Tam da mevsimi gelmişken, ağacın dallarından küpe gibi sarkan, insanın yedikçe yiyesi gelen muhteşem bir meyve! Çok şanslıyız ki ülkemizde karadut bolca yetiştiriliyor, bazen bir yolun kenarında bile rastlayabiliyoruz. İlaç gibi faydalı bu meyvenin faydalarını Diyetisyen Gülçin Işık anlatıyor.
#KaradutSebze ve meyvelerin kendilerinde ürettikleri bazı doğal güçler bizim bedenimizde de aynı işlevleri üstlenebiliyorlar. Kimi kanser kalkanı, kimi mantar engelleyici, kimi güneş koruyucusu olan bu doğal mucizeleri bedenimize ne kadar çok kazandırırsak sağlığımız da o ölçüde güçleniyor.
#Osman MüftüoğluAşure ve sahlep dünya mutfağına bizim hediyelerimiz. Ne var ki bazı “yasaklama uzmanları” her kış başında bunları “yüksek kalorili besinler” listesine koyup yasaklar. Ama ben “kalorisi yüksek” diye ne soğuk kış gecelerinde arada bir zevkle içtiğim sahlepten, ne de yılda en fazla birkaç kez tadına doyamadan kaşıkladığım aşuremden vazgeçerim.
#AşureNeredeyse avuç avuç yuttuğumuz vitamin hapları bizi daha güçlü, daha sağlıklı mı yapıyor? Sorunun herkes için uygun olabilecek net ve açık bir yanıtı yok. Muhtemelen onlara ihtiyaç duyduğunuz bazı yaşlar, bazı dönemlerde gereksiz yere hap yuttuğumuz evreler de var. Bana göre bazı özel durumlar (veya dönemler) dışında doğal mucizelerden doğal halleriyle yararlanmak, haplara gerek kalmadan, sadece doğru beslenerek onlardan faydalanmak en doğru yol. Hatta önceliğimizi buna vermemiz daha doğru. Zira bu mucizeler taze ve doğal besinlerde zaten bol bol var. İşte onların ilk 10’u ve doğal kaynakları...
#Kelebek