Kayıt Dışı Ekonomi haberleri sayfasında Kayıt Dışı Ekonomi hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 1359 Kayıt Dışı Ekonomi haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2023-2025 döneminde uygulanacak 44 maddelik eylem planı kapsamında, Hal Kayıt Sistemi'nin, Çiftçi Kayıt Sistemi ve diğer mali elektronik uygulamalarla entegrasyonu sağlanacak, ticarete konu ürünlerin takibi için Ürün Takip Sistemi kurulacak, kira sözleşmelerinin e-Devlet kapısı üzerinden düzenlenmesi sağlanacak.
#Hazine Ve Maliye Bakanlığı8 milyon aracı ilgilendiren Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) için geri sayım başladı. Bugün resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ kapsamında sisteme kayıtlar 31 Ocak 2025’e kadar devam edecek. Sistemde kullanılacak çipler ve maliyetleri ile ilgili iddialara ilişkin, Türkiye'yi 1999 yılında özel taşıt tanıma sistemleri ile tanıştıran ve 15 milyondan fazla araca taşıt tanıma entegrasyonu gerçekleştiren çip tedarikçisi TURPAK’tan açıklama yapıldı.
#UTTSHazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), kayıt dışı saat ticaretiyle uğraşan mükellefleri tek tek tespit ederek, 2023-2024 döneminde 4 milyar liralık kayıt dışı ticareti ortaya çıkardı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Vergide adalet ve etkinlik sözü verdik, bu söz doğrultusunda kayıt dışı ekonomiyle mücadelemizi kesintisiz sürdürüyoruz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisiyiz" dedi.
#Hazine Ve Maliye BakanıDijital dönüşüm işletmeler için bir seçenek değil zorunluluk haline geldi. Özellikle pandemi sonrası yaşananlar bunun önemini bir kez daha gösterdi. Fiziksel mağazaların kapandığı, tedarik zincirlerinin kesintiye uğradığı dönemde dijital çözümler işletmeleri ayakta kalmasında önemli rol oynadı. “Dijital dönüşüm, KOBİ’lerin sürdürülebilir büyüme sağlaması ve rekabetçi kalması için olmazsa olmaz bir süreç” diyen DİA Yazılım Genel Müdürü Suha Onay, dijitalleşme yolculuğunda dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı...
#KOBİGelir İdaresi Başkanlığı’nın WhatsApp hattıyla yapılabilecek ihbarlarda direkt fotoğrafın atılıp konunun yazılmasının yeterli olabileceği belirtiliyor. İhbarı yapanın kimliğinin doğrulanması ya da başka yerlere verilmesinin de söz konusu olmadığı belirtildi.
#Vergi İhbarıBir süredir hileli KDV ile vergi denetimini sürdüren Maliye, şimdi yeni bir aşamaya geçiyor. Bu etapta büyük mükelleflerle ilgili kapsamlı bir saha çalışması başlatılıyor. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı 50 ilde 1000 civarında vergi müfettişi ile lüks araç ticaretinden, kuyumculuk sektörüne, özel eğitim kurumlarından ulaştırmaya vergi incelemesi yapacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıHazine ve Maliye Bakanlığı, doğru beyan edilmeyen ve vergi kaybına neden olan kira gelirlerinin peşine düşerek, konutları analize başladı. Pek çok kiracıya belirli gün ve saat verilerek gerçek kira bedelleriyle ilgili görüşme mektupları gönderildi. Çalışmalar hâlâ devam ediyor. Peki bu uygulamayla tam olarak amaçlanan nedir? Kira artışlarının kontrol altına alınmasını sağlayabilir mi? Uygulamayı ciddiye almayan ev sahipleri ve kiracılar hangi cezalarla karşılaşabilir? Uzmanlarla tüm bu sorulara cevap aradık.
#EmlakTÜSİAD’ın dün gerçekleşen Olağan Genel Kurulu’nda yeniden başkanlığa seçilen Orhan Turan, vergisini düzenli ödeyen işletmelerin kayıt dışı işletmelere karşı rekabette zorlandığına dikkat çekerek, “Kayıt dışı ekonomi kayıtlı kesimin vergi yükünün ağırlaşmasına yol açıyor. Üstelik çevre kirliliği, halk sağlığı, çalışanların sosyal güvenlik hakları, iş sağlığı ve güvenliği, hatta suç ekonomisi gibi bir dizi negatif unsur ile de iç içe geçen bir durum. Bu nedenle kayıtlı ekonomiye geçişin özendirilmesini çok önemsiyoruz” dedi.
#TüsiadKira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yasayla; kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza uygulanacak. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.
