Havalar iyice soğumaya başladı, vücudumuzu soğuk havalara hazırlamanın vakti geldi. Mevsim geçişlerinde kimi gıda takviyeleri ve vitaminlere saldırıyor kimi de doğanın bize sunduğu şifalı bitkilerden yardım alıyor. Aktarlar kış hazırlığı yapmaya başladılar bile. Ancak bu konuda kulaktan dolma yanlış bilgiler ve doğal bitkilerin yanlış kullanımı yarardan çok zarara neden oluyor. Peki hangi bitkiler gerçekten bağışıklığı güçlendiriyor? Satın alırken nelere dikkat edilmeli? Fazla ve yanlış tüketimi hangi sağlık sorunlarına neden olur? Uzman Dr. Dinçer Erdinç ile konuştuk
#Bitki ÇaylarıBoza Osmanlı’dan günümüze kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Özellikle geceleri tüketilmesi bir nevi gelenek haline gelen boza, fermente bir içecek olduğundan oldukça da faydalıdır. Koronavirüs pandemisi nedeniyle bağışıklık dostu fermente içeceklere ilginin de artmasıyla daha da popüler bir hale gelen boza evde de yapılabilir. Sizin için evde boza yaparken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını araştırdık ve bir boza tarifi hazırladık. Afiyet olsun…
#Boza Nasıl YapılırGünümüzde birbirinden farklı besin türleri bulunmaktadır. Taze gıdaların yanı sıra kuru baharatlar da kullanılabilir. Kekik nasıl kurutulur? Evde yabani kekiki top ve bilye olarak fırında kurutma yöntemleri nelerdir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
#KekikBöğürtlen çayı nezle, soğuk algınlığı ya da grip gibi hastalıklara karşı vücut direncini artırır. Kan şekerinin de düzenlenmesini sağlayan çay ara öğünlerde kuruyemiş ile tüketilebilir. Böğürtlen çayının faydaları ve neye iyi geldiği ile ne zaman içilmesi gerektiği hakkında detayları derledik.
#Böğürtlen ÇayıElma lifli ve sulu yapısı nedeniyle ara öğünlerin vazgeçilmez meyveleri arasındadır. Elmanın içindeki vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini de desteklediği bilinir. Elma kurusu da elma kadar faydalıdır ve ara öğünlerde ya da elma çayı olarak rahatlıkla tüketilebilir. Elma kurusunun faydaları ve kullanım alanı hakkında ayrıntıları derledik.
#Elma KurusuPapatya çayı uzmanlar tarafından çok faydaları olduğu bilinmektedir. Tüm faydaları ile birlikte pataya çayı kilo vermek isteyen kişiler tarafından da tercih edilmektedir. Fakat pek çok kişi papatya çağının zayıflamaya yardımcı olduğunu bilmemektedir. Peki papatya çayı kilo aldırır mı ya da verdirir mi? Sizlere papatya çayı hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.
#Sağlıklı YaşamBir aşçı hangi baharatı veya otu hangi yemekte kullanması gerektiğini biliyorsa o yemeği çok daha lezzetli yapacaktır. Bir aşçının ot ve baharatları iyi bilmesi gerekir çünkü ot ve baharatlar sadece yemeklere değil, içeceklere ve yağlara da lezzet katar.Birçok ot, baharatlar arasında da sayılabilmektedir, bu yüzden hangisinin ne olduğunu bilmek gerekir. Ot ve baharatlar taze veya kuru olarak kullanılabilir. Kuru olanlar iyi kurutulur ve saklanırsa taze olanlardan daha kuvvetlidir fakat tazeler görüntü ve lezzet yönüyle daima tercih edilmelidir.Otlar yemeğe daha çok güzel koku katar. Bu yazımızda mutakta kullanılan otlar, özellikleri, faydaları ve kullanım alanlarından bahseceğim.
