Kovid-19'la mücadele kapsamında bugüne kadar uygulanan birinci doz aşı sayısı 52 milyon 4 bin 828, ikinci doz aşı sayısı 40 milyon 955 bin 954 oldu. Üçüncü dozla birlikte yapılan aşı sayısı 23.10 itibarıyla 103 milyon 66 bin 533'e yükseldi. Peki, kimler 3. doz aşı olacak?
#Kimler 3. Doz Aşı Olacak?Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri’ni tanıma kararıyla ilgili olarak "Biz Rusya’nın bu kararını kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz" dedi. Erdoğan, savaş çıkması halinde Karadeniz ülkesi olarak birçok tedbir paketinin oluşturulmasının şart olduğunu belirterek, "Biz de bu tedbirlerimizi zaten alıyoruz, aldık. Bu şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yunanistan’daki Lavrion kampıyla ilgili Yunan makamlarıyla bir görüşme yapıldı mı?" sorusuna da "Biz isimleri tespit ettik. Dışişleri üzerinden, Yunanistan’a bu isimleri bildirdik. 'Şu isimler sizin tarafa geçti, burada da PKK eğitimi alıyorlar, isim isim şunlardır' dedik" yanıtını verdi. İsrail Cumhurbaşkanı'nın Mart ayında gerçekleştireceği Türkiye ziyareti konusunda Erdoğan, "Şu anda belki çok daha farklı gelişmeler olabilir" ifadelerini kullandı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun 'elektrik faturasını ödemeyeceği' şeklindeki sözleri hatırlatılan Erdoğan, "Sen elektrik faturasını ödememe yoluna mı gidiyorsun? Atılacak adım bellidir. Bir daha sen bu millete bedel ödetemezsin. O tarih oldu. Ondan sonra sokaklara çık bağır" şeklinde konuştu.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanOmikron, Delmikron derken COVID-19 virüsünün orijinal halinin sahalarda olduğu bile konuşulmaya başladı. Bir kez Omikron kapsak dahi yeniden ikinciyi kapabildiğimiz de varsayımlar arasında. Omikron ve pandemi hakkında gerçekleri Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Dr. Sevgi Salman Ünver’den dinledik.
#OmikronAvrupa'da yeniden hızla artmakta olan vaka sayıları aşılama oranlarının bir kez daha gündeme gelmesine neden oldu. Kıtada aşı oranı düşük ülkeler birbiri ardına, hem aşısız vatandaşların hareketliliğini sınırlandıracak hem de aşılama oranını yükseltecek önlem paketleri açıklıyor. Anlaşılan o ki yakında aşısız Avrupalılar için hayat çok zor olacak.
#COVID-19mRNA aşısı için Bilim Kurulu Toplantısı'ndan açıklama geldi. Bilim Kurulu'nda alınan karara göre bir süredir gündemde yer alan mRNA aşılarının risk grupları önceliği göz önünde bulundurularak perşembe gününden itibaren hatırlatma dozu olarak uygulanacağı bildirildi. mRNA aşısı olmuş olup 2. dozdan itibaren 6 aya kadar süre geçmiş kişiler BioNTech aşılarını yaptırabilecekler. Peki, mRNA aşısı nedir, kimler 3. dozu olacak? İşte, 3. doz aşı uygulanacak gruplar ve mRNA aşısı hakkında ayrıntılı bilgiler.
#Mrna Aşısı18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen bugün okulun ilk günü için ders başı yaparken, öğrenci ve velilerin aklına takılan soruları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sorduk. Bakan Özer okullardaki önlemleri anlattı, velilere “Yüz yüze eğitime katılım zorunlu” dedi.
#MEB18 milyonu aşkın öğrenci ve 1 milyon 130 bin öğretmen bugün okulun ilk günü için ders başı yaparken, öğrenci ve velilerin aklına takılan soruları Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sorduk. Bakan Özer okullardaki önlemleri anlattı, velilere “Yüz yüze eğitime katılım zorunlu” dedi.
#MEBTürkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında yapılan toplam aşı sayısı 88 milyon 400 bini aştı. Prof. Dr. İsmail Balık, Covid-19'da yoğun bakıma yatma açısından hiç aşı olmayanların ilk sırada olduğunu belirterek, "2'nci sırada tek doz aşı olmuş kişiler; henüz 2'nci aşısını olmamışlar. 3'üncü sırada ise 2'nci aşısını daha yeni olmuş bağışıklığı tam gelişmemiş kişiler. 4'üncü sırada da 2 doz aşı olmuş ve aradan 3 aydan daha fazla zaman geçmiş kişiler yoğun bakıma yatış sırasını oluşturuyor" dedi.
#AnkaraKoronavirüsün şu ana kadarki en kuvvetli varyantı olan Delta, hem dünyada hem de ülkemizde yayılmaya devam ediyor. Belirtilerden, aşı etkinliğine Delta varyantı ile ilgili akıllardaki tüm soruları uzmanlarımız hürriyet.com.tr okurlarına özel yanıtladı.
