Eylül ayı yeni kira zammı için TÜİK verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ağustos ayında enflasyon yüzde 51.97 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi. Her ayın başında önceki aya ait enflasyon verileri TÜİK tarafından paylaşılıyor. Eylül ayı verileri ile kira artış zam oranı da belli oldu. Enflasyon rakamları, piyasadaki birçok unsura doğrudan yansıyor. Eylül ayı kira artış oranı da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte netleşti. Kira artışında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) ve aylık enflasyon rakamları etkili oluyor. Peki Eylül 2024 kira zammı (TEFE-TÜFE) yüzde kaç? Eylül ayı Konut ve iş yeri kira artış oranı ne kadar? İşte TÜİK Eylül ayı kira zammı ile ilgili detaylar...
#Kira Artış Oranı Eylül 2024İzmir’de gayrimenkul sektörü son 40 yılda önemli değişimler geçirmiş ve büyük bir dönüşüm yaşamıştır. Bu süre zarfında şehrin demografik yapısındaki değişiklikler, sanayi ve ticaretteki gelişmeler, turizm sektörünün büyümesi ve kentsel dönüşüm projeleri gibi faktörler, İzmir’in gayrimenkul piyasasını doğrudan etkilemiştir.
#1Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti'nde, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit ettiği belirtilerek, daha yakın döneme ilişkin göstergelerle birlikte tüketim göstergelerine bir bütün olarak bakıldığında, talebin Enflasyon Raporunda öngörülen ölçüde yavaşlamıyor olabileceği ifade edildi.
#TCMBKira artışında yüzde 25’lik sınırın kaldırılmasıyla beraber yaşanacak sürece ilişkin öngörü ve beklentilerini paylaşan Ankara Üniversitesi (AÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, “Bugünden itibaren kiralık konut pazarının canlanabileceği öngörülmekte. Kira geliri yetersiz bulunması nedeniyle boşta tutulan konutların kiraya verilmesi ile birlikte kira fiyatlarında düşüş olabileceği tahmin edilmektedir” değerlendirmesinde bulundu. Ankara’ya ilişkin tahminlerini de paylaşan Prof. Dr. Tanrıvermiş, özetle şunları söyledi:
#Ekin Hazal DOĞRUYUSEVERHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet ŞimşekTürkiye’de konut sahibi olmak isteyenler ve uygun fiyatla kirada oturmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kredi faizlerindeki yükseklik konuta olan talebi düşürürken bir de kiralara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı yatırımcıyı gayrimenkulden uzaklaştırıyor. Önümüzdeki dönem için konuta verilmesi planlanan uygun faizli kredi ve Temmuz ayından itibaren yürürlükten kalkacak olan kira artış sınırını uzmanlar değerlendirdi.
#KonutÇarşıda, pazarda, otobüste, kahvehanede, işyerinde, her köşede en fazla konuşulan konu ekonomi. Gözler enflasyonda, borsada, kurda... Hangisi artacak, hangisi düşecek, ekonomi ne zaman daha iyi duruma gelecek? Enflasyondaki düşüş hayat pahalılığını da bitirecek mi, kemer sıkmaya daha ne kadar devam edeceğiz? Bu ve benzeri soruların en önemli muhataplarından biri Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan. Yaklaşık 6 ay önce yurtdışından gelerek paranın patronluğunu üstlenen Erkan, Hürriyet’e verdiği özel röportajda Türkiye ekonomisinin bulunduğu noktayı değerlendirdi, kısa ve uzun vadedeki yol haritasını paylaştı.
#Hafize Gaye ErkanCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuşuyor. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazCumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2024 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında Meclis'te konuştu. Yılmaz "Dezenflasyon politikalarımızın devamlılığı sağlanarak 2025 yılında istikrar dönemine geçilecek; enflasyondaki gerileme hız kazanacak, öngörülebilirlik artacak ve 2026 yılında enflasyon yeniden tek haneye çekilecektir" dedi.
