Yeni bir yıla giriliyor olması ve asgari ücret artışları kimi ev sahiplerini harekete geçirdi, kiraya zam talepleri artmaya başladı. Ancak yeni yılın ve maaş zammının kira ile bir ilişkisi yok. İşte ev sahibi ve kiracı için zam konusunda tüm bilinmesi gerekenler...
#Kira SözleşmeleriKira artışına yüzde 25 zam sınırı için son dakika açıklama geldi. Kira artış oranlarına ilişkin yapılan yüzde 25 azami artırım oranı düzenlemesine ilişkin olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç açıklamada bulundu. Bakan Tunç, yüzde 25'lik artış oranının 2 Temmuz 2023'ten itibaren bir yıl daha geçerli olacağını söyledi. Peki, kira artış oranına ilişkin kiracı ve ev sahipleri nasıl bir yol izleyecek? İşte 5 soru ve yanıtı...
#Kira Zam OranıKonutta kira artışına sınırlama geldi. 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Sınırlamadan memnun olmayan ev sahipleri bugünlerde 3 formül geliştirdi. Kimi evi kiraya vermek için bekliyor, kimi yeni kiraya vereceği eve zam yapıyor, kimi de sözleşme tarihini öteliyor. Ev bugün kiraya verilse de, zam sınırlamasına takılmamak için sözleşmeye 1 Temmuz sonrasında bir tarih yazılıyor.
#KonutSon dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Şimdi ise kiralık ev ilanlarının olduğu sitelerde, zam pazarlığı ya da dava süreciyle uğraşmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermek istiyor. Peki ev sahipleri böyle bir hakka sahip mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kira SözleşmeleriKiraya yüzde 25 artış sınırı ne zaman bitecek, sorusu temmuz ayının gelmesiyle milyonlarca ev sahibi ve kiracının gündemine geldi. Temmuz ayı kira zam sınırında son duruma odaklanan vatandaşlar, bir yandan da kirada yeni dönemin detaylarına odaklandı. Son yıllarda fahiş fiyat artışı sebebiyle uygulanan yüzde 25 kira artış sınırı kalkıyor. Kira artışlarının aşırı yükselmesini engellemek ve kiracıları korumak amacıyla getirilen yüzde 25 kira zam sınırı 11 Haziran 2022’de devreye alınmıştı. Kira zam sınırı kalktı mı? sorusu da temmuz ayının gelmesiyle birlikte merak edilmeye başlandı. Zam sınırının kalkmasının ardından ev sahipleri kiracılarına TÜFE oranında zam yapabilecek. Peki, Kira zam sınırı bitti mi? Kiracılara yüzde 25 zam sınırı son gün ne zaman?
#Kira Zam Sınırı Kalktı MıKiraya yüzde 25 zam sınırı uygulamasını sona ereceği tarih merak edilen konular arasında yer alıyor. Fahiş kira fiyatları ve enflasyonla mücadele kapsamında 11 Haziran 2022’de devreye alınan ‘yüzde 25 zam sınırı’ devreye girmişti. Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren yüzde 25 kira sınırı düzenlemesinde son günlere girilirken yeni dönemde kira artışlarında geçmişte olduğu gibi TÜFE 12 ay ortalaması dikkate alınacak. Peki, kiraya yüzde 25 zam sınırı bitecek mi? Kira zammı sınırlaması uzatıldı mı, ne zaman bitecek? İşte, o konu hakkında bilgiler.
#Kira Zammı SınırıKiraya yüzde 25 zam sınırı 10 gün sonra sona eriyor. Zam sınırının kaldırılmasının kira sorununu çözmeyeceğini dile getiren sektör temsilcileri, 3 önemli öneride bulundu: 1. Ev sahipliği oranını artıracak adımlar atılmalı. 2. Erişilebilir fiyatlı konut ve sosyal kiralık konut için kamu arsalarında özel sektörle işbirliği yapılmalı. 3. Kiralık konut arzı için bireysel yatırımcının önü açılmalı.
