Güncelleme Tarihi:
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü bünyesindeki K. Piri Reis gemisi, oşinografik ve biyolojik araştırmalar yapmak üzere Rodos Adası'nın güneyine giderken hava muhalefeti nedeniyle Bodrum'a geldi. Bodrum Kalesi açıklarına demirleyen araştırma gemisi Piri Reis'te ikisi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’ndan (TPAO) jeoloji ve jeofizik mühendisi olmak üzere 10 personel görev yapıyor.
Gemide bulunan DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdür Yardımcısı arkeolog Doç. Dr. Harun Öztaş, K. Piri Reis'in bu yıl modernize edilmesiyle daha çok veri toplama imkanına kavuştuğunu söyledi. Öztaş, “Rodos’un güneyinde ve Akdeniz’de yaklaşık bir hafta görev yaptıktan sonra geri dönecek. Asıl amaç oşinografik, jeofizik ve deniz canlıları biyolojisi üzerine araştırma yapmak. Gemi hava muhalefeti nedeniyle Bodrum’a sığınmak zorunda kaldı. Pazar günü yoluna devam edecek” dedi. Öztaş, 36 metre uzunluğunda olan ve 15-20 gün aralıksız seyir yapabilme kapasitesine sahip geminin gelişmiş iletişim imkanlarına, oşinografik, biyolojik, jeolojik-jeofizik ekipmanlar ile iyi bir laboratuvara sahip bulunduğunu kaydetti.
Petrol ve doğalgaz sondajı da yapabilme kapasitesine sahip olan K. Piri Reis, geçen yıl Kıbrıs Rum Kesimi'nin petrol ve doğalgaz araştırma çalışmalarına başlaması üzerine bölgeye gönderilmişti.