Tarihin ilk modern savaşı olarak bilinen Kırım Savaşı; yüzbinlerce asker ve mühimmatın on binlerce kilometre uzaklığa taşınması yanında askeri amaçlı demiryollarının yapıldığı, telgraf hatlarının çekildiği ve zırhlı buharlı gemilerin kullanıldığı bir savaştır. İşte Kırım Savaşı tarihi, özeti, nedenleri ve sonuçları hakkında tüm bilgiler.
#Kırım Savaşı TarihiNATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görev süresinin sona ermesi dolayısıyla yaptığı veda konuşmasında Avrupa'ya uyarıda bulunarak, "Güneyde Türkiye, kuzeyde Norveç ve batıda ABD, Kanada ve İngiltere olmadan Avrupa kıtasının güvenliğini tasavvur etmek imkansızdır" dedi.
#StoltenbergTürkler tarihi yapan ama yazamayan, muhteşem tarihin girdapların, karanlık yollarından alnının akıyla çıkan ama bugün bunu aynı kesinlik ve başarıyla tartışamayan, günlük kaba siyasete tarih bilgisini alet ederek sözde tezler ileri süren bir toplum hâline dönüşmüştür. Milli Eğitim Bakanlığı’mızın tarih derslerini eskisi gibi tekrar geniş bir müfredat ve ustaca bir üslubla gençliğe aktarması gerekir.
#Milli Eğitim BakanlığıRusya, Şubat'ta başlayan işgalden bu yana ele geçirebildiği tek bölgesel başkent olan Ukrayna’nın güneyindeki Herson’dan çekileceğini duyurdu. Bu gerçek bir geri adım mı, yoksa taktiksel bir tuzak mı? Rusya’nın Herson adımı Ukrayna için, barış için ne anlama geliyor?
#RusyaKırım'daki Kerç köprüsü, bu sabah erken saatlerde meydan gelen patlamanın ardından büyük hasar aldı. Köprü Rusya'nın Kırım'ı 2014'te ilhak ettiği süreçte büyük stratejik önem taşımıştı. Patlamanın hemen ardından Ukrayna'dan gelen açıklama ise adeta dünyaya korku saldı... Gelen son dakika bilgisine göre ise patlamada 3 kişi hayatını kaybetti. Rusya ise askeri malzemelerin nakliyesinin kara ve deniz yoluyla devam edeceğini duyurdu.
#KırımDışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Denizli'de düzenlediği basın toplantısında Yunanistan’ın uluslararası hukuka aykırı şekilde silahsızlandırılmış adaların statüsünü ihlal etmesiyle ilgili net konuştu ve "Elimiz kolumuz bağlı kalmayız, tedbirleri alacağız. " dedi.
#ÇavuşoğluUkrayna ordusunun aldığı ağır kayıplar nedeniyle Donetsk bölgesinden çekilmesinin ardından, Rus ordusu güney cephesine ilerlemeye başladı. Odessa, Kremlin yönetiminin yeni hedefi olabilir. Askeri uzmanlar, Odessa'nın Rusya'nın kontrolüne girmesinin savaşın kaderini değiştireceğini öne sürüyor. Peki Odessa neden önemli?
#OdessaUkrayna savaşı tüm acımasızlığı ile sürerken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Rusya ilk kez Ukrayna’da barış isteyen bir çağrıyı veto etmedi. Moskova’nın bu hamleyi cephedeki kazanımlarını korumak ve Kiev’i gerilimi tırmandıran taraf olarak göstermek için yaptığı konuşuluyor.
#RusyaRusya'nın Ukrayna'ya yönelik devam eden işgal girişiminde Belarus oldukça kritik bir yer tutuyor. Fakat, Belarus halkının askeri operasyona sıcak bakmaması ve ülkelerinde Rus birliklerini istememesi güçlü bir direniş hareketinin ortaya çıkmasına yol açtı. 'Demiryolu Direnişi' olarak kayda geçen eylemler bir ülkenin kaderini nasıl değiştirdi?
#Ukrayna-Rusya SavaşıRamazan Bayramı'nı memleketi Tekirdağ’da geçiren TBMM Başkanı Mustafa Şentop, dünyada yaşanan göçlere değinerek, "Akdeniz'in bir bebek ve çocuk göçmen mezarlığına döndüğünü üzülerek uzun yıllardır müşahede ediyoruz" dedi.
#TBMMSavaşın en sıcak cephelerinden Mariupol kenti ile ilgili flaş gelişmeler yaşanıyor. 'Teslim olun' çağrısı yapan Moskova şartlarını açıkladı ve saat verdi. Ukrayna'dan beklenen cevap geldi. Kiev'den peş peşe Mariupol açıklamaları geldi.