#KiracıEv sahibi-kiracı anlaşmazlıkları zirve yapıp, davalar mahkemeleri kitleyince zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Yasalara göre, arabulucuya giden taraflar uzlaşma olmazsa ödeme yapmıyor, olursa bir ücrete tabi oluyor. İşte, bu ücreti ödemek istemeyenler, arabulucuyu aradan çıkarmak için ‘anlaşamadık’ oyununu oynuyor. Ancak hukukçular uyarıyor; ödemeden kaçarken uzun vadede zararlı çıkabilirsiniz.
#Ev SahibiKiraya yüzde 25 zam sınır kalktı mı son dakika gelişmeler ile takip ediliyor. Kira artış sınırı 3 Haziran'da belli olan Haziran ayı zam oranı sonrasında kiracı ve ev sahiplerinin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Yüzde 25 kira artış sınırı 2022 yılı Temmuz ayında getirilmiş süre 2023 yılında bir yıllığına daha uzatılmıştı. Uzatılan sürenin sonuna gelinmesiyle birlikte gözler "Kira artış oranı yüzde 25 sınırlaması kalkacak mı, uzatılacak mı?" sorusunun cevabına çevrildi. Peki, yüzde 25 kira artış sınırlaması uzatılacak mı? Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi. İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar...
#Kira SınırlamasıSon iki yılda milyonlarca vatandaşın ortak sorunu kiralar oldu. Fahiş artışlar kiracıları, yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini üzdü... Zam sınırının bitmesine sayılı günler kala sürenin uzatılmayacağı yönünde en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Böylece zam sınırının sona ereceği, 2 Temmuz tarihi itibarıyla yeni dönemin başlayacağı da belli oldu. Peki, yeni dönem ev sahibi ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte tarafların hakları...
#KiraHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet ŞimşekKonut satışlarında düşüş devam ediyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar da henüz açıklanmadı. Mevduat faizlerindeki yükseliş, konut fiyatlarının daha da aşağı geleceği beklentisi, konut kredisi faizlerindeki artış, yatırım için konut alacaklara yüzde 22.5 oranında kredi çıkması gibi faktörler sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca kira artış oranlarının yüzde 25 seviyesinde kalması ve kiracı ev sahibi arasındaki tartışmalar da konut sektörüne olan ilgiyi azalttı. Uzmanlar yaz aylarından sonra talebin artacağını, finansal koşulların iyileşebileceğine dikkat çekti.
#KonutSon iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları tarihte görülmediği kadar arttı. Fahiş zamlara karşı kiraya yüzde 25 zam sınırı getirilse de çoğu zaman bu sınırlama piyasada uygulanmadı. Evin satışa çıkmasından, davalık olmaktan ya da tahliye baskısından çekinen kiracılar yasal oranın üzerinde zammı kabul etti. Kiraya zam sınırlamasının sona ermesine aylar kala şimdi de “Fazla zammın iadesi mümkün mü?” sorusu tartışma yarattı. “Yüzde 25’ten fazlası geçersiz, kiracı fazla zammı iade alır” diyen de var, “Kiracının önce anlaşıp sonra itirazı kötü niyet” yorumunu yapan da. Gelin gayrimenkul hukuku uzmanlarının değerlendirmelerine bakalım...
#KiracıTüketicinin mart ayı enflasyonu beklentilerin altında yüzde 3.16 oldu. Yıllık bazda ise tüketici enflasyonu yüzde 68.50 olarak gerçekleşti. Ana harcama gruplarına bakıldığında en yüksek aylık artış yüzde 13.08 ile eğitimde oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Birincil önceliğimiz olan fiyat istikrarı hedefimize ulaşana kadar ne gerekiyorsa yapacağız” mesajını verdi.
#Mehmet ŞimşekBeş yılı geçen kiracılar ev sahipleriyle davalık olmamak için anlaşma yoluna gidiyor. Taraflar yeni zam oranını belirleyip ek protokol yapıyor. Ancak kimi ev sahipleri hem uzlaşma ile kirayı yükseltiyor, hem de dava açıyor. Hukukçular kiracıları uyarıyor; Yargıtay ek protokolü değil kira sözleşmesi tarihini dikkate alır. Bir yıl önce protokol yapılsa dahi, asıl sözleşme beş yılı geçtiyse ev sahibi tespit davası açabilir.
