara şifa olurken öğretmenlik okuyan Kübra Tüm, ilk görev yeri Kilis’in Yastıca köyünde de bir hemşire titizliğiyle görev yapıyor. 7 öğrencisini bilim ve sanatla tanıştırıyor, köylülere okuma yazma öğretiyor...
#Kübra ÖğretmenTürkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) ile işbirliği yaparak “Eğitimle Daha İyiye” projesini hayata geçiren MediaMarkt Türkiye, 5 bin çocuğa ulaştı. Projenin 2028’e kadar devam etmesi ve 24 bin çocuğun eğitimine destek olması planlanıyor. Projenin ayrıntılarını MediaMarkt Türkiye CEO’su Hulusi Acar ve TEGV Genel Müdürü Sait Tosyalı ile konuştuk.
#TEGV2030 yılına kadar küresel işgücünün yüzde 30’unu oluşturacak Z Kuşağı yapay zekâyı aktif kullanmasına rağmen, bu teknolojiyi derinlemesine ve eleştirel bir şekilde değerlendirmede bazı eksiklikler yaşıyor. Yapılan araştırma, bu kuşağın daha derin ve güvenilir bilgiye ihtiyaç duyduğunu ortaya koyarken, eğitim ile iş dünyasının işbirliği yaparak bu becerileri geliştirmesi gerektiğini aktarıyor.
#Z KuşağıMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığınca, kriptolojiye yer veren yeni kariyer videosu yayımlandı. Kriptolojiye yer verilen yeni kariyer videosunda, gençlere "Sezar şifreleme" ve "HTML kodlama" yöntemiyle çözecekleri bir mesaj verilerek, bilinçaltına yerleşmesinin sağlandığı "25. Kare" tekniği kullanıldı.
#MİTMilli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığınca, kriptolojiye yer veren yeni kariyer videosu yayımlandı. Kriptolojiye yer verilen yeni kariyer videosunda, gençlere "Sezar şifreleme" ve "HTML kodlama" yöntemiyle çözecekleri bir mesaj verilerek, bilinçaltına yerleşmesinin sağlandığı "25. Kare" tekniği kullanıldı.
#MİTDeepSeek, yapay zeka dünyasına damga vurdu. Amerika'nın yapay zeka hegomanyasına darbe vuran DeepSeek R1 yapay zeka platformu, kısa sürede milyonlarca kullanıcı erişimine ulaştı. DeepSeek-V3, doğal dil işleme (NLP) teknolojisini kullanarak, insan dilini anlama ve yanıtlama hızıyla dikkat çekiyor. Gelişmiş algoritmaları sayesinde, kullanıcıların sorularını hızlı ve doğru bir şekilde yanıtlıyor. İşte, DeepSeek yapay zeka aracı hakkında detaylı bilgiler
#DeepseekTemel eğitimin tüm kademelerinde 2024-2025 eğitim öğretim yılının birinci dönemi 17 Ocak itibarıyla tamamlandı. Öğrencilerin karnelerini almasıyla da yarıyıl tatili başladı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) takvimine göre, 20-31 Ocak tarihleri arasında okula ara veren öğrencileri bu süre boyunca renkli ve eğlenceli aktiviteler bekliyor.
#YarıyılÖzel yetenekli öğrencileri 9 yıldır teknolojiyle buluşturmaya devam eden Turkcell Zekâ Gücü Projesi’nin 2025 yılında faaliyete geçecek sınıflarından ilki, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde hizmete açıldı. Açılış töreninde, çocukların karne heyecanına ortak olan Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha Koç, 2016 yılından bu yana Millî Eğitim Bakanlığı ile sürdürülen proje kapsamında, Zekâ Gücü sınıflarının sayısının deprem bölgesinde 13’e, ülke genelinde ise 87’ye ulaştığına işaret ederek, “Öğrencilerimiz, bugüne kadar ulusal ve uluslararası yarışmalarda 400’den fazla ödül ve şampiyonluk kazanarak bizleri gururlandırdı. Gerekli tüm teknolojik donanımların bulunduğu sınıflarda, Türkiye’nin yarınlarına yön verecek nesiller yetiştirmeye devam edeceğiz” dedi.
#Turkcell