Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, ülkenin olası bir savaşa ancak uzun yıllar sonra hazır olabileceği belirtildi. Raporda, üretim kapasitesi büyüyen Rusya'nın, Alman ordusunun tüm stokunu 6 aydan biraz daha uzun sürede üretebileceği belirtildi.
#AlmanyaKiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) Başkanı Moritz Schularick, Alman hükümetini savunmaya daha fazla harcama yapmaya çağırdı. Süddeutsche Zeitung gazetesine konuşan Schularick, hükümetin bunun için daha fazla borç alması gerektiğini belirterek, ‘borç freni’ uygulamasını eleştirdi:
#AVRUPADAN HABERAlman emlak piyasasındaki durgunluk yavaş yavaş sona eriyor. 2024’ün ilk çeyreğindeki emlak verilerine göre, alıcılar yavaş yavaş piyasaya geri dönüyor. Emlak hizmeti sağlayıcısı McMakler, yılın ilk üç ayında konut talebinin yüzde 4.8 oranında arttığını bildirdi.
#Alman Emlak PiyasasıUkrayna savaşının ikinci yıldönümünde barış ümitleri hala yeşermedi. Rusya Avdiivka zaferi ile moral bulurken, cephane sıkıntısı çeken Ukrayna, Rus birliklerinin ülkeden çıkarılması konusunda kararlı olduğunu vurguluyor. Son anketler Avrupalıların sadece yüzde 10'unun Ukrayna zaferine inandığını ortaya koyarken, Ukraynalı çelik patronu Yuriy Ryzhenkov Putin'in zafer ilan etmesi durumunda 3. Dünya Savaşı'nın başlayacağını iddia ediyor.
#RusyaFederal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), Alman ekonomisinin durumu konusunda endişeli olduğunu söyledi. Habeck, Reuters haber ajansının hükümet kaynaklarına dayanarak verdiği federal hükümetin büyüme tahminini aşağıya doğru revize edeceği yönündeki haberini de bir anlamda teyit etmiş oldu.
#AVRUPADAN HABERAlmanya’da sanayi üretiminde mayıs ve haziran aylarında görülen gerileme, temmuz ayında da devam etti. Federal İstatistik Dairesi verilerine göre üretimdeki düşüş, haziran ayına göre yüzde 0.8, yıllık bazda ise yüzde 2.1 oldu. İktisatçılar, haziran ayındaki yüzde 1.4’lük gerilemenin ardından temmuz ayı için yüzde 0.5’lik düşüş bekliyordu.
#ALMANYAGeçen yıl 24 Şubat’ta Putin’in ‘özel bir operasyon’ kararı alarak duyurduğu Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde ikinci yıla girildi. Bir yıl içinde ekonomik anlamda atılan pek çok adımla Rusya bugün, dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi konumunda. Rusya’nın eski devlet başkanı Medvedev’in bir dönem danışmanı da olan Ekonomist Sergei Guriev ilk yılın ardından yaptığı değerlendirmede, “Putin’in kararları sadece Ukrayna ve Rusya’yı etkilemedi. Yaptırımların hem Rusya’ya hem de diğer ülkelere etkisi 2023 yılında görülecek” diye konuştu.
#RusyaAlmanya’da koronavirüs salgınıyla birlikte başlayan ve Rusya-Ukrayna savaşıyla krize dönüşen tedarik zincirindeki aksaklıklar, Alman perakendecileri endişelendiriyor. Perakende ticaretle uğraşanlar, işlerin en yoğun olduğu ve büyük cirolar yaptıkları Noel öncesi dönemde bile ürün tedarikinde zorluk yaşadıklarını söylüyor.
#Rusya-UkraynaRusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından enerjide artan endişeler, ülkelerin enerji planlarını da değiştirdi. Almanya’nın önde gelen araştırma enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü İklim Politikası Araştırma Direktörü Wilfried Rickels, “Fosil yakıt kullanımında kısa süreli de olsa artış bekliyoruz ancak Rusya’ya enerjide daha az bağımlı olma isteği, yenilenebilir enerji yatırımlarını çok daha arttıracak” yorumunu yaptı.
#EnerjiEkonomi araştırma kurumu IW tarafından uluslararası alanda karşılaştırmalı yapılan araştırmaya göre, Almanya, koronavirüs salgınını diğer gelişmiş ekonomilerden daha kötü atlattı. Karşılaştırmada, Almanya’nın Polonya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerin gerisinde kalarak 16’ncı sırada yer aldığı belirtilirken, salgını ekonomi açısından en iyi atlatan ülkeler Danimarka, İsveç ve Güney Kore oldu.
#AlmanyaAlmanya'nın önde gelen beş ekonomik düşünce kuruluşu, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede kamusal yaşam ve ekonomik faaliyetlerde kısıtlamaların Alman ekonomisini beklenenden daha fazla etkilediğini bildirerek, bu yıl gayri safi yurt içi hasılanın (GSYH) yüzde 5,4 daralacağını öngördü.
#Ekonomi Araştırma EnstitüsüAlmanya’nın önde gelen ekonomi enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ekonomik etkisinden dolayı Alman ekonomisinin bu yıl 2009 finansal krizinden bu yana ilk defa yüzde 0,1 küçülebileceğini duyurdu.
#Kiel Dünya Ekonomisi EnstitüsüÜlkede sanayi üretimi, eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ülkede sanayi üretiminin bu yılın temmuz-eylül döneminde geçici olarak zayıf seyrettiğini belirtti. ING Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski: "Küresel ticaret ihtilaflarının artması ya da ABD ve Çin'deki önemli ekonomik yavaşlama ve Brexit nedeniyle geçici tedarik zincirindeki karışıklıklar Alman sanayi üretimini daha da zayıflatabilir." açıklamalarında bulundu.
#AlmanyaCHP 35. Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi yarışının yıldızı İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke oldu. 7 Haziran ve 1 Kasım seçimlerine damga vuran CHP’nin ekonomik programının mimarı Böke, 691 delegenin oyuyla birinci oldu. Kurultay gelişmeleri şöyle:
#Selin Sayek BökeKabine'de yer alacak yeni isimler belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün saat 22:00'da Bakanlar Kurulu'nda görev yapacak isimleri açıkladı. Ömer Bolat Ticaret Bakanı görevine seçildi. Ömer Bolat hayatı ve biyografisi de vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Peki, Ticaret Bakanı Ömer Bolat kimdir? Ömer Bolat kaç yaşında ve nereli, hangi okuldan mezun oldu? İşte hayatı ve biyografisi!
#Yeni Ticaret Bakanı