Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “İzmir 9 Eylül Üniversitesi’nden aldığımız bilgilere göre, Piri Reis gemisi hali hazırda Ege’nin uluslararası sularında ve Türk karasularında 29 Mart 2012 tarihine kadar devam edecek bir bilimsel araştırma yapmaktadır” denildi.
Bakanlık, geçtiğimiz yıl planlanan ve UNESCO’ya bağlı Uluslararası Oşinografi Komisyonu’na deklare edildiği belirtilen biyolojik ve oşinografik nitelikteki bu araştırmanın petrol veya doğal gaz aranmasıyla bir alakası olmadığını belirtti.
Açıklamada, “Bilindiği gibi Ege’de kıta sahanlığı henüz sınırlandırılmadığı için, iki ülke arasındaki 1976 Bern Mutabakatı uyarınca karasularının ötesinde petrol ve doğal gaz aranmaması konusundaki moratoryum devam etmektedir. Buna mukabil, bu moratoryumun kapsamına girmeyen akademik deniz araştırmaları her iki ülke tarafından da Ege’nin uluslararası sularında serbestçe icra edilmektedir. Tarafların bu akademik araştırmalar için birbirlerinden önceden resmi kanallardan izin almaları söz konusu değildir” ifadesi kullanıldı.
Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin, “tüm Ege’nin Yunan kıta sahanlığı olduğu görüşünü kabul etmediğini” belirterek, “Bu iddia uluslararası hukuka da uygun değildir. Kıta sahanlığının sınırlandırılması dahil tüm Ege sorunlarının adil ve kalıcı bir şekilde çözüme kavuşturulması ve mevcut diyalog kanallarının bu amaçla muhafaza edilmesi konusundaki görüşlerimizde bir değişiklik yoktur” dedi.
TÜRKİYE'Yİ SUÇLAMIŞLARDI
Yunanistan Dışişleri Bakanlığı dün yayımladığı açıklamada, Ege Denizi’nde araştırma yapan Koca Piri Reis gemisinin kıta sahanlığını ihlal ettiğini belirterek, Türkiye’ye resmi bir şikayette bulunacağını duyurmuştu.
Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Ege’de bilimsel araştırmalar yaptığı belirtilen geminin, Midilli adasının kuzeybatısında kıta sahanlığını ihlal ettiği belirtilmişti.
Açıklamada, geminin bu bölgeye girmeden önce Atina hükümetini bilgilendirmesi gerektiği, ancak sadece biyolojik ve oşinografik açıklama yaptığı yönünde genel bir mesaj yayınladığı ifade edildi.
Atina hükümetinin açıklamasında belirtilen bölge, Yunanistan’ın kara sularının dışında kalıyor. Ancak Yunanistan, bölgedeki su altı zenginlikleri ve fosil yakıtları üzerinde hak iddia ediyor.