Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Siirt Üniversitesinin (SİÜ) akademik desteğiyle geliştirilen "KARMA Gerçeklik Teknolojisi" sayesinde, öğretmen adayları simülasyon sınıflarda yapay zeka öğrencilere ders anlatarak tecrübe ediniyor.
#Orta Doğu Teknik Üniversitesi- Siirt Üniversitesinde öğretmen adayları, "KARMA Gerçeklik Teknolojisi" ile simülasyon sınıflarda yapay zeka öğrencilere ders anlatıp tecrübe kazanıyor- ODTÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi İşler:- "Sistemin amacı, öğretmenlerin sanal öğrencileri üzerinde deney yapmasını sağlamak. Öğretmene ders sırasında yapması gerekenler, öğrencilerin ve sınıfın durumuyla ilgili ne yapması gerektiği sistem üzerinden bildiriliyor"
Türk pop müziğinin genç isimlerinden Ece Seçkin geçtiğimiz günlerde sosyal medyada ‘en çok konuşulan’ listesine girince, yine bir sahne kıyafeti polemiği oldu sandım ama sonradan öğrendim ki bu kez onu manşete taşıyan Genişletilmiş Gerçeklik (XR) teknolojisi kullanılarak çekilen ‘Lambalar’ şarkısının klibi imiş. İşte bu, konuşmayı en sevdiğim konulardan. Zira popüler sinemanın başyapıtlarından “The Matrix”in de ele aldığı üzere halen “asıl” gerçekliğin, fiziksel dünya dışında bir yerlerde olabileceği üzerine düşünmeye meyilliyiz. Ki bunu artık Elon Musk, Bill Gates gibi popüler iş insanları ve girişimciler de yüksek sesle dile getiriyor. Peki nedir Artırılmış (AR)- Sanal (VR)- Genişletilmiş (XR) Gerçeklik? Aralarındaki farklar neler? Bu teknolojiler klip çekmekten başka bir işimize yarar mı? Dolandırıcılar buna da el atar mı? İşte yanıtı.
#Ece SeçkinAnkara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, 27 ülkenin büyükelçisi ve misyon temsilcisine 3 Şubat'ta hizmete giren ABB Dijital Hayvanat Bahçesi'ni tanıttı. Yavaş, "Bu projemizi çocuklarımıza hayvanlar alemini tanıtmak, doğa sevgisi kazandırmak ve son teknolojik uygulamalarla buluşturmak amacıyla hayata geçirmiş bulunmaktayız" dedi.
#ANKARA2022’yi geride bırakmaya başladığımız şu günlerde 2023’ü heyecanla beklemeye başladık. Yeni umutlarla, hedeflerle alınacak kararlar gerçekleştirilecek projeler olacak hedefimizde. Teknoloji ise yine şüphesiz her zaman olduğu gibi destekleyicimiz. O zaman gelin teknolojinin 2023 gündeminde neler, hangi trendler var bir göz atalım.
#2023 Teknoloji Gündemi Ve TrendlerSadece bir tuşa tıklayarak veya bir düğmeye basarak dünya çapında iletişim kurmak gelişen teknolojiyle birlikte mümkün hale geldi. Özellikle son 10 yıl içinde teknolojinin geldiği nokta birçok kullanıcıyı oldukça heyecanlandırırken teknolojideki gelişimin ivmesi de gün geçtikçe artıyor. Yapay zeka teknolojisinin ilerlemesinden yüksek hızlı internetin kullanılmasına, genişletilmiş gerçeklikten Metaverse’ün yaygınlaşmasına kadar birçok gelişme kullanıcıların alışkanlıklarını değiştirirken Casper, 2023 yılı ve sonrasında teknoloji dünyasını bekleyen 5 trendi paylaşıyor.
#Sponsorlu İçerikMilli Eğitim Bakanı Selçuk, "Sanal gerçeklik araçlarının meslek okullarımızda kullanılacak olması bizi heyecanlandırıyor. Türkiye'nin bir ilinin, örneğin Şırnak ilinin İdil ilçesinde herhangi iş ve işlemde bir problem varsa bunu dijital bir teftişle mobil olarak izleyebilmemizin altyapısını kuruyoruz" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı Ziya SelçukDijital sağlık yatırımlarındaki artış dikkat çekerken, WEF (World Economic Forum) tahminlerine göre küresel sağlık harcamalarının 2020 yılına kadar 10 trilyon ABD Doları’na çıkacağı öngörülüyor. Dünya Bankası ise 2030 yılına kadar yaklaşık 8,5 milyara ulaşması beklenen küresel nüfus nedeniyle, günümüz sağlık hizmetlerinin orta ila uzun vadede sürdürülebilir olamayacağına dikkat çekiyor. Temelde yatan bu sebep başta olmak üzere sağlık alanını daha iyi ve ulaşılabilir kılmak için şirketler dijital sağlık dönüşümüne yatırım yapıyor.
#Serap TorunBilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye'nin 5G konusunda 2023 hedeflerine ulaşması için büyük hassasiyet gösterdiklerini belirterek "Biz tamamen yerli ve milli imkanlarla, dünyayla birlikte 5G teknolojisini kullanmak istiyoruz." dedi.
#5GTürkiye’deki yatırımlarına hız veren Microsoft, Türkiye’deki şirketleri geleceğe hazırlamak ve yerli yazılımları dünyaya tanıtmak amacıyla hayata geçirdiği Microsoft Teknoloji Merkezi’ni İstanbul’da açtı. Microsoft Türkiye Genel Müdürü Murat Kansu’nun ev sahipliğini yaptığı açılış, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç katılımıyla gerçekleşti. Buluttan destek alarak kurumların dijital dönüşümüne güç ve hız katan birçok yenilik, Ortadoğu ile Afrika Bölgesi’nin yeni nesil ilk teknoloji merkezi olan Microsoft Teknoloji Merkezi’nde ziyaretçilerini bekliyor.
#MicrosoftAdaylar, heyecanla bekledikleri Lisans Yerleştirme Sınavları'nın sonuçlarını 18 Temmuz'da öğrendi. 26 Temmuz-2 Ağustos arasında ise yüzbinlerce aday gelecekte çalışacakları işi belirlemek için üniversite ve bölüm tercihlerini yapacak. Peki, bu tercihleri yaparken gelecekte onları ne bekliyor? Hürriyet İK olarak bunları araştırdık.
#Meslek