#Ukrayna SavaşıSavaşın en sıcak cephelerinden Mariupol kenti ile ilgili Rusya ve Ukrayna'dan peş peşe flaş açıklamalar geldi. Rusya kenti ele geçirdiğini ve Ukrayna birliklerinin tek bir bölgede hapsolduğunu duyurdu. 'Teslim olun' çağrısı yapan Moskova şartlarını açıkladı. Zelenski'den itiraf gibi sözler gelirken, Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Rus ordusu kuşatması altındaki Mariupol kentinin düşmediğini ve oradaki askerlerin sonuna kadar savaşacağını söyledi.
#Ukrayna SavaşıBuça’da yaşanan sivil katliamı, 232 yıl önce 20 bine yakın insanın öldürüldüğü, Ukrayna’nın güneyindeki İsmail (İzmail) şehrini hatırlattı. Katliamı yapanlar Ruslar, katledilenler ise o dönem Osmanlı’ya bağlı olan sivillerdi. Rus Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişkin, yıllar sonra İsmail’in nasıl ele geçirildiğini ‘gururla’ anlatırken istihbaratın Rus ressamdan geldiğini söylemişti: “Manzara resimlerinde Osmanlı’nın savunma açıklarını ve arazinin ayrıntılarını aktardı.”
#BuçaRusya'nın işgal harekâtı sonrası Ukrayna'daki zoraki göç, akıllara 1917 Bolşevik İhtilali'nin ardından iç savaşa sürüklenen dönemin Rusya’sındaki topraklardan 'kaçışı' da getirdi. Başta bugünkü Kiev ve Moskova'dan olmak üzere yüz binlerce Rus, hayatta kalabilmek için yurt dışına kaçmış, en büyük rağbeti ise işgal altındaki İstanbul görmüştü... Osmanlı ordusuna birçok kez kafa tutan Çar'ın torunları canlarını kurtarmak için Osmanlı bayrağının gölgesine sığınmıştı. İşte bir asır öncesinin bol hüzünlü, kanlı hikayesi ve İstanbul'daki sosyokültürel hayata bıraktığı izler...
#Beyaz RuslarSlovenya’nın başkenti Lübliyana’da AB Parlamento Başkanları Toplantısında konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “Yunanistan Meclis Başkanı konuşmasında provokatif bir yaklaşımla Türkiye'ye saldırdı. Bu Yunan politikacıların yerleşik bir adedidir. Milli kimlikler, güçlü bir tarih ve öz değerler üzerine kurulur. Karşıtlık üzerinden milli kimlik inşası zayıftır, sürdürülebilir olamaz. ” dedi.
#SLOVENYADünyanın gözü haftalardır Ukrayna'da. Rus işgali ile başlayan savaş can almaya devam ederken çatışmalarda hayatını kaybedenler arasında Ukraynalı kickboks şampiyonu Maksym Kagal da eklendi. Kagal antrenörü sporcunun Mariupol'deki çatışmalarda can verdiğini duyurdu.
#UkraynaDünya Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta birinci ayı doldururken herkesin kulağı bölgeden gelecek haberlerde. Çatışmalar şiddetlenerek devam ederken Rusya Devlet Başkanı Putin’in sağ kolu olan ve onun yerini alabileceği düşünülen Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise bir süredir ortalıkta görünmüyor…
#RUSYARusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm şiddetiyle devam ediyor. Taraflar bir yandan müzakereler yürütüp barış fırsatı ararken bir yandan da cephede çatışmaya devam ediyor. Rusya’nın en çok ele geçirmek istediği yerlerin başında gelen Mariupol’de ise yıkım çok büyük. Peki Mariupol neden bu kadar önemli? İşte detaylı bir analiz…
#UkraynaRusya'nın Ukrayna işgalinin 23'üncü gününde de bölgeden haberler gelmeye devam ediyor. ABD Başkanı Biden bugün Çinli mevkidaşı Şi ile kritik bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Görüşmede, Çin’in Rusya’ya maddi destek sağlaması halinde sonuçları aktarıldı” denildi. Lviv'deki bir meydan ise oldukça dokunaklı görüntülere sahne oldu. İşte Rusya - Ukrayna savaşından dakika dakika son gelişmeler...
