Batı Nil Virüsü gündemde yer almaya devam ediyor. Sivrisineklerle bulaşan Batı Nil Virüsü, Yunanistan'da 10'dan fazla kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yunanistan'da can kayıplarına neden olan Batı Nil Virüsü hakkında uzmanlar tarafından açıklama yapıldı. Uzmanlar Türkiye’de yaşayan vatandaşların da virüse karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Peki, Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir?
#Batı Nil VirüsüYunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil Virüsü' ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Erdal Polat, "Türkiye'ye yurt dışından gelen sivrisineğin yaşaması için, çoğalamaması için hiçbir sorun yok. Bunlar gemilerle, uçaklarla gidip gelebiliyorlar" dedi. Prof. Dr. Kenan Midilli ise, "İstanbul'da daha önce görülmüş vakalar var. Ana taşıyıcı sivrisinek türü olan kuleks. Kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı ve uzun kollu giyinilmeli. Bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajan yok" diye konuştu.
#İstanbulYunanistan'da can kayıplarına neden olan 'Batı Nil Virüsü' ile ilgili uzmanlardan uyarı geldi. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nden Doç. Dr. Erdal Polat, "Türkiye'ye yurt dışından gelen sivrisineğin yaşaması için, çoğalamaması için hiçbir sorun yok. Bunlar gemilerle, uçaklarla gidip gelebiliyorlar" dedi. Prof. Dr. Kenan Midilli ise, "İstanbul'da daha önce görülmüş vakalar var. Ana taşıyıcı sivrisinek türü olan kuleks. Kapı ve pencerelerden girişlerini engelleyecek yöntemler kullanılmalı ve uzun kollu giyinilmeli. Bu virüsün aşısı ve etkili bir antiviral ajan yok" diye konuştu.
#İstanbulİstanbul’da ‘Aedes’ türü sivrisineklerde artış yaşanıyor. Özellikle zika virüsü bulaştıran ‘Aedes’ türü sivrisineklerle mücadelede sadece ilaçlamanın yeterli olmadığı belirtiliyor. Prof. Dr. Kenan Midilli, “Bataklıkların kurutulması lazım, biyolojik yöntemler var, sivrisinek larvalarını yiyen balıklar var” diye konuştu.
#Aedesİstanbul'da son günlerde 'Aedes' türü sivrisineklerde artış yaşanıyor. Özellikle zika virüsü bulaştıran 'Aedes' türü sivrisineklerle mücadelede ilaçlamanın yeterli olmadığı belirtiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, "Sivrisinekler çok fazla hastalığa vektörlük yapıyorlar, bunları taşıyorlar ve sokarken de insanlara bu hastalıkları bulaştırıyorlar" dedi.
#Aedesİstanbul'da son günlerde 'Aedes' türü sivrisineklerde artış yaşanıyor. Özellikle zika virüsü bulaştıran 'Aedes' türü sivrisineklerle mücadelede ilaçlamanın yeterli olmadığı belirtiliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, Tıbbi Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, "Sivrisinekler çok fazla hastalığa vektörlük yapıyorlar, bunları taşıyorlar ve sokarken de insanlara bu hastalıkları bulaştırıyorlar" dedi.
#AedesOmikron varyantında tüm dünyada günlük vaka sayıları bir milyonu aştı. Ülkemizde de sayı gün geçtikçe artıyor. “Omikron dalgası Türkiye’de başladı. Çok kolay ve hızlı bulaşıyor” diye uyaran Bilim Kurulu üyeleri, alınabilecek tedbirleri Hürriyet’e açıkladı...
#OmikronAĞLIK Bakanlığı Kororonavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı'ndan Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, tüm dünyayı yeniden alarma geçiren Omicron varyantıyla ilgili, özellikle aşı karşıtlarının aşılananlar yüzünden daha güçlü mutasyonlar ortaya çıktı iddialarına, Tam tersine, şu ana her yeni mutasyon, aşılamanın en düşük olduğu bölgelerden çıktı. Bu da tüm dünyanın aşıya ulaşabilmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor şeklinde karşı çıktı. Prof. Dr. Midilli, yeni varyantın aşılar, teşhis ve tedavide neleri değiştireceğini anlattı.
#KoronavirüsSAĞLIK Bakanlığı Kororonavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilimdalı'ndan Viroloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Midilli, tüm dünyayı yeniden alarma geçiren "Omicron" varyantıyla ilgili, özellikle aşı karşıtlarının "aşılananlar yüzünden daha güçlü mutasyonlar ortaya çıktı" iddialarına, "Tam tersine, şu ana her yeni mutasyon, aşılamanın en düşük olduğu bölgelerden çıktı. Bu da tüm dünyanın aşıya ulaşabilmesinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" şeklinde karşı çıktı. Prof. Dr. Midilli, yeni varyantın aşılar, teşhis ve tedavide neleri değiştireceğini anlattı.
#İstanbulGüney Afrika’dan çıkan ve ‘Omicron’ adı verilen yeni korona varyantının yapısı ve etkileri henüz tam olarak bilinemese de DSÖ’nün “Kaygı verici” açıklaması dünyada panik yaşanmasına yetti. Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Kenan Midilli ve Prof. Dr. Nurettin Yiyit, yeni varyantı Hürriyet için değerlendirdi...
