Söz konusu sarma olunca konuya Tokat yaprağından girilir. Yani yörenin Narince üzümlerinin incecik, damarsız, pişince ağızda dağılan körpe yapraklarından... Ancak ülkemizde asmanın yanı sıra kiraz, dut, fasulye, ayva gibi sebze meyvelerin yapraklarının ya da lahana, pazı gibi sebzelerin sarmaları da başlı başına bir dünya yaratıyor. Anadolu’nun geneline baktığımızda, doğadan toplanan çeşitli yabani otların yapraklarıyla da farklı sarmalar yapıldığını görüyoruz...
#SarmaDaha önceki iki yazımda ayurvedik beslenmenin felsefesinden, dosha beden (vata, pitta, kapha) tiplerinden, bu tiplerin hangi besinleri tüketip tüketemeyeceklerinden bahsetmiştim. Bu haftaki yazımda ise, içinde bulunduğumuz bu kış döneminde özellikle virüslere karşı bağışıklık sistemimizi güçlendirecek, enerjimizi yükseltecek birkaç yemek tarifini sizlerle paylaşacağım. Ayurvedik beslenme sistemi Hint kökenli olduğu için çoğu yemekler bizim damak tadımıza pek uygun değildir. Burada tarifini verdiğim yemekler, Türk mutfağında severek tükettiğimiz yemeklerden seçilmiş olup tarafımdan ayurvedik beslenme sistemine göre uyarlanmış ve denenmiştir.
#Dilek ÇiftçiEn sevilen kış sebzelerinden lahananın en lezzetli hallerinden biri de hiç kuşkusuz kapuska. Aslen Rus kökenli bir yemek olan kapuska, Türk mutfağında da kendine has tarzıyla sevilen ve özellikle soğuk havalarda sofraları süsleyen doyurucu bir yemek. Peki, kapuska nasıl yapılır?
#Kapuska Nasıl Yapılır?Bazı yemeklerin tarifleri kadar isimlerinin anlamı da merak ediliyor, örneğin; kapuska. Aslen Rus-Slavik kökenli bir yemek olan kapuskanın ismi Rusça’dan geliyor. Peki, Dilimize Rusça’dan geçen ‘kapuska’ kelimesinin anlamı nedir?
#‘Kapuska’ Kelimesi Ne Anlama GelirSaba Tümer yemek yapmayı sevmiyor ama her türlü yemeği yemeye bayılıyor. Kiloda işin ucunu kaçırmamak için her sabah kendisini rejim ve yürüyüş yapmaya ikna ediyor ancak daha akşam olmadan bu kararından vazgeçiyor çünkü kısır ve mantı türü yiyecekleri görünce dayanamıyor!