Tarih alanında çok sayıda makale ve kitap kaleme alan Kemal Karpat, 20 Şubat 2019'da 96 yaşında ABD'nin Winconsin eyaletinde hayatını kaybetti. Kemal Karpat aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibiydi. Peki, Kemal Karpat kimdir? İşte, Kemal Karpat'ın biyografisi...
#Kemal Karpat Kimdir?DÜNYA çapında tanınan, TBMM Onur Ödülü ile Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat, ABD Wisconsin’de tedavi gördüğü hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti Karpat'ın cenazesi 25 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla öğle namazının ardından Fatih Camii haziresine defnedilecek.
#GazetehaberleriAli Emîrî Efendi, Osmanlı kayıtlarında muhtelif yazı, hat türlerini, kayıt tekniklerini kavrayan bizdeki ilk paleografya ve diplomatika uzmanı sayılır. Bıkmadan usanmadan gittiği yerleri tetkik etti. Sağda soldaki yazmaları topladı ve bunların önemli kısmını çürümekten kurtardı. Ali Emîrî 20. yüzyılın ilk yıllarında dirilen tarihçiliğin başında gelenlerdendir. Ocak 1924’te, bundan tam 100 yıl evvel vefat etti. Asırları son asırla bağlayan bu büyük adamın hatırası önünde ihtiramla eğiliriz.
#Fatih Camiiİlim adamları çıkmış oldukları ilim yolculuğunda bilginin izini sürer. Derin bir tecessüsle çıktıkları bu yolculukta giderek ağırlaşan ve büyüyen bir akademik birikim oluştururlar. Aslında bu birikim, bir ömre yayılan ilim yolculuğunda sahip olunan değerli bir hazineye dönüşür. Merhum Kemal Karpat hocamızın yolculuğundaki durakları dikkate aldığımızda bu hazinenin ne kadar değerli olduğu daha iyi anlaşılır.
#Kemal KarpatOnlar farklı eğilimlerde, Türkiye’nin seçkin tarihçileri, sosyal bilimcileri… Türkiye’nin en tepesindeki yeni değişimi masaya yatırdılar ve geçmişe dair yorumlarıyla geleceğe ışık tuttular. Erdoğan, söylediği gibi Atatürk’ten sonra devletle halk arasındaki kopukluğu onardı mı? Türkiye’nin bir restorasyona ihtiyacı var mı? ‘Yeni Türkiye’ eskisinden farklı mı? Cevapları zihninizi açacak.
Sorunlarımızı, görüşleri benzer olan medyatik isimlerle konuşarak çözmeye çalışmamızın son örneği “Kürt çalıştayı” oldu. Gelin isterseniz bugün Türkiye’yi meşgul eden temel sorunlar hakkında iki tarihçinin ne dediğine bakalım. Kürt sorununun temelinde ne var? Ulus-devlet bitti mi? AB’ye girmeli miyiz? Atatürk’ün İslam ile ilişkisi nasıldı? Türk Ordusu ve laikliğe bakışları nasıl? Cumhuriyet mitinglerine kadın katılımı niye çok oldu? Günümüz aydınlarını ve AKP’yi nasıl değerlendiriyorlar? TBMM Onur Ödülü sahibi iki tarihçi; Prof. Halil İnalcık ve Prof. Kemal Karpat, görüşlerini tarihsel süzgeçten geçirerek anlatıyor.
Selma Kavaf, hakkında kimsenin fazla bir şey bilmediği bir AKP milletvekiliydi. Yeni bakanlar kurulu listeleri açıklanmadan önce kulislerde adı bile geçmiyordu. Nimet Çubukçu’nun yerine aile ve kadından sorumlu bakanı oluverdi. Aslında AKP’nin kuruluşundan beri siyasetin içinde, kadın kolları teşkilatını kurdu, geliştirdi.