Boza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl YapılırKış aylarında vücudumuzun direnci azalıyor ve hastalıklara yatkın hale geliyor. Özellikle soğuk algınlığı ve grip vakaları artıyor. Uzmanlar, bu dönemde soğuk algınlığı ve gribe karşı dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Peki bu süreçte hangi besinler tüketilmeli?
#GripMaydanoz familyasından gelen rezene, yaprak halinde veya tohumları baharat olarak tüketilir. Kendi has tadıyla yemeklerde de kullanılan rezene anne sütünü artırmada da etkili. Peki rezenenin faydaları neler? Rezene çayı nelere iyi gelir, nasıl tüketilmeli?
#RezeneMevsim değişliklerinden vücudumuzu korumamız ve bağışıklığımızı güçlendirmemiz oldukça önemli. Bunun için de beslenmemize dikkat etmeli ve çeşiti meyve sebzelerden faydalanmamız gerekiyor. Bunlardan biri de güçlü bir antioksidan olan kuşburnu... Peki kuşburnunun faydaları nelerdir? Kuşburnu çayı nasıl hazırlanır? Uzmanlar konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KuşburnuMevsim değişikliklerinin vücudumuza olan etkileri ve hastalıklara karşı vücut direncimizi artırmak oldukça önemli. Özellikle kış aylarında bulunduğumuz şu günlerde, grip ve soğuk algınlığından korunmak mümkün. Bunun için de uzmanların önerilerinden biri de ekinezya çayı... Peki ekinezya veya diğer adıyla kirpi otu nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilmeli? Farmakolog ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada ve Uzman Diyetisyen Deniz Berksoy, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Kirpi OtuKış aylarında bitki çayı tüketimimiz artıyor. Aktarlarda hibiskustan ıhlamura, adaçayından kuşburnuna hatta kış çayı olarak adlandırılan karışımlara çok sayıda çay çeşidi bulmak mümkün. Bunların yanı sıra bir de zencefil çayı var ki özellikle güçlü bir bağışıklık sistemi hedefleyenlerin favorisi. Zencefili doğrudan sıcak suya ekleyip çay olarak demlemek de başka çayların içine eklemek de mümkün. Peki zencefil çayı nasıl yapılır? Sizin için farklı zencefil çayı tarifleri hazırladık.
#Zencefil Çayı Nasıl HazırlanırHatay'ın Antakya ilçesinde Tarihi Uzun Çarşı'da aktarlık yapan Semir Eraslan, kış aylarına özel olarak aralarında gül kurusu ve tropikal meyvelerin de bulunduğu direnç artırıcı çok sayıda bitkiyle yaptığı karışımla 'Osmanlı çayı' hazırladı. 12 farklı bitki ile hazırlanan ve adını hanedan mutfağından alan Osmanlı çayı, kış aylarının yaklaşmasıyla beraber rağbet görmeye başladı.
#Osmanlı ÇayıTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Gıdanı koru, sofrana sahip çık" kampanyasını tanıttı. Pakdemirli tanıtım sonrasında Demirören Haber Ajansı’nın sorularını yanıtladı. Koronavirüs döneminde gıdanın öneminin arttığına dikkat çeken Bakan Pakdemirli, kış mevsiminin gelmesiyle ilginin arttığı kış çayları konusunda ise, "Aslında almış olduğunuz birçok kuru gıda ürününde 2 seneye varan raf ömrü var. Bunları da doğru planlayıp, programlarsanız her biri tüketilebilir" dedi.
#Bitki Çayları Nasıl SaklanırBodrum Belediyesi’nin destekleriyle Ortakent Yahşi Güzelleştirme Derneği-OYDER tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Acı Ot Festivali için geri sayım başladı. Bodrum, Muğla ve ilçeleri ile Ege’nin pek çok bölgesinden özel turların düzenlendiği ve milyonları buluşturan Acı Ot Festivali, bu yıl 14-15 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
#BODRUMRezene, yemeklere tat vermek için kullanıldığı gibi demlenerek çay olarak da tüketilebilir. Kayalık ve kurak yerde yetişen rezene, içeriğinde bolca A ve C vitamini bulundurur. Peki, bu bitkiden elde edilen rezene çayının faydalarını biliyor musunuz?
#Rezene ÇayıKış çayları, hastalıklara karşı kış aylarında en güçlü doğal silahlar arasında yer alıyor. Grip, boğaz ağrısı, öksürük gibi kış hastalıkları karşısında çok etkili olan doğal bitki çaylarının yapılışı da oldukça pratik. İşte Sevde Aksu Taner'in tarifiyle ıhlamur, nane, portakal, ekinezya gibi bitkilerle yapabileceğiniz kış çayları.
#HtvlezizzSoğuk havaları iyice hissettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmek, canlanmak ve ısınmak için sıcacık kış çaylarına rağbet arttı. Her bitkinin farklı farklı faydaları var. Peki, hangisi neye yararlı? Diyetisyen Şeyma Yılmaz; konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#Bitki ÇayıHalk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, soğuk havalarda bağışıklığı güçlendirecek ve hastalıklardan koruyacak mevsim meyvelerinden kış çayı yapmanın püf noktalarını anlattı. Prof. Dr. Özyaral, çaydan zarar görmeyip faydalanmak için demleme süresine, miktarına ve yapılışına dikkat etmek gerektiğini söyledi.
#Kış Çayı