#KiracıKiraya yüzde 25 zam sınırı kalkıyor mu? Temmuz ayında süresi dolacak sınırlamayla ilgili Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'tan son dakika açıklama geldi. Öte yandan sosyal medyada çıkan "Kiraya yüzde 25 sınırı uzatılacak!" iddiaları üzerine Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'den de yeni açıklama geldi. Peki, kira artış oranı yüzde 25 sınırı uzatılacak mı, ne zaman bitiyor? Kiraya yüzde 25 zam sınırı kalkıyor mu? İşte merak edilen soruların cevabı...
#KiraTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutKira artışı konusunda uzlaşılamaması ya da açılan davalar nedeniyle tahliyeler artarken, depozito iadeleri gündeme geldi. Ev sahipleri ve kiracılar bu konuda da ortak yolu bulmakta zorlanıyor. Evi tahliye eden kiracıya depozitosu ödenen bedelle mi, güncel değerle mi iade edilir?, Hangi durumda ev sahibi ‘vermiyorum’ diyebilir?, Ev satıldıysa ödemeyi kim yapar? İşte tüm yönleriyle depozito iadesi...
#KiracıYüzde 25 zam sınırını yeterli bulmayan ev sahipleri, kirayı yükseltmenin yeni yollarını arıyor. Son iki yılda kira tespit davalarında patlama olduğunu ancak bu davanın beş yıldan eski kiracılara açılabildiğini belirten hukukçular, “Son aylarda uyarlama davasına talep arttı. Çünkü bunda zaman kriteri yok. Ev sahipleri 1-2 yıllık kiracılarına dava açıyor” dedi. Avukatlar ise uyardı: Uyarlama için düşük kira yetmez, öngörülemeyen mağduriyetin ispatı şart.
#Yüzde 25 ZamFahiş kiraya karşı alınacak tedbir ve kirada yüzde 25 zam sınırı son dakika açıklama ile gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye yönelik yaptığı değerlendirmede, yüzde 25 kira sınırına yönelik "Enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyacımız kalmayacak" dedi. Yılmaz, konut fiyatlarını ve kiraları kalıcı düşürme gayreti içinde olduklarını vurguladı. Geçtiğimiz yıl fahiş kira fiyatları ve enflasyonla mücadele kapsamında yüzde 25 kira artış sınırı devreye girmişti. Peki, Kira zammı sınırlaması devam edecek mi? Fahiş kiraya karşı alınacak tedbirleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz açıkladı
#Kira Zammı SınırlamasıFahiş kiraya karşı alınacak tedbir ve kirada yüzde 25 zam sınırı son dakika açıklama ile gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye yönelik yaptığı değerlendirmede, yüzde 25 kira sınırına yönelik "Enflasyon düştükçe bu tür tedbirlere artık ihtiyacımız kalmayacak" dedi. Yılmaz, konut fiyatlarını ve kiraları kalıcı düşürme gayreti içinde olduklarını vurguladı. Geçtiğimiz yıl fahiş kira fiyatları ve enflasyonla mücadele kapsamında yüzde 25 kira artış sınırı devreye girmişti. Peki, kira zammı sınırlaması devam edecek mi? Kira fiyatlarına karşı alınacak tedbirler neler? İşte, kiraya yüzde 25 sınırı ve alınacak tedbirler hakkında ayrıntılı bilgiler...
#Kira Zammı SınırlamasıKiralara gelen sınırlama, kredi kısıtlamaları ve mevduat cazibesi konutu yatırım aracı olmaktan uzaklaştırıyor. İkinci el piyasada ilan sayısı artarken, konutlara alıcı bulmak zorlaşıyor. Ülke genelinde son bir yılda ortalama konut pazarlama süresi 60 günden 86 güne, İstanbul’da 61 günden 91 güne çıktı. Kiralık evde ise talep hâlâ canlı.
#Satılık Konut