#Cevdet YılmazTÜİK 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu, bugün (4 Aralık Pazartesi) Kasım ayı enflasyon rakamlarını kamuoyuna açıkladı Buna göre Kasım ayında enflasyon enflasyon yıllık yüzde 61,98 olurken, aylık yüzde 3,28 olarak gerçekleşti. Kasım ayı verilerinin de belli olmasıyla asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranı tablosu da göründü. Ancak kesin zammın netleşmesi için geriye sadece Aralık ayı verileri kalıyor. Memur ve emekli maaşlarında son 6 ayın enflasyon farkı belirleyici oluyor. Kasım ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK, Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı oranı ile iş yerlerine özel kira artış oranlarını da etkileyecek. TÜİK Ekim ayı enflasyon farkını açıklamış ve Ekim ayında enflasyon aylık yüzde 3,43 olarak gerçekleşti. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75, Ekim ayı için de yüzde 3,43 enflasyon farkını şimdiden hak etmiş oldu. Böylece sadece 4 ayda alacakları zam oranı yüzde 29,40 oldu. Memur ve emekli maaşı zam oranı TÜİK tarafından açıklanacak Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayındaki enflasyon oranlarına göre belli olacak. Peki TÜİK 5 enflasyon farkı yüzde kaç oldu? 2024 Ocak Memur emekli maaşı ve asgari ücret zammı ne kadar olacak? TÜİK 5 aylık enflasyon farkı ile zam tablosu nasıl şekillendi? İşte 5 aylık enflasyon farkına göre memur ve emekli maaşı hesaplama tablosu 2024...
#Enflasyon FarkıMilyonlarca memur, emekli, kiracıyı ilgilendiren Kasım ayı enflasyon verisinin açıklanmasına kısa bir süre kaldı. Kasım ayı verileriyle birlikte memur, emekli ve asgari ücretliler için belirleyici olacak zam oranı daha da netleşmiş olacak.
#MemurHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek " Bütçeyi düzeltmek için KDV, akaryakıtta ÖTV gibi enflasyonu artıran vergi artışlarına gittik. Bu vergi artışları tekrarlanmayacak, gelecek sene sistemden çıkmış olacak" dedi. Şimşek kiralara yönelik olarak da düşüşlerin yaşanacağını söylerken kamuda tasarrufların arttığını da belirtti. Şimşek, şirketlere seslenerek eski alışkanlıklarından vazgeçmezlerse müşteri bulamayacaklarını kaydederken Türkiye'nin rezervlerinin hızla arttığını ve CDS'lerinin düştüğünü de söyledi. Enflasyon ilişkin olarak Şimşek "OVP Eylül ayında başlatıldı. OVP'nin birkaç önemli bileşeni ve hedefi var. Birinci bileşen dezenflasyon programı. Enflasyonu önce kontrol altına alıp sonra tek haneye indirecek bir program" sözlerini söyledi. KKM'nin bitirilmesi gerektiğini belirten Şimşek, ilerleyen zamanda avantajlarının ortadan kalkabileceğinin de sinyalini verdi.
#Mehmet Şimşek1 Eylül’de kira uyuşmazlıklarında dava şartı olarak zorunlu arabuluculuk uygulamasının başlamasının ardından okurlarımın merak ettiklerini Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a sordum. Bakan Tunç, “1 Eylül’den itibaren kira, kat mülkiyeti ve komşuluk hukuku konularında zorunlu arabuluculuk uygulamasını başlattık. 40 bin uyuşmazlıktan 6 bini anlaşma, 5 bini anlaşmama yönünde sonuçlandı. 12 bin kişi mahkemeye gitmedi. Bugün itibarıyla taraflar yüzde 25’in üzerinde kira artışında da anlaşabilmektedir” dedi.
#Yılmaz TunçMemur ve emekli zammı, enflasyon oranlarının açıklanması ile belli olmaya başladı. TÜİK Ekim ayı verileri ile enflasyon farkı belli oldu. 4 aylık enflasyon farkı, bugün (3 Kasım Cuma) açıklandı Türkiye İstatistik Kurumu verileri belli olacak. Kasım ayıyla birlikte gözler TÜİK enflasyon oranında. Enflasyon farkı emekli, memur, asgari ücretli olmak üzere pek çok kişi tarafından mercek altına alındı. Ekim ayı enflasyon rakamları memur, memur emeklisi, SGK, Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon farkı oranı ile iş yerlerine özel kira artış oranlarını da belirledi. Enflasyon rakamları TÜİK tarafından her ayın belli günlerinde kamuoyu ile paylaşılıyor. Bu ayki verilerle beraber Memur ve emekli zammı 2024 tablosu da gündeme geldi. Eylül ayında enflasyon aylık yüzde 4,75 olarak gerçekleşmiş ve buna göre 3 aylık enflasyon farkı da SGK ve Bağ-Kur emeklileri Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için de yüzde 9,09, Eylül ayı için de yüzde 4,75 olmuştu. Memur ve emekli maaşı zam oranı TÜİK tarafından açıklanacak Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayındaki enflasyon oranlarına göre netlik kazanacak. Peki TÜİK 4 aylık enflasyon farkı yüzde kaç oldu? 2024 Ocak Memur emekli maaşı ve asgari ücret zammı ne kadar olacak? İşte Memur ve emekli maaşı hesaplama tablosu 2024...