#Günlük KiralıkKira fiyatlarının yükselmesinin ardından kiracı olduğu evi, başkalarına günlük kiraya verip, kazanç elde edenlere 100 bin lira ceza kesilecek. 1 Ocak'tan itibaren uygulanacak yasayla; kiraladığı konutu günlük kiraya verenler ile izin belgesi olmayan konutların turizm amaçlı kiralanmasına aracılık edenlere de aynı ceza uygulanacak. Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, "her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek. İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralama faaliyetlerine devam edenler ile her defasında 100 günden fazla süreli kira sözleşmesi yapmasına rağmen ilk sözleşme tarihinden itibaren 1 yıl içinde aynı konutu 4 defadan fazla kiraya verenler hakkında 1 milyon lira idari para cezası verilecek" dedi.
#Kiralık DaireAkaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önüne geçmeyi hedefleyen Gelir İdaresi Başkanlığı, araçları otomatik olarak tanıyan ‘Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni hayata geçiriyor. Yakıt alan araçların plakalarını otomatik olarak Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz’a işleyecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, manuel plaka girişlerine izin vermeyerek usulsüz fatura kullanımını sonlandıracak.
#AkaryakıtEylülde açıklanacak OVP çalışmaları kapsamında iş dünyası temsilcileriyle Ankara’da ikinci kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, işçi ve işveren kesiminin vergiyle ilgili taleplerini desteklediğini açıkladı. Bu konuda yoğun talep geldiğini vurgulayan Yılmaz köklü değişimlere işaret ederek, “Bu konuda çalışma yapılmalı. Bunu vergi artacak ya da azalacak diye değerlendirmemek gerekiyor. Buna vergi sisteminin modernize edilmesi, sadeleştirilmesi, daha dengeli hale getirilmesi diyelim” diye konuştu.
#Cevdet YılmazYeni Evim Kampanyası’yla birlikte konut sahibi olmak isteyenler şimdiden hesaplarını yapmaya başladı. 15 yıl vade, yüzde 0,69 faiz oranı, 3 yıl sürecek Hazine desteğiyle oldukça makul fiyatlara ev sahibi olunmasını sağlayan kampanyaya yoğun ilgili gösterilmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri, kampanyayla birlikte konut fiyatlarındaki artışın duracağını söyledi.
#Yeni Evim KampanyasıHazine ve Maliye Bakanlığı'nca, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında 2023-2025 döneminde uygulanacak 44 maddelik eylem planı kapsamında, Hal Kayıt Sistemi'nin, Çiftçi Kayıt Sistemi ve diğer mali elektronik uygulamalarla entegrasyonu sağlanacak, ticarete konu ürünlerin takibi için Ürün Takip Sistemi kurulacak, kira sözleşmelerinin e-Devlet kapısı üzerinden düzenlenmesi sağlanacak.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati " Türkiye Yüzyılı vizyonumuzda yer alan "Sürdürülebilirliğin Yüzyılı, Kalkınmanın Yüzyılı ve İstikrarın Yüzyılı" hedefleri doğrultusunda 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planını yürürlüğe koymaktayız" dedi.
#Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati "Kayıt dışı ekonomiyle mücadele, vergi kaçakçılığını önlemek ve ekonomik büyümeyi desteklemek için yoğunlaştırdığımız vergi incelemesi ve denetimlerle Cumhuriyet tarihinin bir yıldaki en yüksek sayıda denetimini gerçekleştirdik" dedi.
#Nureddin NebatiHazine ve Maliye Bakanlığı’nın vergi kayıp kaçağını önlemek için oluşturduğu RADAR sistemine 1 milyon mükellef takıldı. Gıda sektörü 373 bin mükellef ile ilk sırada yer alırken, 200 bin ev sahibi kira geliri nedeniyle incelendi. Otomotiv sektörüde bayi, galerici ve şahıslar mercek altına alındı, 122 bin kişi analiz edildi.
#Hazine Ve Maliye BakanlığıBakan Nebati, yeni ekonomi politikasıyla ilgili olarak, "Yeni ekonomi politikamız Türkiye ekonomisinin tüm yapısal sorunlarını kalıcı bir şekilde çözmeyi amaçlıyor. Haksız rekabete sebep olan kayıt dışı ekonomi sorununu da çözmeye kararlıyız" şeklinde açıkladı.
#Bakan NebatiOtomotiv sektöründeki tedarik krizinden dolayı sıfır araç bulunamamasını fırsata çevirip yüksek fiyattan ikinci el araç satışı yapanlara karşı sıkı takip sürüyor. İkinci el ticaretinde sıfır araç alan şirketler için ‘6 ay ve 6 bin km’ sınırlaması dün yürürlüğe girerken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati de, “Motorlu araç sektöründe haksız fiyat artışına sebep olan 100 bin mükellef RADAR’ımıza takıldı” dedi.
#Hazine Ve Maliye Bakanlığı