#OmicronVakaların tırmanmaya başlaması, gözleri aşısızlara çevirdi. Bazı sosyal ve kamusal alanlarda aşı olmayanlara yasak getirilmesi tartışılıyor. Peki böyle bir yasak gerekli mi, hukuka ve insan haklarına aykırı mı? Hukukçular ve bilim insanları tüm dünyanın tartıştığı bu sorunun cevabını Hürriyet için aradı...
#GazetehaberleriKoronavirüsün insanlardan evcil hayvanlara bulaşması, virisün İngiltere varyantının evcil hayvanlarda ciddi kalp sorunlarına yol açabildiğinin bildirilmesi, bilim dünyasında, “Evcil hayvanların da aşılanması gerekiyor mu?” tartışmasını bir kez daha gündeme getirdi.
#Kovid-19Koronavirüs vakalarının artış gösterdiği son günlerde en dikkat çeken kesim çocuklar oldu. Pandeminin ilk dönemlerine kıyasla daha fazla çocuk Covid-19 belirtileriyle hastanelere başvurduğundan akıllarda "Bunun sebebi ne olabilir?" sorusu belirdi. Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye açıkladı…
#KoronavirüsABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC), korona aşısı yaptıranların sayılarındaki artışa bağlı olarak maske ve sosyal temas kısıtlamalarında gevşemeye gidileceğini açıkladı. Ancak Hürriyet’e konuşan uzmanlar, Türkiye için bu gevşemenin geçerli olmadığını söyledi:
#GazetehaberleriMutasyonlu koronavirüs vakalarının artışa geçmesi, İngiltere’de üçüncü dalga korkusuna neden oldu. Bilim Kurulu üyeleri, Türkiye’de de mutant virüste izole edilen kişi sayısının arttığına dikkat çekerek, “Henüz çok ani bir yükseliş ve üçüncü dalga yok, ancak alarmda olmaya devam etmeliyiz” dedi.
#MutasyonHürriyet, vatandaşlardan COVID-19 aşısı ile ilgili gelen soruları uzmanlara danışarak yanıtlıyor. Bugün sorulara Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Kenan Midilli yanıt verdi. İşte merak edilen sorular ve yanıtları:
#GazetehaberleriTürkiye İş Bankası ve Koç Üniversitesi işbirliğiyle, toplum sağlığı alanında ülkemizin bilimsel ve akademik faaliyetlerine katkıda bulunmak amacıyla kurulan ’Enfeksiyon Hastalıkları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde, Covid-19’un yanı sıra kırım kongo kanamalı ateşi ve tüberküloz gibi ülkemizde önemli olan enfeksiyonlarla ilgili de çalışmalar gerçekleştirilecek.
#Türkiye İş Bankasıİngiltere’de ortaya çıkan koronavirüs mutasyonu nedeniyle dünya diken üstünde. Hürriyet mutasyonu bilim adamlarına sordu, dünyada bu konudaki son araştırmalarla kafalardaki sorulara yanıtlar aradı. Prof. Dr. Zafer Kurugöl, ''Virüsün genetiği değişiyor. Bu beklediğimiz ve gözlemlediğimiz bir şey, her zaman olur. Ancak özelliğinin ne kadar değiştiğini, daha ağır hastalık yapıp yapmadığını ya da antijenik özelliklerini değiştirip değiştirmediğini henüz bilmiyoruz.'' dedi. Koronavirüs artık daha mı bulaşıcı, daha mı ölümcül, aşıları etkisiz hale getirebilir mi, Türkiye’ye de gelmiş olabilir mi?
#GazetehaberleriSAĞLIK Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova, koronavirüste bulaşma ve hastalanma takvimini açıkladı. Kuluçka dönemine dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Taşova, bulguların ortaya çıkmadığı 48 saat ve bulguların görüldüğü ilk günün, bulaşıcılığın en fazla seyrettiği dönem olduğunu kaydetti.
#AdanaTürkiye İş Bankası ve Koç Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi'nin tanıtım toplantısı, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Bayındır Sağlık Grubu Genel Müdürü Sezai Sevgin ve Merkezin Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül’ün katılımıyla yapıldı.
#Koç Üniversitesiİyileşen hasta sayısının vaka sayısını geçmesiyle normal hayata daha erken dönüş umudu da arttı. Rakamların koronavirüsle mücadelenin çok iyi gittiğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri, son verileri Hürriyet’e yorumlarken bir yandan da uyardı: “Aman rehavete kapılmayalım, kurallara uymaya devam edelim.”
#GazetehaberleriSalgın geçene kadar önümüzdeki hafta sonları da sokağa çıkma yasağı uygulamasının devam edip etmeyeceği merak konusu oldu. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyeleri Hürriyet’e, hafta sonu yasaklarının ilerleyen dönemlerde de olup olmayacağını değerlendirdi. İşte yanıtları:
#GazetehaberleriTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Haluk Eraksoy, özellikle Adana bölgesinde ortaya çıkan, kendisini yüksek ateş ve eklem ağrılarıyla belli eden ve yaz aylarında salgın şeklinde görülen hastalığın nedeninin, tatarcık sineğinden kaynaklandığının belirlendiğini söyledi.