Cilt altında kılların yuvarlanmasına kıl dönmesi denilmektedir. Deri altına girmiş olan kıllar çeşitli nedenlerden dolayı apse haline gelebilir. Kıl dönmesi erkeklerde daha sık rastlansa da kadınlarda da görülebilmektedir. Bir cilt rahatsızlığı olarak adlandırılmaktadır. Kıl dönmesi ilerledikçe ağrılı bir durum ortaya çıkabilmektedir. Sizler için kıl dönmesi nedir ve kıl dönmesinin belirtileri nelerdir bu konuları derledik.
#Kadınlarda Kasık KılıKıl dönmesi veya tıp dilinde pilonidal sinüs olarak bilinen hastalık son 100 yıldır bilimsel olarak incelenen ve her ne kadar önemsiz bir hastalık olarak görülse de hastaların yaşam kalitesini etkilemesi, toplumda oldukça yaygın olması ve yüksek tekrarlama riski nedeniyle önemini halen korumakta olan bir hastalıktır. Genel Cerrahi Uzmanı, Obezite ve Metabolik Cerrah Doç. Dr. Fahri Yetişir konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Kıl DönmesiKıl dönmesinin genellikle 30’lu yaşlardaki genç erkeklerde ve kuyruk sokumunda görülmesi nedeniyle, bu sorunun fazla ve sert kıllardan kaynaklanabileceği görüşü ağır basıyor. Oysa kuyruk sokumunun yapısından fazla kiloya kadar pek çok etken bu rahatsızlığa zemin hazırlayabilir. Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Hakan Yardımcı, konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#Kıl BatmasıEvimizde gözle görülmeyen ama sağlığımızı tehdit eden gizli mikrop yuvaları var. Banyoyu, mutfağı, tuvaleti köşe bucak temizliyoruz ama ne kadar detaylı temizlik yaparsak yapalım bazı alanları gözden kaçırıyoruz. İşte bu alanlardan biri de mutfak ve banyo giderleri…Kirli giderler E.coli, salmonella gibi bakterilerin oluşumuna zemin hazırlayarak yaşam alanımıza yayılıyor ve soluduğumuz hava bizi hasta ediyor.
#Ev TemizliğiKıl dönmesi (pilonidal sinüs) cilt altında yerleşmiş kıllar ile oluşan, cilt ve cilt altı dokusunun kronik iltihabi hastalığıdır. Kıl köklerinin bulunduğu her alanda görülebilen hastalık, sıklıkla kuyruk sokumunda ortaya çıkar. 40 yaş altı erkeklerde, kadınlara oranla üç kat daha sık görülür.
#Pilonidal SinüsSıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan havuzlardaki yoğunluk, bu eğlenceyi can sıkıcı bir hale getirebilir. Ortaklaşa kullanılan havuzlarda temizlik ve dezenfeksiyonun yeterince yapılmamasının oluşturduğu risklere dikkat çeken uzmanlar, kapılabilecek enfeksiyonlara karşı uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, havuz enfeksiyonları hakkında önemli uyarılarda bulundu.
#Havuz Hastalık Saçıyor!Tedavi sonrası sosyal ve iş hayatına dönme süreci en uzun olan hastalıklardan kıl dönmesi için uygulanan ameliyatsız tedavi yöntemleri ile bu süre kısalıyor. Dr. Mert Atak, kıl dönmesinde kullanılan ameliyatsız tedavi yöntemleri hakkında şu bilgileri veriyor:
#Mert Atak