#Mutfakta Kullanılan Otlarİnsanların birçoğu sağlıklı yaşamak için bitki çayı tüketmektedir. Bitki çayları arasında oldukça farklı türlerin olduğuda bilinmektedir. Her bitki çayının kendine has bir kokusu ve yararı bulunmaktadır. Düzenli olarak tüketilen bitki çayları birçok hastalığı önlemede başarı sağlamaktadır. Bitki çayları isimleri nelerdir? Bitki çayları ve faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
Çakşır otu kökü, doğru şekilde kullanımda insanlar için şifa kaynağı olarak tanımlanan bir bitkidir. Gün içerisindeki yorgunluklara birebir olduğu bilinen çakşır otu, ağrı giderici olarak her coğrafyada tüketilmektedir. Peki, Çakşır kökü nedir, faydaları nelerdir? İşte, Çakşır kökü suyu hakkında merak edilen bazı bilgiler
#Çakşır OtuDoğal ortamda kendiliğinden yetişen ve birçok faydası bulunan bitkileri öğrenerek bu bitkilerden yararlanmak mümkün olmaktadır. Yarpuz otu da doğal ortamda yetişebilen ve kolaylıkla bulunarak birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa yöntemi olarak geçmişten günümüze kadar kullanılmış bir bitkidir. Yarpuz otu nerelerde yetişir ve nasıl kullanılır, faydaları nelerdir hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#Yarpuz OtuYıllardır hastalıklara karşı kullanılan sinameki otu, dünyanın en faydalı bitkilerinden biridir. Anavatanı Afrika olan sinameki otu, ülkemizde daha çok Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Sinameki otu nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir, en çok nerede bulunur, hangi mevsimde vardır, zararları nelerdir gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Sinameki OtuHalk dilinde ''aş otu'' şeklinde de bilinen kişniş otu; maydanozgiller familyasından olan bir bitkidir. Görünüm olarak maydanoza çok benzeyen kişniş bitkisi; tek yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kişniş otunun; demir, manganez, magnezyum kaynağı olduğu belirtilebilir. Peki kişniş otu nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Kişniş otunun faydaları nelerdir ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kişniş OtuAnavatanı Hindistan olan çakşır otu, mucizeleri olan bitki olarak adlandırılır. Vücuda çok sayıda faydası olan çakşır otunun hoş bir kokusu bulunuyor. Erkeklerde sperm sayısını arttırdığı bilinen otun, bunların haricinde onlarca yararı bulunmaktadır. Çakşır otu nedir, ne gibi faydaları bulunur, nasıl kullanılmalıdır, kullanımı nasıldır, nerede satılır gibi soruların yanıtlarını derledik.
#Çakşır OtuZeytin yaprağı özü, zeytin bitkisinin yapraklarından elde edilir. Zeytin yaprağı ekstraktının anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklerine katkıda bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle zeytin yaprağı çayı nasıl yapılır, ne işe yarar merak edilmektedir. İşte virüslere karşı bir kalkan göre üstlenen zeytin yaprağı çayının faydaları ve kullanımı.
#Zeytin Yaprağı ÇayıÖzellikle cilt ve vücut için önemli faydalar sunan papatya suyu, farklı yöntemler üzerinden hazırlanabilmektedir. Yapımını öğrendikten sonra amaca uygun şekilde kullanma şansı sunar. Peki, papatya suyu nasıl yapılır, saklanır ve ne işe yarar? Kaynatılmış papatya suyunun cilde ve vücuda faydaları hakkında detayları derledik.
#PapatyaYemeklere verdiği lezzet ve ferahlatıcı kokusu ile bilinen ballıbabagiller familyasında yer alan nanenin sağlığa pek çok faydası vardır. Dünyada daha çok ılıman ve astropikal bölgelerinde yetiştirilen nanenin ülkemizde 7 farklı türü bulunuyor. Ülkemizde yetiştirilen nanenin eterik yağ açısından oldukça kalitelidir. Kuru nane faydaları nelerdir tüm detayları ile derledik.
