Doğada bulunan birçok kuş çeşidi bulunmaktadır. Bu kuş çeşitlerinin her birinin farklı özellikleri vardır. İnsanların ilgisini çeken kuş türlerinden biriside kerkenez kuşudur. Bu kuşun dikkat çeken özelliklerini herkes çok merak etmektedir. Kerkenez kuşu nedir, ne yer ve nasıl beslenir? Kerkenez nerede yaşar ve özellikleri nelerdir detayları ile derledik.
#Kerkenez KuşuKars'ta Kaleiçi mahallesinin Dereiçi kesiminde balık tutan 51 yaşındaki Gürsel Ergül, Kars Çayı kenarında 2 yaralı yavru kerkenez kuşu buldu. Kuşları Yusuf Paşa Mahallesindeki evine götüren Gürsel Ergül burada bir hafta boyunca ciğer ve ekmekle besledi. Gürsel Ergül daha sonra kuşları Kuzeydoğa Derneği Bilim Koordinatörü Emrah Çoban'a teslim etti. Kerkenezlerin, Kafkas Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alındığını bildiren Emrah Çoban "Yavru kerkenezler uçmayı öğrenirken yuvalarından düşüp yaralanmışlar. Duyarlı bir vatandaş da kerkenezlere sahip çıkarak hayatta kalmalarını sağlamış" dedi.
#KerkenezELAZIĞ’ın Ağın İlçesi’ne bağlı Altınayva Köyü’nde bulunan ve ayağında halka takılı olduğu için köylülerin cususluk faaliyetinde kullanıldığını düşünerek Kaymakamlığa götürdüğü kerkenez kuşunun İsral’den geldiği ortaya çıktı. Ayağındaki halkada İbranice ’-24311 Tel Avivunia İsrael’ yazısı bulunan kuş doğaya bırakıldı.
#İsrailElazığ'ın Ağın İlçesi Altınayva Köyü'nde köylülerin ayağında bir halka takılı halde bulup kaymakamlığa götürdüğü kerkenez kuşu, bacağındaki halkanın yabancı bir devlet tarafından takılmış olabileceği ve casusluk amacıyla kullanılabileceği ihtimali üzerine Fırat Üniversitesi Hayvan Hastanesi'nde röntgeni çekildi. Kuşun ayağındaki halkanın üreme alanları ve göç takvimini izlemek için takıldığı ortaya çıktı. Kayapınar, vatandaşların doğada özellikle bilimsel amaçlı takılmış halkalı kuşları bulmaları halinde kendilerine getirip teslim etmelerini istedi. Gülbin YILDIZ/ELAZIĞ,DHA
#ElezığBaharı göl kıyısında karşılamak isteyen İstanbullulara kolay ve keyifli bir hafta sonu rotası önereceğim. Cumadan yola çıkıp İznik’e uğrayabilirsiniz. 1683 yıl önce Hıristiyan dünyasının kaderini belirleyen şehirde tarihi kalıntıları gezebilir, göl kıyısında leziz yayın balığının tadına bakabilirsiniz.
Britanyalı yazar Barry Hines’in klasik eseri ‘Kerkenez’ okuyucuyu 1960’larda Kuzey İngiltere’de madencilerin yaşadığı bir mahalleye götürüyor. Okulun uyumsuz çocuğu Billy’nin hayatını izleyen roman, işçi sınıfının umutlarını ayakta tutan bir eser olarak parlıyor.
#KerkenezDünya üzerinde bulunan yırtıcı kuşlar pek çok kişinin araştırdığı bir konudur. Canlılara meraklı olanlar yırtıcı kuşları inceleyerek önemli bilgilere ulaşmak istiyor. Yırtıcı kuşların kaç çeşidi olduğu ve hangi özelliklere sahip olduğu merak edilen bilgiler arasındadır. Yırtıcı kuş isimleri bireyler tarafından internet sitelerinde araştırılıyor. Yırtıcı kuşlar nelerdir? Yırtıcı kuş türleri ve isimleri hakkında tüm detayları derledik.
#KuşKuşlar arasında çok sayıda tür olduğu bilinmektedir. Bu türler arasında yırtıcı olanlar daha çok ilgi çekmektedir. Yırtıcı kuşlardan en çok dikkat çekeni ise doğandır. Doğan nedir, ne yer ve nerede yaşar? Doğan kuşu sesi, hızı, boyutları ve özellikleri hakkında bilgiler nelerdir tüm detayları ile derledik.
#DoğanEvrende yaşayan kuşlar bir o kadar sevimli ve bir o kadarda tatlıdır. Kuşların birbirinden güzel gagaları ve rengarenk tüyleri bulunmaktadır. Ancak tüm kuşlar göründüğü kadar masum ve sevimli değildir. Çünkü kuş türleri arasında yırtıcı grubuna giren kuş türleri de bulunmaktadır. Peki, yırtıcı kuş türleri ve isimleri nelerdir? Bu kuşlar ne ile beslenirler? En yırtıcı kuş olarak hangi hayvanlar sayılmaktadır? İşte, yırtıcı kuşlar hakkında tüm detayları derledik.
Antalya'nın Manavgat ilçesinde 10 gün süren orman yangınından 1,5 ay sonra Akdeniz'e özgü maki türleri, küllerin arasından filizlenerek yeniden doğuşun simgeleri oldu. Boyları 1 metreyi aşan filizler arasında defne, çoban değneği, hanımeli, hayıt, yaban inciri, çınar, asma da bulunuyor.
#AntalyaTürkiye'de yasa dışı olmasına rağmen çeşitli internet sitelerinde baykuş, puhu, kerkenez, şahin gibi yaban hayvanları ve sürüngenler gibi egzotik türlerin satışı yapılıyor. Kendilerine ulaşan kişilerle pazarlık yapan satıcılar, baykuş, puhu, kerkenez, şahin gibi yaban hayvanlarını kutu içinde otobüsle istenilen yere gönderebileceğini belirtiyor. DHA muhabiri, internet üzerinden yaşa dışı yollarla yaban hayvanı satan kişilere ulaştı. İlan sahiplerinden biri, telefonda bilgi vermeyi reddederek pazarlığı mesaj yoluyla yaptı.
#Yaban Hayvanı SatışıVAN'da, yaklaşık 15 gün önce vatandaşlarca yaralı ve hasta olarak bulunan 20 yaban hayvanı, yapılan tedavinin ardından doğaya bırakıldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, "Türkiye'de bir salımda doğaya salınmış en büyük yaban hayvanları salımı olarak bunu gerçekleştirdik" dedi.
#Van