TBMM Onur Ödülü Karpat'a verildi

Güncelleme Tarihi:

TBMM Onur Ödülü Karpata verildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2009 14:50

TBMM 2009 Onur ödülü düzenlenen törenle Prof. Dr. Kemal Karpat’a verildi. Prof. Dr. Karpat, kendisine verilen ödülün hayıtında aldığı en anlamı ödül olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Şahin, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Karpat’ın kısa öz geçmişiyle sözlerine başladı. Prof. Dr. Karpat’ın, Balkanlarda doğduğunu, Anadolu'ya göçmüş, Amerika'ya uzanmış, hukukla başlayan tarihle devam eden bir eğitim sürecinin sonunda bilimin zirvesine çıkmayı başarmış müstesna bir isim olduğunu söyleyen Şahin, “Kendi kültürel değerlerini çok iyi kavramış, hem doğuyu özümsemiş hem de batılı değerleri tanımış bir tarihçidir” dedi.

Şahin konuşmasına şöyle devam etti:
“Cumhuriyet tarihinin ilk dönemlerine tanıklık etmiş, ülkemizin geçirdiği gelişim süreçlerini tarihçi hassasiyetiyle hem içeriden hem de dışarıdan izlemiştir. Karpat Hocamız, tarihçi kimliğinin yanı sıra siyasal ve sosyal bilimler alanında yaptığı çalışmalarla da dünyaca tanınmıştır. Kendisi dünyanın her köşesine gitmiş, çeşitli üniversitelerde dersler vermiş, uluslararası saygın kuruluşlarda bilimsel toplantı ve seminerlere katılmıştır. Düşünce dünyasında derin izler bırakmış, 20'den fazla dile çevrilmiş ufuk açıcı makale ve eserleriyle bilimsel bir otorite olarak kabul edilmiştir.”

Haberin Devamı

DAĞI DELEN IRMAK

Şahin, Karpat’ı, Karbat’ın “Dağı Delen Irmak” isimli kitapta kendisini ifade eden cümlelerle anlattı:
"‘İnsanlar denize akan nehirlere benzerler. Nehir gibi belirli mecralardan yürürler, yaşarlar ve bir yerde sonsuz denizlere erişirler. Ama bazıları herkesin gittiği yolu bırakıp başka yoldan yürümek ister. Nehirlerde de bazen ayrılan, kendini arayan ırmaklar vardır. Irmak vardır, dağın üstünden atlamak istercesine kayalara çarpar, suları köpürerek yükselir, sonra gerisingeri düşer bir an, durgulaşır. Sonra dağı kucaklayarak, öperek etrafında dolaşır ve sonra denize akar gider. Ama bazen de inatlaşır dağla, kayaları oyar, dağı delip kendisinin açtığı yolda türkü söyleyerek akar, gider ve denize kavuşur. Ama dağı delmiştir’ diye anlatıyor Karpat Hoca.”

TÜRKİYE AŞKI

Kemal Hoca'nın Türk tarihi konusunda yaptığı birbirinden eşsiz çalışmaların yanı sıra Türkçe'yi de en iyi şekilde kullanılması ve tanıtılması konusundaki gayretlerinin de takdire değer olduğunu ifade eden Şahin, “Milletimizin tarihinin ve kültürünün akademik alanda en iyi şekilde araştırılması ve tanıtılması için görev yaptığı dünyanın saygın üniversitelerindeki çalışmaları gurur vericidir. Aydınlarımıza, bilim adamlarımıza, tarihçilerimize sahip çıkmadan bilim ufkumuzu genişletemeyiz. Biz büyük bir aileyiz. Bu ailenin fertleri dünyanın neresinde olursa olsun kalpleri aynı duyguyla, aynı aşka atmaktadır. Bu aşkın adı Türkiye'dir. Değerli Kemal Karpat Hocamıza bir kez daha şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Prof. Dr. Karpat da yaptığı konuşmada hayatı boyunca aldığı en anlamlı ödül olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karpat, “Milletin temsil edildiği yerden, sözü ruhu olan Meclis’in elinden ödül aldım. Hiçbir zaman ödül için çalışmadım. Ödül alacağımı da düşünmedim. Benim amacım yeni yollarda giderek, milleti insanı keşfetmektir” dedi.

Prof. Dr. Karpat, tanıdığı en iyi insanın verimli insan olduğunu kaydederek, kendini de böyle hissettiğini ifade etti. Kendisini milleti insanı anlatmaya adadığını kaydeden Prof. Dr. Karpat, “Bu ilham edilmiş, telkin edilmiş bir karar değildi. Ben bu geçmişin viranelerini görerek büyüdüm. Benim ideolojim insandır sevgidir” diye konuştu.

KEMAL KARPAT KİMDİR?
Romanya'nın Dobruca Babadağ kasabasında 1923 yılında doğan Prof. Dr. Kemal Karpat, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun olduktan sonra Washington ve New York üniversitelerinde siyasal ve sosyal bilimler üzerine master ve doktora yaptı. Romanya'daki tarih ihtisasının ardından Amerikan tarihi, Rus tarihi, Ortadoğu tarihi ve Osmanlı tarihi konularında çeşitli kurslara katılan Karpat, akademik çalışmalarına 1950 yılında New York ve Washington üniversitelerinde başladı.Karpat, Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal Konseyi'ndeki görevinin ardından sırasıyla Montana Devlet Üniversitesi, New York Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Robert Kolej, Bilkent Üniversitesi, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, Harvard Üniversitesi, John Hopkins Üniversitesi, Colombia Üniversitesi ve Ecole des Hautes Etudes en Science Sociales gibi eğitim kurumlarında öğretim üyeliği ve yöneticilik faaliyetlerinde bulundu.

Haberin Devamı

Kemal Karpat, 1970-1988 yılları arasında Wisconsin Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Bölüm Başkanlığı'nı yürüttü, Türk Araştırmaları Derneği ile Türk Araştırmaları Kurumu'nun başkanlıklarını yaptı. Karpat, Orta Asya Çalışmaları Derneği'nin kurucu başkanlığından sonra Wisconsin Üniversitesi Orta Asya Çalışmaları Programı'nın bölüm başkanlığı görevini yaptı. Türk Tarih Kurumu onur üyesi olan Karpat, bilimsel çalışmaları dolayısıyla Romanya bağımsızlık madalyası ve Bükreş Üniversitesi Dimitri Cantemir madalyasıyla ödülendirildi. Karpat, Romanya Ovidius Üniversitesi ve Rusya Çuvaş Milli Üniversitesi onur doktorası, Rusya Kazan Bilimler Akademisi Onursal üyeliği, Wisconsin Üniversitesi Hilldale Ödülü ve Türk Bilimler Akademisi Ödülü'ne layık görüldü. Tarihçi Kemal Karpat, 20 ülkede yayımlanan 100'ü aşkın makaleye ve çok sayıda kitaba imza attı.Prof. Dr. Karpat, halen Wisconsin Üniversitesi Tarih Bölümü'nde öğretim üyeliği görevini sürdürüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!