kısırlaştırma haberleri sayfasında kısırlaştırma hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1514 kısırlaştırma haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Sokaklardaki köpek sayısının artışında ‘çoban köpekleri’nin payı olduğunu söyleyen HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık, “Köylerde yüzbinlerce korumacı çoban köpeği var. Bu köpekler 10-12 tane yavruladığı zaman sahibi 1-2’sini kendine ayırıyor, kalanları en yakın ilçeye, şehre atılıyor” dedi.
#Sokak KöpekleriSokak hayvanlarının popülasyonuna yönelik artarak devam eden tartışmaları hayvansever STK’lara ve veteriner hekimlere sorduk. Köpeklerin barınaklarda toplanılması ve uyutulma önerilerine şiddetle karşı çıkan kuruluşlar, çözüm olarak tüm ülkede ‘eşzamanlı kısırlaştırma’ önerdi. Bu durumda sorunun üç yılda kontrol altına alınacağını belirten hayvanseverler, Hürriyet’e şu tespit ve önerilerde bulundu.
#Sokak HayvanlarıABB’nin özel veteriner hekimlerle yaptığı sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına yönelik iş birliği çalışmasının sona erdiğine dikkat çeken ABB Meclisi Başkanvekili Fatih Ünal, “Proje maalesef hüsranla sonuçlandı. Kısırlaştırma ile ilgili proje sıkıntıya uğradığı için sorun daha da büyüyecek” dedi.
#KısırlaştırmaMuğla'nın Bodrum ilçesinde ilginç bir olay yaşandı. Kısırlaştırılmak için barınağa getirilen kedi, hafif ticari aracın camını başıyla kırıp kaçtı. Kediyi kısırlaştırmaya getiren araç sahibi Mehmet Ülker, kırılan camın 30 bin lira olduğunu söyledi. Kedinin camı kırdığı anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.
#MuğlaMuğla'nın Bodrum ilçesinde ilginç bir olay yaşandı. Kısırlaştırılmak için barınağa getirilen kedi, hafif ticari aracın camını başıyla kırıp kaçtı. Kediyi kısırlaştırmaya getiren araç sahibi Mehmet Ülker, kırılan camın 30 bin lira olduğunu söyledi. Kedinin camı kırdığı anlar, güvenlik kamerasına yansıdı.
#Kediİstanbul Valisi Davut Gül’ün “Sokak hayvanı diye bir şey yok. Hayvanın bir sahibinin olması lazım” açıklaması sosyal medyayı ikiye böldü. Vali Gül her ne kadar bu lafın hemen ardından “Kanunen belediyelere görev verilmiş, belediyeler görevini yapacak. Belediyeler görevini yaptığında, konuştuğumuz bu sorunun yüzde 90’ı zaten çözülmüş olur” diyerek 5199 sayılı yasayı ve görevini yapmayan ya da yarım yamalak yapan belediyeleri işaret etse de tartışmalar sürüyor: “Sokak hayvanı diye bir şey var mı yok mu?” Hem bu soruyu hem Vali’nin açıklamalarını hem de sorunun çözümünü sordum.
#Sokak HayvanıYasal görevleri olduğu halde belediyeler ‘kısırlaştırma’ yapmadıkları için sayıları artan ve kendi iradeleri dışında bu dünyaya gelen sokak köpeklerinin öldürülmelerine yönelik bir ‘nefret ve düşmanlık saldırısı’ giderek artıyor. Bu saldırganlar, ülke genelinde köpeklerin bulunduğu her alanı ve belediyelerin dağ başlarına, ıssız tepelere attığı hayvanları da harita üzerinden işaretleyerek açıkça hedef göstermekle kalmayıp köpeklerin kafa derilerini yüzerek işkence ile öldürmekte; onlara yemek götüren ‘gönüllü kadınları’ öldüresiye dövmektedirler.
#KısırlaştırmaTarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci “Hayvanlara sahip çıkılması konusunda biz ecdadımızın ilerlediği yoldan bir müddet uzaklaşmışız. Belediyelerimiz, hayvan kısırlaştırma işlemlerinde 2023’e kadar bekliyor gibi geliyor bana, beklemeye gerek yok” dedi.