#KORONAVİRÜS3. doz aşılamaları için araştırmalar hız kazandı. Öncesinde iki doz aşı olan vatandaşlar 3. doz aşı için önceliklerinin olup olmadığını merak ediyor. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronarüs Bilim Kurulu toplantısının ardından alınan kararlara ilişkin açıklamada bulundu. Peki, 3. doz koronavirüs aşısını kimler olacak?
#Kovid 193. doz aşılamaları için araştırmalar hız kazandı. Öncesinde iki doz aşı olan vatandaşlar 3. doz aşı için önceliklerinin olup olmadığını merak ediyor. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronarüs Bilim Kurulu toplantısının ardından alınan kararlara ilişkin açıklamada bulundu. Peki, 3. doz koronavirüs aşısını kimler olacak?
#Kovid-193. doz aşılamaları için araştırmalar hız kazandı. Öncesinde iki doz aşı olan vatandaşlar 3. doz aşı için önceliklerinin olup olmadığını merak ediyor. Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronarüs Bilim Kurulu toplantısının ardından alınan kararlara ilişkin açıklamada bulundu. Peki, 3. doz koronavirüs aşısını kimler olacak?
#Kimler 3. Doz Aşı Olabilir?Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüste üçüncü doz hatırlatma aşılarının ne zaman yapılması gerekeceği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Yavuz, koronavirüs geçirenlerde de aşı olanlarda da bir süre sonra bağışıklığın azaldığı ve her iki gruba da hatırlatma dozu adı verilen üçüncü doz aşılamaların yapılması gerektiği konusunda bilim dünyasının uzlaşmaya vardığını söyledi. Yavuz, ''Hem CoronaVac’ta hem BioNTech’te hatırlatma dozları gerekecek. Belki biri 6'ncı ayda, diğeri 1 yıl sonra olacak, ama gerekecek'' dedi. 'Aşı kısırlık yapıyor' iddiasına da son noktayı koyan Yavuz, 'Koronavirüs aşısı gripten de korur mu?' sorusuna da yanıt verdi.
#KoronavirusBioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, "9 ay, en geç 12 ay sonra üçüncü doz aşı, korumanın gerçekten güçlendirilmesini sağlayacaktır" demişti. Şahin'in bu sözlerini değerlendiren Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık, inaktif aşı yaptıranlarda 3'üncü dozun gerekebileceğini söyledi. Prof. Dr. Balık, ''Örneğin 2'nci dozdan 6 ay sonra bir hatırlatma dozu yapmak gerekecek. Çünkü salgın devam ettiği sürece bizim hatırlatma dozlarını da yapmaya devam etmemiz gerekiyor'' dedi.
#AmazonalexaAşı randevusu, Sağlık Bakanlığı tarafından e Devlet ve e Nabız uygulaması üzerinden alınıyor. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde aşı olmak isteyenler aşı randevusu başvuruları T.C kimlik numarası bilgileri ile alabilecekler. Aşı sırası gelenler, "mhrs.gov.tr" ve "enabiz.gov.tr" siteleri, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ve e-Nabız mobil uygulamaları ile "Alo 182" hattı üzerinden randevu oluşturabiliyor. Diğer yandan aşı bilgilendirme platformunda 'Nasıl aşı olurum?' başlıklı bölümde de aşı randevusu ile ilgili detaylar yer aldı. İşte, e-Devlet ve MHRS aşı randevu alma ekranı
#KoronavirüsYeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında, öğretmenlerin öncelikli aşılanacak gruplara dahil edilmesinin ardından köy okullarında görevli olanlardan başlanan aşılamaya yüz yüze eğitime geçiş sıralamasına göre devam edilecek. Öte yandan belirlenen takvime göre vatandaşların aşı çalışmaları da devam ediyor. Peki, aşı randevusu nasıl alınır?
#Aşı Randevusu Nasıl Alınır?E Nabız giriş işlemi ile Sağlık Bakanlığı envanterinde kayıtlı olan tüm kişisel bilgileri görüntülemek mümkün oluyor. E Nabız şifresi aracılığıyla giriş yapabilen vatandaşlar, dilerlerse E-Devlet üzerinden de giriş yapma imkanına sahip olabiliyor. İlk giriş esnasında E-Nabız kayıt aşamalarının tamamlanması gereken sistemde, son gidilen hastaneler, poliklinikler, tahlil sonuçları, doktor değerlendirme modülü, kullanılan ilaçları, aşı takvimi gibi pek çok bilgiye erişmek mümkün oluyor. İşte, E-Nabız giriş ekranı ve kayıt olma aşaması hakkında detaylı bilgiler
#EnabızAşı sırası sorgulama ekranı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklama ile yeniden gündeme geldi. Koca, aşılamada 2. aşamanın yarından itibaren Huzurevleri ve Bakımevlerinde kalanlar ile bu vatandaşların bakımından sorumlu kişilere yapılmak üzere başlanacağını duyurdu. 90 yaş üzeri vatandaşlar da 2. aşı programı kapsamında aşılarını olacaklar. Korona virüs aşı sırası sorgulama işlemi e-Nabız ve SMS ile öğrenilebilecek. İşte, korona virüs aşı sırası öğrenme ekranı ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#Korona Virüs Aşı Sırası ÖğrenmeGündemdeki konulardan biri de koronavirüs aşıları üzerine. Aşılar güvenli mi, yan etkileri var mı? Peki emziren anneler için aşılar güvenli mi? Bu yazımda aşılar konusunda henüz yeterli veri olmamasına rağmen, eldeki verilere göre son bilgileri size aktaramaya çalışacağım. Bölüm sonunda kaynakça yer almakta ve her paragrafın sonunda parantez için kaynak numarası belirtilmektedir.
