Süleyman Astsubay ve Koreli Ayla’nın hikayesi Türkiye’yi ağlatmıştı. Kore savaşındaki duygusal baba-kız ilişkisi Ayla filmine de konu olan Süleyman Astsubay 91 yaşında hayata gözlerini kapadı. Peki, Süleyman Dilbirliği kimdir, ne zaman öldü? Süleyman Astsubay ve Koreli Ayla’nın gerçek hikayesi…
#Süleyman Dilbirliği KimdirSüleyman Astsubay ya da sivil adıyla Süleyman Dilbirliği, Kore'de karşılaştığı ve sahiplendiği 5 yaşındaki kız çocuğunu Türkiye'ye getirmek istemesi ve bu uğurda yaşadığı manevi hissiyatlarıyla Türkiye'nin uzun süre konuştuğu isimler arasında yer aldı. İşte, Süleyman Astsubay'ın Ayla filmine konu olan hikayesi ve detaylı bilgiler
#Süleyman Astsubay“Ayla” filmindeki Türkiye’yi gözyaşına boğan ve büyük bir sevgi örneği olan Astsubay Süleyman Dilbirliği’nden kötü haber geldi. Dilbirliği, solunum yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor. Ayla filminin yapımcısı Mustafa Uslu ise “ Süleyman amca melek gibi bir insan ve onun tüm Türkiye tarafından ne kadar sevildiğini görmesini istiyorum. Lütfen herkes dua etsin” dedi.
#Ayla‘Ayla’, dün vizyona girdi. Gişede iş yapması ve seyirciyi gözyaşlarına boğması beklenen filmin öyküsünü anlattığı, Türk Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin verdiği adla ‘Ayla’ ya da gerçek adıyla Kim Eunja’yla gala öncesi konuştuk.
#Ayla1950 Kore Savaşı’na giden Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin küçük bir Koreli kıza sahip çıktığını, savaşın ardından ayrılmak zorunda kalan baba-kızın 60 yıl sonra buluştuğunu artık bilmeyen yok. İşte bu gerçek hikayeyi konu alan “Ayla”, Türkiye’nin Oscar adayı oldu. Ocak ayında hikayenin gerçek kahramanlarıyla buluşmuştum. Film Oscar’a aday adayı olunca, bu kez “Ayla”nın yönetmeni Can Ulkay ve başrol oyuncusu İsmail Hacıoğlu’yla bir araya geldim. Yapımcı Mustafa Uslu, başından beri “Oscar heykelciği buraya gelecek” diyordu. Şimdi herkes “Neden olmasın?” demeye başladı.
#AylaYıl 1950... İskenderun’dan kalkıp Kore Savaşı’na giden Süleyman Astsubay, savaş alanında ormanlık bir bölgede donmak üzere olan bir kız çocuğu bulur. Ailesi Çinli askerler tarafından öldürülen bu kız çocuğunu alır, Türk askerinin bulunduğu karargâha getirir.
#Kim Eunja25 Haziran 1950’de, Kuzey Kore, Güney’e saldırdığında; üç yıl sürecek bu savaşın üç milyon insanın hayatına mal olacağını kimse bilmiyordu. Birleşmiş Milletler’in yardım çağrısıyla Türkiye, Kore’ye 17 Ekim 1950’de General Tahsin Yazıcı komutasında 5090 kişilik bir tugay gönderdi. Tugaydaki askerlerden biri de Astsubay Süleyman Dilbirliği’ydi. Annesi-babası öldürülmüş Koreli bir kız çocuğunu ölümden kurtardı, çocuğa 15 ay boyunca kendi çocuğu gibi baktı. Savaş bitip de Türkiye’ye dönünce, Ayla adını verdiği kızından bir daha haber alamadı. Ta ki 60 sene geçene kadar... Süleyman Astsubay ve Koreli kızı Ayla’nın hikâyesi, şu an bir sinema filmine uyarlanıyor. Süleyman Astsubay’ı, bu vesileyle ziyaret ettik...
#Kuzey KoreKore Savaşı sırasında ‘Ayla’ olarak bilinen küçük Eunja Kim’i yol kenarında bulan ve ona üşümemesi için hemen yeşil bir battaniyeden kaban yapan Kore Gazisi Mehmet Ziya Öztürk hayata veda etti. Öztürk İstanbul’dan son yolculuğuna uğurlandı.
#Kore Savaşı2017 yılı çıkışlı Türkiye ve Güney Kore ortak yapımı Ayla filmi televizyon ekranlarında izleyicisiyle buluşuyor. Beyazperdede izlenme rekorları kıran Ayla filmi hakkında bilgiler merak ediliyor. Peki, Ayla filmi nerede çekildi? İşte, Ayla filmi oyuncuları ve konusu...
#Ayla FilmiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimlerde aday olmayacağını açıklayan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kararıyla ilgili “Beni bu konuda hiç konuşturmayın. Benim bu konuda herhangi bir açıklama yapmama gerek yok. Neyin ne olduğunu herkes gayet iyi biliyor” dedi. Erdoğan, Özbekistan ve Güney Kore ziyaretlerinin ardından kendisine eşlik eden gazetecilere Seul’de yaptığı açıklamada özetle şunları söyledi:
#Gazetehaberleri"Ayla" isimli filmle hikayesi beyaz perdeye aktarılan Koreli Eunja Kim'in manevi babası, Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği ile eşi Nimet Dilbirliği'nin cenazeleri, Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi. Süleyman Dilbirliği'nin manevi kızı Eunja Kim ise uçak saatinden dolayı cenaze törenine katılamadı.
#Süleyman DilbirliğiTürkiye dışında Avrupa’da gösterime giren ‘Ayla’ filminin Almanya galası, savaşta ailesini yitiren Koreli Eunja Kim’i sahiplenen ve ismini Ayla koyan Kore Gazisi Süleyman Dilbirliği’nin yaşamını yitirmesi üzerine iptal edildi. Filmin oyuncuları ve Eunja Kim, bu haberin şokunu yaşarken bu sabah da eşi Süleyman Dilbirliği’nin acısına dayanamayan Nimet Dilbirliği’nin ölüm haberiyle sarsıldı.
#Ayla Filminin Almanya Galası İptal Edildi"Ayla" filmiyle hikayesi beyaz perdeye aktarılan Koreli Eunja Kim'in manevi babası Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği (91) tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde tedavi gören Dilbirliği, çoklu organ yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybetti. Dilbirliği, solunum ve böbrek yetmezliği tanılarıyla 12 Kasım'dan bu yana yoğun bakım ünitesinde tedavi görüyordu. Bu arada, hastaneden yapılan açıklamada, "Solunum ve böbrek yetmezliği tanılarıyla hastanemiz yoğun bakım kliniğine 12 Kasım'da yatırılan Dilbirliği, yaklaşık 30 gündür aralıklı organ destek tedavileriyle takip ve tedavi altında tutulmuştur. Ancak hastamızın son bir hafta süresince genel durumunda bozulma görülmüş ve son 24 saat boyunca gelişen organ yetmezliği sonucunda yapılan tüm müdahalelere rağmen gazimiz vefat etmiştir." ifadelerine yer verildi. Astsubay Süleyman Dilbirliği, Kore Savaşı sırasında ailesini savaşta yitiren 5 yaşındaki bir kız çocuğunu sahiplenerek adını Ayla koymuş ve bu öyküsüyle "Ayla" filmine konu olmuştu.
#Ayla