#UkraynaRusya, Putin'in açıkladığı kararla Ukrayna topraklarında operasyon başlatarak savaş çıkmasına yol açtı ve dünya dokuz gündür tüm olup biteni korku içinde seyretmeye devam ediyor. Sayısız sivil can kaybının yaşandığı savaşta Ukrayna şehirleri ise birer birer harabeye dönüşmeye başladı. Peki Rusya hangi şehre hangi amaçla giriyor ve buraları ele geçirmek istemesinin sebebi ne? İşte detaylı bir analiz..
#RUSYATüm dünya Rusya ile Ukrayna'yı savaşın eşiğine getiren Donbas'ı konuşuyor. Her ne kadar konu bize uzakmış gibi gelse de tarih sayfalarını araladığınızda, bölgenin aslında bizim için hiç de yabancı olmadığı anlaşılıyor. Gedik Ahmet Paşa'dan Şahin Giray'a, Rusya Çariçesi 1. Katerina'dan Osmanlı Sadrazamı Baltacı Mehmet Paşa'ya kadar Ukrayna'da unuttuklarımızı ve bölgede yaşanan krizi “Putin günümüzün Petro’sudur” diyen uzmana sorduk…
#RusyaCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk ziyareti sonrası gündeme dair önemli değerlendirmelerde bulundu. 'Bu ülkede kadrolaşmanın kitabını CHP yazmıştır' diyen Erdoğan, seçim barajına ilişkin 'Bizim yaklaşımımız barajın yüzde 7 olması yönünde' ifadelerini kullandı. Teröristle fotoğrafı çıkan HDP'li Semra Güzel için ise, 'Böyle bir sözde milletvekilinin parlamentomuzda olması bizim için bir kara lekedir. Bunların da dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ve yargı yolunun açılmasının takipçisi olmaya mecburuz' dedi. Erdoğan Karadeniz'den çıkarılacak gazla ilgili de, 'İnşallah 2023’e biz bu işi yetiştireceğiz.' şeklinde konuştu. Erdoğan ayrıca Rusya ve Ukrayna arasındaki krizle ilgili olarak, ‘Bu bölgeler artık savaşı kabullenemez’ dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanSon yıllarda pek çok kişi tarafında Bahçesaray anlaşması merak edilmektedir. Türk devletinin Rus devleti ile imzaladığı bu anlaşma ilk anlaşma olarak bilinmektedir. Bu nedenle pek çok bireyin aklına Bahçesaray Antlaşması nedir? Bahçesaray Antlaşması tarihi, maddeleri, önemi ve sonuçları kısaca özeti nedir? Soruları gelmektedir. Bu ve benzeri soruların cevabını sizler için derledik.
#Bahçesaray AntlaşmasıTarihte pek çok antlaşma bulunmaktadır. Osmanlı tarihinde yer alan antlaşmalar mutlaka bilinmesi gereken önemli antlaşmalardır. Bunların yanında ise küçük kaynarca antlaşması gelmektedir. Küçük kaynarca antlaşması en önemli antlaşmalardan bir tanesidir. Son aylarda küçük kaynarca antlaşması araştırılması yapılmaktadır. Peki, küçük kaynarca antlaşması nedir? Küçük kaynarca antlaşması tarihi nedir? Bu antlaşma hangi devletler arasında yapılmıştır? İşte küçük kaynarca antlaşması ile ilgili merak edilen tüm detaylar.
Tarihte güçlü olmak için çaba harcamış birçok devlet vardı. Güçlü olmak ve toprakları korumak ise savaşları kazanmakla mümkün olmaktaydı. Sizler için Prut Savaşı tarihi ve önemi nedir? Prut Savaşı tarafları, nedenleri ve sonuçları nelerdir? Tüm detayları ile derledik.
Osmanlı İstanbul’u iki siluetle tanınır, birisi Suriçi’nin Marmara ve Boğaz başından görünüşü, ikincisi de Tophane kıyılarıdır. Buradaki en mühim eserler hiç şüphesiz ki Mimar Sinan’ın iftihar ettiğimiz Kılıç Ali Paşa Camii ki dolgu bir alandır ve Sultan II. Mahmud tarafından yaptırılan Nusretiye Camii’dir. Çok sanatsever ve bilmiş geçinen birkaç kişi ise tarihi İstanbul’u mahvediyorlar.
#YAZARYalta Konferansı 2. Dünya savaşından sonra yapılan konferanslardan birisidir. Özellikle 2. Dünya savaşından sonra ülkelerin bir araya gelmesini sağlayan konferanslar o dönemde yapılan en önemli konferanslardan biri olmuştur. 1945 tarihinde yapılan Yalta Konferansı Ukrayna’nın Yalta kasabasında yapıldığı için ismini bu kasabadan almıştır.
#Yalta Konferansı Nedir