Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu, Dünya Etnospor Federasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’la vakfın merkezinde bir araya geldik. Tarihi dokuya uygun olarak otantik bir kıl çadırda buluştuk. Bu yıl İznik’te yapılacak olan Göçebe Oyunları’nı konuştuk...
#Bilal Erdoğanİznik için “Dört kapı, dört medeniyet” denir. Bu; İstanbul, Yenişehir, Lefke ve Göl kapıyla çevrilen Roma-Bizans-Selçuklu-Osmanlı geçmişine atfedilen bir söz. Gelin aynı adlı gölün kıyısındaki eski zaman kentinin kapısını çalalım. Hikâyelerinin kudreti başınızı döndürecek, hazırlıklı olun...
#SeyahatKişilerin sahip oldukları isimler onları çevrelerinde olan diğer canlı ve nesnelerden ayırmaktadır. Kişilere verilen isimlere zamanla farklı anlamlar yüklenmiştir. Dünyanın dört bir yanında farklı anlam özelliklerine sahip olan ve ait olduğu kültürün özelliklerini yansıtan isimler bulunmaktadır. Kırgız isimlerinin de bu manada ele alınması gerekmektedir. Peki, Kırgız isimleri 2022- en güzel, anlamlı ve etkileyici kız ve erkek için Kırgız isimleri ve anlamları neler olmaktadır? İşte, Kırgızlara ait isimler hakkında tüm detayları derledik.
Rusya'nın operasyon kararı alarak Ukrayna topraklarına girmesiyle başlayan çatışmalar bir haftayı doldurdu. Rusya ise bu hamlesinin sonunda artık dünyada hiç olmadığı kadar yalnız... Putin'in en yakın dostlarından Şi Cinping ve Rusya'nın en büyük müttefiki Çin'in pozisyonu da hiç olmadığı karar karmaşık...
#RUSYAFinlandiya'da 1944-1946'da Cumhurbaşkanlığı yapan Carl Gustaf Emil Mannerheim'ın, genç bir yarbayken görevlendirildiği Orta Asya'da körüklü makineyle çektiği fotoğraflardan oluşan sergi CerModern'de açıldı.
#Carl Gustaf Emil MannerheimÖnceki gün Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’teki ‘Asian World Film Festival’in (Asya Dünyası Film Festivali) basın toplantısına katılan ve Mayıs 2022’de İstanbul’da gerçekleşecek ‘Asya Dünyası Dizileri Ödül Töreni’nin elçisi olan ünlü oyuncu Meryem Uzerli’nin gezisi coşkuyla sona erdi.
#Meryem UzerliResmi adıyla Kırgız Cumhuriyeti, bize göre Kırgızistan… Orta Asya’nın yedi bağımsız Türk devletinden biri ve en yeşil olanı. Eşsiz Tanrı Dağları’yla büyüleyici bir coğrafyası olan Kırgızistan’ın komşuları Özbekistan, Kazakistan, Tacikistan ve Çin. Kırgızistan’a nefes kesici güzellikteki dağlarında yürümek, o yemyeşil doğasını görmek ve mis gibi havasını ciğerlerime çekmek için yola çıktım.
#KırgızistanKırgızistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, 9-11 Haziran tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bazı anlaşmalar imzalamış, her iki ülke için çok büyük tehlike olan FETÖ’ye karşı ortak mücadele kararı aldıklarını açıklamıştı.
#YAZARTürk tarihinde Türklerin İslamiyet'i kabul etmeleri bir dönüm noktası olarak bilinmektedir. İlk Müslüman Türk Devletleri hangileridir ve hangi savaşlardan sonra kurularak İslamiyet'i kabul etmiştir? Türklerin İslamiyet'i kabul etmeleri hakkındaki tüm bilgileri sizler için derledik.
#İlk Müslüman Türk Devleti Hangisidir?Kırgızistan ile Türkiye arasında "Altın Köprü" olarak nitelendirilen Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) 25. kuruluş yılı dolayısıyla Orta Asya’dan Anadolu’ya Türk kültürünü yansıtan kaya resimlerini albümleştirmeye hazırlanıyor.
