Türkiye’nin kestane ihracatı 2021 yılının ocak-kasım döneminde miktar bazında yüzde 31’lik artışla 5 bin 164 tondan 6 bin 781 tona çıkarken, kestaneden elde edilen döviz miktarı yüzde 79’luk artışla 13,2 milyon dolardan 23,7 milyon dolara yükseldi. Türk kestanesi, 2021 yılında döviz bazında yüzde 36 daha katma değerli ihraç edildi, ton başına 930 dolar daha yükseğe alıcı buldu.
#KestaneBESİN değeri ve eşsiz lezzeti ile ünü ülke sınırlarını aşan Türk kestanesi, 2018 yılında ihracat rekoru kırdı. İhracatta önceki yılı yüzde 17’lik artışla tamamlayan kestaneye enÿfazla talep ise İtalya’dan geldi. Türk kestanesi İtalya’nın yanı sıra Almanya ve Lübnan’ın da aralarında bulunduğu 32 ülkeye daha gönderildi.
#KestaneDenizli’nin Buldan ilçesine bağlı bin rakımlı Alandız köyünde üretilen kestaneler Suudi Arabistan’a ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ediliyor. Bu yıl 820 dekar alanda 700 ton kestane çıkan ilçede, kilosu 20 TL’den üreticiden çıkan kestanenin fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.
#KestaneGASTRONOMİ, artık bütün dünyada yükselen bir trend ve çok önemli bir katma değer kaynağı. Ben gastronomi kavramı için “mutfak ekonomisi” ifadesini kullanıyorum. Çünkü yerel, bölgesel ve ulusal yeme-içme kültürünün tüm boyutlarıyla ele alınması, değerlendirilmesi ve tanıtımının yapılması süreci, aynı zamanda ekonominin her alanında stratejik sonuçlar yaratıyor. Son tahlilde, kırsal kalkınmayla birlikte tarım ve gıda ekonomisinin gelişmesinde ciddi bir rol oynuyor. Tabii söz konusu sürecin olmazsa olmaz aşamaları var. Bunlardan birisi de hiç şüphesiz, yerel ve bölgesel ürünlerin coğrafi işaret ile tescillenmesi... Bugün sizlere bu konuda iki güzel örnek vermek istiyorum.
#1Tarım ve Orman Bakanlığı, 79 ilde toplam 733 adet bal ormanı kurdu. 2023 sonuna kadar hedef, bal ormanı sayısını 790’a çıkarmak. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “2022 yılı için 100 bin tonun üzerinde bal üretimi bekliyoruz. Türkiye dünya bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada geliyor. Hedefimiz üretimimiz arttırmak” diye konuştu.
#BalZİRAAT Bankası, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da benim de davetli olduğum özel bir toplantıda Türkiye’nin tarım üretimine katkı verecek 6 ayrı paketten oluşan kredi desteklerini açıkladı. Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, söz konusu yeni stratejiyi, “Üretmek isteyen bütün çiftçilerin yanındayız. Tarım kredilerinin kaynağı konusunda üst limitimiz yok” şeklinde ifade ediyor.
#1Yüksek protein ve karbonhidrat değerine sahip kestane için son dönemin popüler deyişiyle ‘süper gıda’ demek mümkün. Bizim mutfağımızda en çok şekerlemesi ve kebabı yapılsa da pastacılıkta kullanım alanı giderek genişliyor. AB’den coğrafi işaret tescilli Aydın kestanemizse kendine has nitelikleriyle giderek daha çok talep görüyor.
#KestaneBursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Bursa’yı eski çehresine kavuşturmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirterek “Tarihi eserleri çevreleyen, örten yapıları birer birer yıkıyoruz. Osmanlı başkenti olan Payitaht Bursa’yı aslına döndürmeye azmettik. Tarih ile yeşil gün yüzüne çıkacak” dedi. Aktaş ‘tematik kentsel dönüşüm’ olarak tarif ettiği sürecin sonunda Bursa’nın tarihi ve kültürel kimliğinin daha da belirgin hale getirileceğini söyledi.
#Gazetehaberlerioğu Karadeniz'den yılın ilk çeyreğinde 286 bin 832 dolarlık bal ihracatı yapıldı. DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gürdoğan "Dünya genelinde tüketici kitlesinin doğal ve sağlıklı ürün tüketimine yönelmesi nedeniyle önümüzdeki dönemde bal tüketiminin daha da artacağına inanıyoruz" dedi.
#BalBursa Kebap Evi markası ile yurtdışında büyümek istediklerini ifade eden Bursa Kebap Evi Yönetim Kurulu Başkanı Cem Helvacı, “Özellikle Dubai ve Katar’da çalışmalarımızı hızlandırdık. 2022’de Katar’da dünya kupası düzenlenecek. Ayrıca Dubai’de Dubai Expo olacak. Buraya 100’lerce ülkeden insan gelecek. Markamızı tanıtıp İngiltere, İsveç, İsviçre, Fransa gibi ülkelerde mağazalaşmak istiyoruz” dedi.
#GazetehaberleriTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Tarım Yürütme Komitesi Toplantısı gibi diğer tüm teknik toplantıların ve gerçekleşecek üst düzey ziyaretlerin hem tarımsal ticaretin hem de teknik unsurların önündeki engelleri ortadan kaldıracağı, ikili tarımsal iş birliği ve ticaretine olumlu yansıyacağı inancındayım" dedi.
#Bekir PakdemirliTürkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, "Ballarımızı dış pazara satmada istediğimiz başarıyı gösteremiyoruz. Bunun çözümü için bölgesel olarak üretilen ballarımızın kimliklendirilmesi gerektiğine inandık. Bu kapsamda kestane, narenciye, ayçiçeği, pamuk ve geven balımızın kimliklendirme çalışmaları sürüyor" açıklamasında bulundu.
#Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya ŞahinBu yıl 6-8 Şubat 2019 tarihlerinde düzenlenen dünyanın en büyük yaş meyve sebze fuarı, Fruit Logistica’da 92 ülkeden 3 bin 300’ün üzerinde katılımcı yer alırken, fuarda en yoğun ilgiyi gören stantlardan biri Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğininki oldu.
#ALMANYA