#Vahit KirişciSokak köpeklerinin kısırlaştırma sorununu fakültedeki 300 öğrencisiyle çözebileceğini dile getiren İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa (İÜC) Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Alpak ve ekibi, geçtiğimiz günlerde açılan ‘Hayvan Hastanesi’ ile senede 60 bin hayvanı tedavi etmeye hazırlanıyor. İstanbul Avcılar’daki İÜC Veteriner Fakültesi’nde açılan ‘Hayvan Hastanesi’, 24 poliklinik ve 12 ameliyathane ile hizmet verecek.
#Cerrahpaşa Veteriner FakültesiSokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeleri içeren yasanın yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanması konuyla ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Hukukçular, yönetmeliğin yasadan daha ‘endişe verici’ olduğunu söylerken hayvanseverlerse mahallelerinin ‘maskot’ları olarak gördükleri köpekleri ve kedileri için kaygılılar.
#Ece AltıkulaçYeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon, cinsel istismar vakaları nedeniyle hükümet adına özür dileyerek, mağdurlara yönelik devam eden çalışmalar hakkında bilgi verdi. Luxon, 12 Kasım'da Ulusal Anma Günü düzenleneceğini ve failler adına yapılan anıtların kaldırılacağını açıkladı.
#Yeni Zelanda“Hayvanlar için Daha İyi Bir Dünya” amacıyla faaliyet gösteren Mars Petcare ve Royal Canin sevgi dolu bir yuvaya erişemeyen kedi ve köpeklerin sayısını tespit edebilmek ve sahiplenmenin önündeki bariyerlerin anlaşılmasına katkıda bulunabilmek amacıyla, Türkiye dahil 20 ülkede kapsamlı bir küresel araştırma gerçekleştirdi. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’deki kedi ve köpek popülasyonun yaklaşık yüzde 48’inin bir evi bulunmuyor; ancak belirli konularda iyileşme sağlanması durumunda hayvan sahiplenmeyi düşünenlerin oranı umut verici.
#Sponsorlu İçerikBu yıl hem işim hem de yedi yıl önce yola koyulduğumuz İncili Gastronomi Rehberi Projesi nedeniyle neredeyse ülkemizin dört bir yanını dolaştım. Her kentten, kasabadan, köyden ayrı duygularla döndüm. Ama içlerinde hiç aklımdan çıkmayanı son Gaziantep seyahatim oldu.
#Müge AkgünKüçükçekmece, Beşiktaş ve Hadımköy’deki hayvan yaşam alanlarında yüzlerce sokak hayvanının bakımını ve sahiplendirmesini yapan Kurtaran Ev Derneği, yasanın çıkmasının ardından haftada 100’ün üzerinde ihbar alıyor. Dernek Başkanı Onur Boltürk, yılda ortalama 500 sokak köpeğini sahiplendirdiklerini belirterek iş dünyasını desteğe çağırdı: “Maddi desteklerin ötesinde herkes kendi alanında ayni yardımlar yaparsa bu canların yaşamlarını kurtarırız.”
#KüçükçekmeceSokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yasaya tepki gösteren pek çok hayvansever sokak köpeklerini sahiplendirmek için kolları sıvadı. İşin iki tarafıyla da konuştuk. Sahiplenenler “Hayatımı bir köpeğin sorumluluğunu alacak kadar iyi bir düzene sokabilmiş olmasam da maalesef yürürlüğe giren bu yeni yasa sebebiyle doğru zaman olduğuna karar verdim” diyor. Sahiplendirenlerse yurtdışına çok sayıda köpek gönderebilmek ve barınaklarda kalanların hayat kalitesini arttırmak için çalıştığını anlatıyor. Uzmanlara da sokaktan bir köpek sahiplenmeye hazır olup olmadığımızı anlamanın yollarını ve bu sorumluluğun neleri kapsadığını sorduk.