#Enflasyon FarkıTürkiye İstatistik Kurumu yarın Ekim ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklayacak. Aylık yüzde 4'ün üzerinde enflasyon beklentisi oluşurken TÜİK'in açıklayacağı rakamlar memur, emekli, kiracı ve ticarethane sahibi için de belirleyici olacak.
#MemurEkim ayı kira artış oranları 2023 son dakika açıklama ile belli oldu. TÜİK verilerine göre, eylül ayında TÜFE yüzde 4,75'le beklentilerin altında arttı. Enflasyonun ardından ekim ayı kira zammı da belli oldu! Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini 3 Ekim Salı günü saat 10.00'da paylaştı. Ekim 2023 kira artış oranı (TEFE-TÜFE) da belli olacak veriler arasında yer alıyordu. Geçtiğimiz yıl kira artışında fahiş fiyatın önüne geçmek amacıyla sınırlama getirilmişti. Kira artış sınırlaması Temmuz 2024’e kadar uzatılsa da dükkan ve ev sahipleri kira artış oranını yakından takip ediyor. TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi hesaplamaları, ülke genelindeki tüketim mallarını kapsıyor. TEFE hesaplamaları ise ekonomik çalışma alanları ve sanayi kolları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Ağustosta TÜFE yüzde 9,09 artmış, yıllık bazda yüzde 58,94'e çıkmıştı. Peki, Ekim ayı kira artış oranı yüzde kaç oldu? İşte Ekim 2023 kira artış oranı hesaplama!
#Kira Zammı Ekim 2023Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bilgilendirme sunumu başladı. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan "Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanıyoruz ve kullanmaya devam edeceğiz" dedi.
#TCMBTürkiye İstatistik Kurumu yarın Eylül ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıklayacak. Aylık yüzde 4'ün üzerinde enflasyon beklentisi oluşurken TÜİK'in açıklayacağı rakamlar memur, emekli, kiracı ve ticarethane sahibi için de belirleyici olacak.
#MemurTürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 4 Eylül Pazartesi günü eylül ayı kira artış oranı ile ilgili verileri kamuoyuyla paylaştı. Her ayın başında bir önceki ayın enflasyon verilerini paylaşan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos ayına ait rakamları dün yayınlandı. Bu oranlarla beraber eylül ayı kira zammı da belli oldu. Enflasyon, piyasadaki birçok unsuru doğrudan etkileyen faktörler arasında yer alıyor. Eylül ayı kira artış oranı da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte netleşiyor. Kira artışında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) ve aylık enflasyon rakamları etkili oluyor. Öte yandan konutlarda kira artış oranı 2 Temmuz 2024 tarihine kadar yüzde 25 olarak sabitlenirken iş yerlerinde ise sınırlama bulunmuyor. Peki, Eylül 2023 kira zammı (TEFE-TÜFE) yüzde kaç oldu? İşte TÜİK Eylül ayı kira zammı ile ilgili detaylar…
#Kira Artış Oranı Eylül 2023Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı fahiş artış taleplerini engellemeye yetmiyor. Ev sahipleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ‘ara zam’ baskısına başladı. Asgari ücretlilere, memurlara ve özel sektör çalışanlarına yapılan maaş düzenlemeleri sonrasında, kiraya da ara dönem artışı isteyenler arttı.
#Ev SahibiTicaret Bakanı Ömer Bolat, temmuz ayına ait dış ticaret rakamlarını basın toplantısıyla açıkladı. Bakan Bolat "İhracatımız Temmuz ayında yüzde 8,4 artışla 20 milyar 93 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylelikle tarihin en yüksek Temmuz ayı ihracat değerine ulaşılmıştır" dedi.
#Ömer Bolat