YKS'ye damga vuran sayısal sorularından birisi de polimer konusu oldu. Nükleik asit, glikojen, kitin ve trigliserit gibi elementlerin polimer olup olmadığına dair detayların sorulduğu soruda, pek çok öğrencinin farklı şıkları işaretlemesi, doğru cevabı merak ettirdi. Peki, Nükleik asit, glikojen, kitin ve trigliserit polimer mi? Hangi polimer değil? İşte, o detaylar
#Nükleik AsitYıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren ve hidrojen alanında çalışmalar yürüten şirket, lise düzeyindeki öğrenciler için yerli ‘hidrojen deney kiti’ üretimine başladı. Şirket, bu çalışmayla hidrojen ekosisteminin büyümesini ve ‘hidrojen nesiller’in yetişmesini hedefliyor.
#Hidrojen Deney Kitiİzmirli lise öğrencileri Devin İnan ve Rümeysa Çiçek, bakterileri tespit edebilen kağıt tabanlı bir biyosensör geliştirdi. İkili, özellikle gıda zehirlenmelerine son verecek olan proje ile Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) düzenlenecek yarışmada Türkiye'yi temsil etmeye hazırlanıyor. İnan ve Çiçek'in hazırladığı kit, az maliyetle 1 dakikalık bir süre içerisinde bakteri tespiti yapabiliyor.
#Buca Fen LisesiMantar, çoh hücreli ve tek hücreli ökaryotik canlı grubunun bir üyesi. Bu grubun küf ve şapkalı mantar başta olmak üzere pek çok üyesi bulunur. Ancak halk arasında sadece şapkalı mantarlar için bu tanım kullanılır. Peki mantarların özellikleri nelerdir? Mantarlar tek hücreli mi, çok hücreli mi? İşte detaylar...
#Mantarların Özellikleri NelerdirDünyadaki yaşam milyonlarca yıl önce tek bir hücreden evrimleşmiştir ve çoğu canlı tek hücreli olarak yaşamına devam etmektedir. Bu tek hücreler, tek hücreli canlılar olarak bilinir. Peki, tek hücreli canlılar nelerdir? Özellikleri, beslenme türü, hareket, solunum ve üreme şekilleri nasıldır detayları ile derledik.
Farklı ve çeşitli niteliklere sahip canlıları barındıran protistler alemi son derece geniş bir yapı olma özelliği barındırmaktadır. Bu grupta bulunan canlılar heterotrof, ototrof, makroskobik, mikroskobik, çok hücreli yahut tek hücreli olabilmektedirler. Sizin için Protistler nedir, nasıl çoğalır ve tek hücreli midir? Protistlerin özellikleri konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. Konuşmasında muhalefetin erken seçim çağrısına yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Erken seçim yok. Belirlenen tarih neyse o tarihte seçim yapılacaktır. Bay Kemal noktalı virgül değil nokta koyuyorum" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kur Korumalı Vadeli TL Mevduatı programı ile ilgili de "Döviz kurunu serbest piyasa ekonomisi kuralları içerisinde ülkemizin gerçeklerine uygun seviyeye getirmek için dün açıkladığımız program amacına ulaşmıştır" ifadelerini kullandı. Konuşmasının sonunda yerli koronavirüs aşısı Turkovac ile ilgili de bir müjde vereceğini duyuran Erdoğan, "Salgına karşı en güçlü tedbir olan aşıyı kendimiz üretmek için uzunca bir süredir çalışıyorduk. Grup toplantımızın ardından bu konuda bir müjdeyi canlı bağlantı ile milletimizle paylaşacağız" diye konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSağlık Bakanlığı'na bağlı Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) bünyesinde geliştirilen yeni koronavirüs PCR tanı kitinin piyasaya çıkması için gün sayılıyor. Yeni varyantlardan etkilenmeyecek şekilde dizayn edilen ve doğruluk oranı yüzde 98'i bulan yeni PCR tanı kitinde sonuç alma süresi de yarı yarıya düşecek. Çok düşük virüs yüklerinde de doğru sonuç verebilen tanı kiti sayesinde hastalığın en erken evrede tespiti de mümkün olacak. TÜSEB Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Rabia Çakır Koç, yerli imkanlarla geliştirilen yeni PCR tanı kitine dair detayları ilk kez Demirören Haber Ajansı ile paylaştı.
#İstanbulÜlkemizin pek çok yerinde yetişebilen ölmez otunun bilinen onlarca faydası bulunuyor. Koparıldığında çiçekleri dökülmeyen ölmez otu bu özelliği nedeniyle evlerde süs bitkisi olarak kullanılıyor. Ölmez otu nedir, nerede yetişir, nasıl kullanılır, neye yarar, zararları var mıdır, nerelerde satılır ve faydaları nelerdir gibi soruların yanıtlarını sizin için derledik.