#Tarih2011 yılında “Ergenekon terör örgütü üyesi olmak” suçlamasıyla Odatv kumpası kapsamında beraber yargılanacağımız davanın ilk duruşmasına tam bir hafta kala, 12 Kasım 2011’de Silivri Cezaevi’nde fenalaşan ve şüpheli biçimde hayatını kaybeden MİT Asya Bölgesi Başmüşaviri Kaşif Kozinoğlu ismini hatırlarsınız. Kozinoğlu, ölümünden kısa süre önce Aydınlık’a el yazısıyla gönderdiği notlar arasında Kırgızistan ile ilgili şu bilgileri veriyordu:
#YazarTürk dünyasının kaleme almış olduğu birçok eser bulunmaktadır. Bu eserler özellikle yeni nesil eserlere yol gösterici olmaktadır. Beyaz Gemi adlı kitap da o eserlerden birisidir. Kırgız yazarın kaleme aldığı bu eser ülkemizde en çok sevilen kitaplardan birisidir. Kitapseverler tarafından ısrarla önerilen kitaplar arasında yer alan Beyaz Gemi kitabı konusu ve ana fikri ile birlikte her zaman satış listesinde üst sıralarda yer almaktadır. Beyaz Gemi kitabı geçtiğimiz ay internet üzerinden en çok araştırılan kitaplar arasına girmiştir. Eğer sizler de bu kitabı hala okumadıysanız mutlaka okumalısınız. Peki, Beyaz Gemi kitabını kim yazmıştır? Beyaz Gemi kitabının özeti nedir? Beyaz Gemi kitabının konusu nedir? Beyaz Gemi kitabının kurgusal karakterleri nelerdir? İşte Beyaz Gemi kitabına dair tüm detayları derledik.
#Beyaz Gemi Kitabını Kim Yazmıştır?Tarih boyunca pek çok medeniyetten etkilenen kültürümüz, dil alanında da etkilenmeler yaşamıştır. Bulunduğu coğrafyaya göre alfabe kullanımında zaman içerisinde değişimler yaşanmıştır. Türklerin ilk kullandığı alfabe olarak bilinen Göktürk Alfabesi de günümüzdeki alfabeden oldukça farklı olsa da köken olarak benzer. Peki, Göktürk Alfabesi nedir? Kaç harflidir ve nasıl yazılır? Özellikleri nelerdir? Bu alfabe ile yazılar eserler hangileridir? İşte detaylar.
#Göktürk Alfabesi Kaç Harf Ve Nasıl Yazılır?Uygur Devleti, İslamiyet Öncesi kurulmuş Türk devletlerinden biridir. Yazılı ürünlere geçişle birlikte Türk kültürüne armağan ettiği sanat yapıtları ile tanınan Orta Asya'da kurulmuş büyük bir uygarlıktır. Sizin için bu makalede Uygur Devleti'nin kuruluş ve yıkılış tarihi ile birlikte, devletin var olduğu dönemde ulaştığı sınırları, tarihini ve tarihsel süreçteki hükümdarlarını derledik.
#Uygur Devleti TarihiKarahanlı soyundan gelenler tarafından kurulan Karahanlı Devleti, Orta Asya'da kurulmuş, günümüz Doğu Türkistan sınırlarında MS 840-1212 tarihleri arasında hüküm sürmüş bir devlettir. Bu makalemizde sizler için tarih sahnesine İslamiyet'i resmî din olarak kabul eden ilk devlet olma unvanıyla geçen Karahanlı Devleti'nin kuruluşunu, kurucusunu ve diğer hükümdarlarını, devletin ulaştığı sınırları, tarihteki önemini ve yıkılış sebeplerini derledik.
#Karahanlılar Devleti TarihiGeçen hafta, 28 Şubat Cuma günü İstanbul Kültür Üniversitesi, Kültürel Siyasi Eğilimler Birimi (GPOT) tarafından Cumhuriyet döneminde Türkiye’ye soydaş göçünün kimlik ve kültürel etkisinin çeşitli yönleriyle ele alındığı ve tartışıldığı “Türk Dünyası ve Göç Çalıştayı” yapıldı.
#HürriyetNevruz Bayramı öncesinde küslükleri bitiren, birbiriyle helalleşen Kırgızlar, yağ, filizlenmiş buğday, un ve sudan yapılan sümölök tatlısını imece usulu pişiriyor -12 saat boyunca yakılan ateşin üzerinde pişen sümölök tatlısı, eşit şekilde paylaşılıyor ve 21 Mart'ta Nevruz Bayramı'nda gelen misafirlere ikram ediliyor.
#Sümölökİznik, Sarı Saltuk’un rüyası, Davud-u Kayserî’nin din-ilim aynası, Cem’in gerçekleşmeyen kehaneti, Şeyh Bedrettin’in Varidat’ı yazdığı ‘sessiz ev’i... Yazıya şöyle afili bir cümleyle giriş yapalım: İznik; Vatikan ve Kudüs’ten sonra Hristiyanlık dünyasının üçüncü kutsal kenti kabul ediliyor. Çünkü İseviliğin kurumsallaşması burada toplanan konsiller sonrası teşekkül eder. Burası aynı zamanda 1204 Latin işgali esnasında, Bizans’ın başkentliğini yapan bir şehir, Türklerin de Anadolu’daki ilk başkenti. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı, hepsi bir arada, hepsi iç içe, bizlere ‘zaman kayması’ yaşatan bir matruşka.
#BURSA