İZMİR'in Foça ilçesi açıklarında, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından, Türkiye Batık Envanteri Projesi'nin bu yıl gerçekleştirilen 2'nci etap su altı arkeolojik araştırmaları kapsamında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile yürütülen çalışmalarda, 18'inci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen savaş gemisi batığı keşfedildi.
#Foçaİzmir'in Foça ilçesi açıklarında, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü tarafından, Türkiye Batık Envanteri Projesi'nin bu yıl gerçekleştirilen 2'nci etap su altı arkeolojik araştırmaları kapsamında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile yürütülen çalışmalarda, 18'inci yüzyıla ait olduğu değerlendirilen savaş gemisi batığı keşfedildi.
#Savaş Gemisi"Türkiye Batık Envanteri Projesi: Mavi Miras" kapsamında Muğla Bozburun açıklarında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile çalışan Türk bilim insanları, su altında Tunç Çağı'ndan kalma liman izleriyle yaklaşık 4 bin yıllık yüzlerce tarihi esere ulaştı.
#Türkiye Batık Envanteri ProjesiTürkiye Batık Envanteri Projesi çalışmaları kapsamında Muğlanın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi açıklarında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile çalışan Türk bilim insanları, su altında Tunç Çağı’ndan kalma liman izleriyle, yaklaşık 4 bin yıllık yüzlerce tarihi esere ulaştı.
#BilimTÜRKİYE Batık Envanteri Projesi çalışmaları kapsamında Muğla’nın Marmaris ilçesi Bozburun Mahallesi açıklarında Koca Piri Reis Araştırma Gemisi ile çalışan Türk bilim insanları, su altında Tunç Çağı'ndan kalma liman izleriyle, yaklaşık 4 bin yıllık yüzlerce tarihi esere ulaştı.
#Bilim İnsanlarıTBMM Başkanı Binali Yıldırım açıklamasında "Doğu Akdeniz'de KKTC'nin menfaatlerine, ülkemizin çıkarlarına aykırı her türlü oldubittiye Türkiye anında karşılık verir, gereğini yapar. Denizlerdeki hak ve menfaatlerimizden bir milim bile geri adım atmayacağımızı cümle alem bilmelidir" dedi.
#Binali YıldırımİZMİR Büyükşehir Belediyesi, 'Koca Piri Reis' gemisi ile yılda 4 kez denize açılan Dokuz Eylül Üniversitesi'nden 21 kişilik ekibin elde ettiği verileri yakından izliyor. 'Yüzülebilir Körfez' hedefi doğrultusunda yapılan arıtma yatırımlarıyla hız kazanan iyileşme, sualtı fotoğraflarına da yansıdı.
#İzmirDokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çifçi, alternatif bir enerji kaynağı olarak uzun süredir üzerinde çalışılan gaz hidratların yakın gelecekte sektörde yerini alacağını belirterek, "Türkiye’nin denizlerinde yüksek miktarda gaz hidrat rezervi var. Ne kadar gaz hidrat rezervimiz olduğunun anlaşılması gerekiyor. Tahmin edilen rezervlerle bile Türkiye başta enerjide dışa bağımlılığı olmak üzere birçok problemini çözebilir." dedi.
#Dokuz Eylül ÜniversitesiKaradeniz ve Akdeniz'de karasuları içinde "yanan buz" olarak da tanımlanan metan hidrat yatakları tespit edilen Türkiye'nin bu kaynakları doğalgaz üretiminde bir an önce kullanmaya başlaması için Milli Metan Hidrat Projesi hazırlandı. DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Entitüsü Deniz Teknolojisi ABD Başkanı Prof. Dr. Çifçi "Metan hidrat Türkiye'nin enerji sorununu çözebilecek bir kaynaktır" dedi.
#Yanan BuzDoğu Akdeniz’i Türkiye ve KKTC’nin tüm itirazlarına rağmen tek yanlı parselleyerek uluslararası şirketlere ihaleye çıkan Kıbrıslı Rumlar geçen yıl doğalgaz rezervi buldukları Afrodit adı verilen parselde 15 gün içinde ikinci sondaja başlayacaklarını açıkladı. Rum Ticaret Bakanı Yeorgos Lakkotripis, ikinci sondajın doğalgaz miktarını belirleyecek doğrulama çalışması olduğunu söyledi.
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, denizlerde petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapacak yeni Araştırma Gemisi Tedarik Projesi'nde sona yaklaştı. MTA adına ihale sürecini yürüten Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın (SSM) önümüzdeki hafta yüklenici firma ile sözleşme imzalanmasının ardından geminin yapımına hızla başlanacak.
Rumlar’ın Afrodit bölgesinde araştırmalar yapan Koca Piri Reis sismik araştırma gemisindeki ekibin lideri 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Avni Benli, Rumların açıkladığı miktarın görece büyük olduğunu ancak Piri Reis ile elde ettiği verilere göre, Rumların doğalgazı uluslararası pazarlara ya da Avrupa’ya ulaştırmasının da Türkiye olmadan çok zor olduğunu söyledi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından Kıbrıs'ın güneyinde bulunan G bölgesi ruhsat alanında, petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları yapan ve elverişsiz hava koşulları nedeniyle 28 Ekim'de Gazimağusa Limanı'na gelen Piri Reis gemisi, G bölgesine intikal ederek, çalışmalarına başladı.
Çarşamba akşamı nefis bir gece geçirdim. Bir konuşma yapmak üzere davet edilmiştim. Salona girdiğimde hayretler içinde kaldım. Hayatım boyunca soru sorduğum, görüşebilmek için sırada beklediğim, dünyayı yöneten devleri karşımda buldum. Bu defa onlar sordular, ben yanıt verdim. Onlara Türkiye'yi ve Başbakan Erdoğan' ı anlattım.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından belirlenen Ada’nın güneyindeki ”G noktası”ndaki ruhsat sahasında petrol sondajı için gerekli sismik araştırmaları tamamlayarak, 4 Ekim’de KKTC’nin Gazimağusa Limanı’na demirleyen Koca Piri Reis Gemisi, yarım kalan çalışmaları tamamlamak için limandan ayrıldı.