#Ölmez OtuLPG’li otomobillerin az yaktığına dair gerçeklik son gelen zamlarla birlikte bitmiş oldu. LPG’li otomobiller benzinli otomobillerle aynı yakmaya başlarken uzmanlar fiyatların geri geleceğine dair açıklamalarda bulundu.
#LPGDünyanın çeşitli ülkelerinde de olduğu gibi Türkiye'de içerisinde yetişen bir hayli fazla sayıda mantar bulunmaktadır. Ancak özelliklere bağlı şekilde bazı mantarlar zehirli olmaktadır. Bazı mantarlar ise yenebilir özelliğe sahiptir. Türkiye bu konu da bir hayli zengin potansiyele sahip ülkedir. Sizin için mantar türlerinin neler olduğunu, Türkiye'de hangi mantar türlerinin yetiştiğini ve mantarların özelliklerini sizin için derledik.
Rize'de artan koronavirüs vakaları nedeniyle, hastanelerde ek Covid-19 servisleri açılıyor. Doçent Doktor Ayşegül Çopur Çiçek, son günlerde İngiltere varyantını hiç görmez olduklarını belirterek, “Delta varyantı yüzde 35-40’lar seviyesinde, geriye kalan yüzde 60-70’lik kesim ise elimizdeki mevcut kitin henüz tespit edemediği diğer şüpheli varyantlar olarak kayıtlarımıza geçiyor. Bu da virüsün değişimlerini hızlı bir şekilde devam ettirdiğini ve ileriki süreçlerde deltadan, Delta plustan başka mutasyonları da konuşacağımız anlamına geliyor” dedi.
#KoronavirüsBABASINDAN 3 yıl önce nakledilen yarı uyumlu ilikle hayata tutunan lösemi hastası Öykü Arin (6) için düzenlenen 'Öykü Arin'e umut ol' kampanyası ile birçok hastaya donör bulundu. Öykü Arin'in annesi Eylem Şen Yazıcı, kök hücre bağışını artırmak ve birçok hastaya umut olma amacıyla 'Ağız içi sürüntü örneği ile kök hücre bağışı'nın yapılabilmesi için yeni imza kampanyası başlattı. Yazıcı, bazı ülkelerde kullanılan ağız içi sürüntü tespit kitinin Türkiye'ye de gelmesini istediklerini, bu yöntemle kök hücre bağışında bulunmak isteyenlere daha kolay ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
#HaberKoronavirüsün (Kovid-19) İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantlarına duyarlı, yanlış negatif sonuç verme riski düşük tanı kiti geliştirildi. Anadolu Ajansı muhabiri Tezcan Ekizler, o kitin detaylarını uzman konuğuna sordu.
#Koronavirüs15 yıldır Avusturya'da yaşayan Türk bilim insanı Prof. Dr. Kamil Önder, ‘Mutasyonlu koronavirüs'leri tespit eden PCR test geliştirdi. Önder, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ile temas halinde olduklarının müjdesini de verdi.
#Kamil Önder15 yıldır Avusturya'da yaşayan Türk bilim insanı Prof. Dr. Kamil Önder, ‘Mutasyonlu koronavirüsleri’ tespit eden PCR test geliştirdi. Önder, konuyla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ile temas halinde olduklarının müjdesini de verdi.
#Tanı KitiTBMM Genel Kurulu’nda önceki gece İçişleri Bakanı Soylu, Sağlık Bakanı Koca ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, bakanlıklarının bütçelerini sunarken adeta sinirler test edildi. AK Parti ve HDP arasında karşılıklı sataşmalarla tansiyon yükseldi. Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, son oturumdaki seri sataşmaları, ‘mitralyöz gibi’ diye özetledi. 14 saatlik son oturumun gerilimi nedeniyle koronavirüs korkusu da unutuldu ve zaman zaman maskeler çıkarıldı.
#GazetehaberleriSon dakika haberine göre; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs aşısı ve grip aşısıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Prof. Dr. Uğur Şahin ile Dr. Özlem Türeci çiftinin başlarında olduğu biyoteknoloji şirketi BioNTech'in Amerikan Pfizer şirketiyle ortak geliştirdiği aşıya ruhsatın aralık ayında verilmesinin yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Bakan Koca, aşının uygulanmaya başlaması halinde Türkiye'ye verilebilecek ilk partinin 1 milyon doz, gelecek yıl içerisinde ise 25 milyon doz olabileceğini duyururken, yerli koronavirüs aşısının ise Nisan ayında devreye alınabileceğini söyledi. Öte yandan Bakan Koca, önümüzdeki günlerde 12 bin sözleşmeli sağlık personeli alınacağını da açıkladı.
#Sağlık Bakanı Fahrettin Koca