Türkiye Elektronik Fon Dağıtım Platformu (TEFAS) verilerine göre, son bir yılda yatırım fonları enflasyonun üzerinde getiri sağladı. En çok getiri yüzde 139.6 ile hisse senedi fonunda gerçekleşti. Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verileri de fon yatırımcısı sayısının rekor kırdığını ortaya koydu. Buna göre, fon yatırımcısı sayısı son bir yılda 1 milyon 142 bin 442 kişi birden arttı.
#Yatırım FonuPiyasalarda risk algısına göre hareketlilik devam ediyor. Gerek mevduat, gerek borsa, gerekse de emtia piyasalarında yerel ve küresel hamlelerin etkisiyle yükseliş ve düşüşler yaşanabiliyor. Borsa İstanbul tarihi yüksek seviyelerde işlem görürken altın son zamanlardaki zirvesinden geriye çekilme yaşadı. Döviz kanadında dolarda yükseliş durdu ve hafif geri çekilmeler yaşandı. Uzman isimler piyasadaki hareketleri ve geleceğe yönelik değerlendirmelerini açıkladı.
#AltınSadece yetkili kuruluşlarca piyasaya sürülebilen ve tasarruf sahiplerinden toplanan paraların değerlendirilmesi yöntemiyle kazanç vadeden varlıklar, yatırım fonu olarak değerlendirilmektedir. Sizin için Yatırım fonu nedir ve çeşitleri nelerdir? Yatırım fonu nereden ve nasıl alınır? Yatırım fonu getirileri konularını tüm detaylarıyla derledik.
#Yatırım Fonu Nedir Ve Çeşitleri Nelerdir?Bireysel emeklilik sistemi 17’nci yılında. 200 bin kişi ve 43 milyon liralık fonla başlayan BES’te, bugün 12.5 milyon kişi bulunuyor. Nüfusun yüzde 15’i, tüm çalışanların da yüzde 22’si bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf ediyor. Emeklilik fonlarının toplamı ise 164 milyar liraya ulaştı. Bu da İşsizlik Fonu’ndan daha büyük bir yapı anlamına geliyor.
#Noyan DoğanBireysel emeklilik sistemi 17’nci yılında. 200 bin kişi ve 43 milyon liralık fonla başlayan BES’te, bugün 12.5 milyon kişi bulunuyor. Nüfusun yüzde 15’i, tüm çalışanların da yüzde 22’si bireysel emeklilik sistemi ile tasarruf ediyor. Emeklilik fonlarının toplamı ise 164 milyar liraya ulaştı. Bu da İşsizlik Fonu’ndan daha büyük bir yapı anlamına geliyor.
#BesTürkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği’nin (TKYD), LUDENS Finansal Hizmetler’ine Haziran 2020 itibarı ile hazırlattığı Yatırım Fonları Performans Raporu’na göre Menkul Kıymet Yatırım Fonları son 5 yılda TÜFE’nin 25 puan üzerinde getiri sağlarken, son üç yılda ise TÜFE 16 puan üzerinde getiri sağladı. 2019 yılında TÜFE’nin 7 puan üzerinde getiren menkul kıymet yatırım fonları 2020’nin ilk 6 aylık döneminde TÜFE ile aynı getiriyi sağladı. Pandemiye rağmen 2020’nin ilk 6 aylık döneminde tüm menkul kıymet yatırım fonlarının getirisi TÜFE’nin ve mevduatın üzerinde gerçekleşti.
#TkydTürkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Mustafa Selim Yazıcı, gönüllü bireysel emeklilik fonlarının ağırlıklı ortalama net getirisinin son 10 yılda TÜFE'nin 72 puan, son 5 yılda 35 puan üzerinde getiri sağladığını belirterek, "Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) başladığı 2004'den itibaren ise TÜFE'nin yaklaşık 273 puan üzerinde getiri sağladığını görüyoruz" dedi.
#Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri DerneğiFaizlerin yüksek seyretmesi nedeniyle bu yılın 9 aylık döneminde BES katılımcılarının getirileri olumsuz etkilendi. Aynı etki devlet katkısı fonlarında oldu ve fonların getirisi negatife döndü. Aynı dönemde altın fonlarının ortalama getirisi yüzde 50’yi bulurken, bono fonları ise yüzde 8 kaybettirdi.
#BESKüresel krizde güvenli liman olarak görülen altında son yıllarda görülen değer artışı, merkez bankaları dahil tüm bankaların ilgisini artırdı. İstanbul Altın Rafinerisi ve Gramaltın Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Halaç, altının karakter değiştirine dikkat çekerek, “Munzam oranlarının artırılması bankalara güzel bir fırsat sunuyor. Tahminim 3-5 yıl sonra altın, dolar ve Euro gibi aramızda dolaşacak. Ceplerimizde belki altın sertifikaları olacak. Altın sertifikaları belki çek yerine geçecek. Belki ticarette dönecek, vadeleşme altın sertifikasıyla olacak” dedi.
Yapı Kredi Özel Bankacılık Pazarlama ve Ürün Yönetimi Direktörü İmre Tüylü, önümüzdeki dönemde Orta Doğu’daki gelişmeler ve global büyüme datalarının yakından takip edileceğini belirterek, “Yılın ilk üç aylık döneminde riskli yatırım araçları dikkat çekici performans sergiledi. Son dönemlerde, özel sektör borçlanma araçları ve banka bonoları da oldukça talep gören yatırım enstrümanları arasında yerini aldı” dedi.