#CovidKoronavirüs aşısı uygulanacak grup sırlamasının belli olması ardından Sağlık Bakanlığı'nın e-Nabız uygulaması üzerinden erişime açıldı. İlk olarak sağlık çalışanları ve 65 yaş üstünün koronavirüs aşısı yaptıracağını duyuran Sağlık Bakanlığı, 2. aşamada ise meslek gruplarına göre aşılamanın gerçekleşeceğini bildirdi. İşte aşı uygulanacak grup sıralaması ve e- Nabız aşı sorgulama konusunda detaylar...
#Ne Zaman Aşı OlacağımAşı randevusu için MHRS üzerinden işlem gerçekleşmeye devam edecek. Covid-19 aşısı için sağlık çalışanları öncelikli olurken yaşlı, engelli, koruma evleri gibi yerlerde kalanlar ve çalışanlar hemen sonrasında gelecek. Aşı sırası için A,B,C ve devamında gelen harflerle gruplamalar yapan Sağlık Bakanlığı, buna göre Aşı randevusu almayı mümkün kılacak. İlk aşama içerisinde yer alan sağlık çalışanları ve yaşlılara yapılacak olan aşı sonrasında 2. aşamada ise meslek gruplarına göre aşılama gerçekleşecek. Peki, aşı randevusu nasıl alınır? İşte, MHRS aşı randevu alma ekranı
#Aşı RandevuNe zaman aşı olacağım sorusu aşı uygulamasının Türkiye'de başlamasıyla vatandaşların yoğunlaştığı konulardan oldu. Korona virüs aşı randevu alma ekranı, MHRS aracılığıyla erişime açıldı. Aşı sırası dolayısıyla öncelikli grup olan sağlık çalışanları için başlatılan aşılama işlemleri, bugün yurt genelinde randevu alan kişilere uygulanmaya devam edecek. MHRS ekranına E-Devlet şifresi ile giriş yapan kişilerin alabileceği aşı randevusu, birkaç adımda kolayca oluşturulabilecek. Aşı randevusu için istenen bilgiler ikamet edilen il, ilçe ve hangi hastanede aşı olmak istendiği olacak. İşte, koronavirüs aşı randevusu hakkında detaylı bilgiler
#MhrsKoronavirüs aşısı için Sağlık Bakanlığı'ndan önemli açıklama geldi. Geçtiğimiz hafta Çin'den Türkiye'ye gelen Sinovac'ın koronavirüs (corona virüs) aşısına ilişkin Sağlık Bakanlığı kalite, etkililik ve güvenilirliğinin kontrolünün yapıldığını bildirdi. Özel hastaneler ve üniversite hastanelerinde yapılacak olan coronavirüs aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden önceden randevu alınabilecek. 65 yaş üstü ve kronik hastalar, sıranın kendilerine ne zaman geldiğini e-Nabız’dan görebilecek. İşte, ayrıntılar.
#Koronavirüs Aşısı Ne Zaman Yapılacakİngiltere'de Pfizer-BioNTech'in ardından Oxford aşısı da bugün itibarıyla yapılmaya başlanıyor. İngiltere, alınan bütün tedbirlere rağmen koronavirüs vaka ve ölüm sayılarındaki artışı durdurmakta zorlanıyor. Başbakan Boris Johnson yaptığı açıklamada artışın durdurulması ve ortaya çıkan mutasyonun yayılmasının önlenmesi için tedbirlerin daha da sıkılaştırılabileceğinin sinyalini vermişti.
#İngiltereBu yıl grip aşısı ilk etapta sadece yüksek risk grubundaki hastalara yapılacak. Bu da ‘Param olsa da aşı yaptıramayacak mıyım, benim hastalığım yüksek risk grubunda mı, aşıyı nasıl alacağım’ gibi pek çok soruyu beraberinde getirdi. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu üyesi Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı üyesi Prof. Dr. Levent Akın, grip aşısıyla ilgili akıllara takılan soruları Hürriyet’e yanıtladı. İşte 10 soruda grip aşısı:
#Gazetehaberleri