Şifalı kaplıcaları, kuş cenneti gölleri ve ilham veren doğasıyla büyülü su diyarı Denizli, zengin bir kültürel miras saklıyor topraklarında. Anadolu’nun görkemli antik kentlerinden doğup Osmanlı’nın zarif dokuma tezgâhlarından geçen tekstil geleneği de hâlâ yaşıyor, yaşatılıyor.
#HürriyetDenizliİ'nin Acıpayam ilçesi Dodurgalar Mahallesi yakınındaki Mallı Dağı’nda bulunan ve içinde çok sayıda sarkıt ve dikitin yer aldığı 145 metre uzunluğundaki Keloğlan Mağarası, bölgede anlatılan kel çoban efsanesinin ardından, özellikle saçı olmayan ve dökülenlerin ilgisini çekiyor.
#Keloğlan MağarasıKeloğlan herkes tarafından bilinen Türk filmi karakterler arasında yer alır. Özellikle birçok kişi tarafından bilinen ve sevilen bir karakter olması yönü ile sempatik bir özelliğe de sahiptir. Ülkemizde Keloğlan ile ilgili anlatılan birçok efsane bulunmaktadır. Bu da Keloğlan’ın daha çok merak edilmesine neden olan durumlardan bir tanesidir. Ülkemiz Keloğlan karakterinin yanında mağarası da oldukça ünlüdür. Keloğlan Mağarası ile ilgili detayları derledik.
#Keloğlan MağarasıTürkiye’nin en büyük illeri arasında 15. olan bir ildir. Denizli ili horozları ve tekstil ürünleri ile meşhur olan bir ildir. Türkiye’de Denizli ili hangi bölgededir? Denizli ilinin ilçeleri nelerdir? Denizli ilinde gezilebilecek ve görülebilecek tarihi yerler nerelerdir? Denizli’yle ilgili bilinmesi gerekenleri derledik.
#Denizli Gezilecek YerlerTam 34 yıl gazetecilik yaptı. Magazincilik de savaş muhabirliği de... ‘Teksoy Görevde’ programındaki sarı montu ve güneş gözlükleri fenomendi. 9 yıldır ortalarda yok. Uzun sessizliğini bir reklam filmiyle bozdu. Dolaptan o efsane mont çıktı ve kayıt yeniden başladı: “Sevgiyle besleniyorum. Enerji yüklü bir adamım!”
#Teksoy GörevdePAMUKKALE Üniversitesi ile Uşak Üniversitesi’nin birlikte geliştirdiği ve TÜBİTAK’ın desteklediği 2’inci Pamukkale Çevre ve Doğa Eğitimi Projesi kapsamında Uşak Üniversitesi’nden gelen 15 akademisyen ve 30 üniversite öğrencisi Denizli’nin doğal güzelliklerini gezerek görme şansı buldu.
Türkiye’de her gün bir yenisi yaşanan çevre katliamlarından Pamukkale de 1990’larda nasibini almıştı. UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası Listesi”ne giren travertenler “kararıyor, kararmıyor” tartışmalarına konu oldu. Karardıkça bölgeyi gelen turist sayısı azaldı. Nihayet 2006’da Pamukkale’yi Koruma Programı için düğmeye basıldı. Çalışmaların meyvesini vermesi yaklaşık iki yıl aldı. Travertenler beyazladı, Pamukkale eski haline döndü. Bölgede turizm geçen yıl kıpırdamaya başlamıştı. Bu yıl atağa geçti. İlk üç ayda travertenlerin ziyaretçisi, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 30 arttı.
İlk, orta ve lise öğrencileri için 2021-2022 eğitim yılı tamamlandı, yaz tatili zili cuma günü çaldı. Bavulları hazırlayıp sayfiye yerlerine giderken ‘Çocuklar da ihmal edilmesin’ dedik ve onların ufkunu açacak, görülmesi gereken müzeleri jürimize sorduk. En iyi 10 ‘çocuk dostu’ müze listemizde öğretici olduğu kadar eğlendirici alternatifler var...
#HürriyetÖzellikle son yıllarda mağara turizmine gösterilen ilginin artmasıyla ülke çapında turizme açılan mağara sayısı da artıyor. İşte binlerce yıl öncesine ait medeniyetlerin izlerini sürebileceğiniz veya doğanın gücüne hayran kalacağınız mağaralar.
#Türkiye