#Uygar TaylanHatay’ın Samandağ ilçesinde karton kutu içerisinde çöp konteynerinin yanına bırakılan yaralı köpek, hayvanseverler tarafından bulunup getirildiği Osmaniye’de tedaviye alındı. Sol kalçasında kırık tespit edilen 3 yaşlarındaki dişi köpek, ameliyatından bir gün sonra yürümeye başladı.
#HataySokak hayvanlarına ilişkin yasa tasarısı dün Meclis’te görüşülmeye başlanırken HAYKONFED de milletvekillerine çözüm önerilerinin yer aldığı bir rapor yolladı. Raporda 1403 belediyede günlük sadece 11 kısırlaştırma yapıldığında tüm köpeklerin 264 işgününde kısırlaştırabileceği belirtildi.
#Sokak HayvanlarıAK Partili Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Meclis komisyonunda kabul edilen sokak hayvanları düzenlemesi için revizyon önerirken “Bu teklif uygulanabilir değil. ‘Kısırlaştır, sağlık kontrolü yap, saldırmayanı doğal ortamına bırak’ modeli uygulanmalı” dedi.
#AK PartiSokak hayvanları düzenlemesi Meclis komisyonunda kabul edilirken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı asla köpek katliamının olmayacağını söyledi. Yumaklı, “Bu hayvanların sokaklardan toplanması, sahiplendirilmesi gerekir. Rehabilite edilmeleri, kısırlaştırmaları gerekir” dedi.
#İbrahim YumaklıSokaktaki masum canlar hiçbir şeyden habersiz yaşam mücadelesi verirken onlar için ölüm fermanı niteliğinde olan yasa tasarısının maddeleri komisyon üyeleri tarafından bir bir onaylanıyor. Vicdan ve merhamet sahibi, doğa ve hayvan sevgisini içinde barındıran tüm insanlar küskün, üzgün ve kızgın… Peki bu kabul edilemez maddelerle kurgulanmış tasarıya nasıl geldik?
#ANKARAGeçen sene sosyal medya üzerinden yaptığı hamilelik paylaşımıyla ile gündem yaratmıştı ünlü şarkıcı... Kocasına artık çocuk sahibi olmamak için ricacı olduğunu ama tam onu ikna etmek üzereyken yeni bir bebeğin aralarına katılacağını öğrendiğini anlatmıştı.
#Jessie James DeckerHayvanseverlerin, “Belediyelere öldürme (ötanazi) yetkisi veriyor” diye karşı çıktığı teklifin görüşülmesine bugün Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda devam edilecek. Yasanın insani boyutu gibi hukuki boyutu da tartışma konusu.
#Hayvansever5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17 maddesinde değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Sokak hayvanlarına ‘ötanazi’ yapılmasının da önünü açan teklifle ilgili bir taraf sokaktaki hayvan popülasyonunun artmasının kamu güvenliğini tehdit ettiğini söylerken karşı olanlar sokaktaki hayvanların toplanması ya da öldürülmesiyle sorunlara bir çözüm bulunamayacağını savunuyor, sokak hayvanlarıyla birlikte yaşamaya dayanan kültürümüze dikkat çekiyor.
#Hayvanları Koruma KanunuTüm Türkiye’nin hararetle tartıştığı sokak hayvanları sorununu çözen şehirler de var. Bunlardan biri de Çorum. Bu konunun siyaset üstü olduğunu, iktidar ve muhalefetin kavgasız gürültüsüz, konuşarak çözmeleri gerektiğini söyleyen Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, nasıl başardıklarını Hürriyet’e anlattı:
#ÇorumSahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasa teklifi, ‘ötanazi’ tartışmalarıyla bazı hayvanseverlerle köpek saldırısına uğrayan mağdurları karşı karşıya getirirken Meclis’i de bıçak gibi böldü. “Biz bu sorunu büyük ölçüde çözdük. Ne hayvanların tüyüne zarar verdik ne de ötanazi yaptık. Mutlu hayvan, mutlu insan...” diyen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, çözüm modellerini Hürriyet’e anlattı:
#Sahipsiz Sokak Hayvanların