#FaydalarıGüvey otu ya da kekik otu olarak da bilinen mercanköşk, vitamin ve mineraller açısından çok zengin olan bir bitkidir. Özellikle de Akdeniz bölgesine özgü kekik alttürü olan bu bitkinin çiçekleri ve yaprakları çeşitli baharatlarda ve bitkisel ilaçlarda sıkça kullanılıyor. Mercanköşkün faydaları nelerdir sizler için derledik.
#FaydalarıGünümüzde birbirinden farklı içecek çeşitleri bulunmaktadır. Özellikle de çay dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek çeşitlerinden biridir. Çay türleri ise çeşitlilik gösterir. Çay türleri ve faydaları nelerdir? Siyah çay ve bitki çaylarının isimlerini ve tariflerini sizler için derledik.
Genellikle tropikal bölgelerde nadir yetişen bitkilerden olan kafur, son zamanlarda sıklıkla faydaları ile adından söz ettiriyor. Dünyadaki en yaşlı ağaçlardan olan kafur 1700- 1800 yıla kadar yaşayabiliyor. Aynı zamanda kafur ağacı bitkisinden elde edilen kafur yağı havaların soğumasıyla ortaya çıkan grip ve nezle gibi üst solunum rahatsızlıklarına karşı bağışıklığı güçlendiriyor. Peki kafur nedir, nasıl kullanılır? Kafur yağı saça, cilde ve vücuda faydaları haberimizde…
#KafurGeçmişten bugüne dek hemen her toplum hastalıkları tedavi edebilmek için bitkilerden yardım almıştır. Bu bitkilerden en çok bilineni ve tüketileni ise nane ve limondur. Peki nane limon nasıl hazırlanır, nasıl yapılır? Nane limon suyunun faydaları nelerdir, ne işe yarar? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Nane Limon Nasıl Hazırlanır?Kafur bitkisi, defnegiller familyası içinde yer alıyor. Bu bitki en çok Çin Halk Cumhuriyeti, Japonya ve Tayland bölgelerinde yetiştiriliyor. Dünyadaki en yaşlı ağaçların pek çoğu kafur ağacıdır. Kafur nedir, nasıl kullanılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kafur Nedir Nasıl Kullanılır?Yasemin çiçeği anavatanı Himalayalar olan bir çiçek türüdür. Bu çiçek dünya çapında Jasminum adıyla bilinmektedir. Güzel görüntüsü ile pek çok insanın dikkatini büyük ölçüde çekmeyi başaran çiçek türlerinden biridir. Sizin için Yasemin çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Yasemin çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları ve yetiştiriciliği konularını tüm detayları ile birlikte derledik.
#Yasemin Çiçeği8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile bağdaştırılan Mimoza Çiçeği, oldukça hoş bir görünüme ve keskin bir kokuya sahip olması ile bilinir. Pek çok kişi bu güzel çiçeği ev ortamında yetiştirmenin yollarını aramaktadır. Mimoza çiçeklerinin genel yapısı, özellikleri, ekimi ve bakımı hakkında detayları derledik.
#Mimoza ÇiçeğiÖzellikle kolonya ve kadın parfümü yapımında kullanılan bu hoş kokulu Melisa çiçeği, bir süs bitkisidir. Evde bakımı kolay olmasından dolayı tercih edilir. Hem güzelliği hem de kokusu ile evin havasını değiştirmeye yeter. Melisa çiçeğinin ekimi, bakımı ve özellikleri hakkında detayları derledik.
#Melisa ÇiçeğiManolya çiçeği; oldukça hoş bir kokusu olan, yaprakları ve oval görünümlü kaba bir çiçek türüdür. Manolya çiçeği; tür şeklinde iki çeşit şeklinde gruplandırılmaktadır. Manolya çiçeği; her mevsim rengini koruyan ender bitkilerin içerisinde yerini alır. Peki manolya çiçeği nedir ve bakımı nasıldır? Manolya çiçeği anlamı, özellikleri, faydaları nedir ve yetiştiriciliği nasıldır? İşte merak edilen tüm detaylar.
#Manolya Çiçeği