50 yaşındaki Yahya Tan’a, bundan 7 yıl önce kalp yetmezliği nedeniyle yapay kalp takıldı. 2021’de ise tip 2 diyabet olduğu ortaya çıkınca yapay pankreas kullanmaya başladı. 2 yapay organla yaşayan ’Biyonik Yahya’ halinden çok memnun, “Tıp teknolojileri hayatımı kolaylaştırdı” diyor.
#Yahya TanHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeHenüz 16'sında kalp yetmezliği teşhisi alan Muhammet Karatepe, kalp nakli için bekleme listesine alındı. Yoğun bakımda kalbi durdu, günlerce kalp destek cihazı ECMO'ya bağlandı. Ameliyatla, çantasıyla yanında taşıyacağı yapay kalp cihazı takıldı. Tam toparlamışken birkaç ay sonra bu kez ölümcül ritim problemleri başladı. Bir de kalp pili takıldı. Muhammet Karatepe (17), 1 yıl süren ölümle yaşam arasındaki mücadelesinden zaferle çıktı ve Mayıs ayında Tokat'ta yapılan bir organ bağışı sayesinde vücudundaki tüm cihazlardan kurtulup yeni hayatına kavuştu. Aylar süren tedavisini yürüten Prof. Dr. Kaan Kırali, onun 'büyük badireler atlatan bir mucize' olduğunu söyledi. Oğlunun yapay kalp çantasını 6 ay boyunca taşımasına yardım eden baba Adem Karatepe ise artık hastane çilesinin bittiğini söyleyerek "Bu bizim en güzel bayramımız olacak" dedi.
#Muhammet KaratepeHARVARD Üniversitesi’nde yıllar önce, sağlık ve mutluluk ilişkisi üzerine yapılan önemli bir çalışma, “hayata ve olup bitenlere olumlu/pozitif yaklaşıp olumlu düşünmenin ve olumlu bakış açıları geliştirmenin özellikle ‘kalp sağlığı riski’ni azalttığı” net ve açık olarak göstermişti.
#Olumlu/Pozitif YaklaşımYaş ve doğuştan kalp kusurları gibi bazı bradikardi risk faktörleri kontrol edilemez. Bradikardiyi önlemenin en etkili yolu ise kalp hastalığı geliştirme riskinizi azaltmaktır. Bradikardiyi önlemeye yardımcı olmak için hastalık hakkında detayları derledik.
#Bradikardi Nedir Belirtileri Nelerdir?Ahu Kahraman Yıldırım’ı, üç yıl önce daha bebekken kalp nakli olan Kartal’ın “Müzisyen Annesi” olarak tanıdık. Türkiye’nin dört bir yanından 19 saatte toplanan rekor bir bağış sonrası yeni kalbiyle hayata tutunmayı başaran Kartal, şimdi üç buçuk yaşında ve tedavisine Almanya’da devam ediliyor. Ahu Kahraman Yıldırım ise edindiği misyonla organ bağışı ve nakli için farkındalık oluşturmak adına mücadeleye devam ediyor. En büyük hayalinin doğumla birlikte otomatik organ bağışı sisteminin getirilmesi olduğunu söyleyen Yıldırım, “Türkiye’de organ nakli ücretsiz ama bağışçı çok az olduğu için bekleme süreleri çok uzun. Nakil bekleyen bebeklere takılması gereken cihazlar da yok. Şu anda diğer çocuklar için de mücadele ediyorsam kendi çocuğumun sağlıklı ve güvende olduğunu bildiğim içindir” dedi.
#BursaIĞDIR'da 2.5 yıl önce birden bire fenalaşan, gittiği merkezde ağır kalp yetmezliği teşhisi konan ve 18 gün yoğun bakımda tutulduktan sonra sevk edildiği İstanbul'da suni kalp takılan 13 yaşındaki Ferhat Sayan da karne heyecanı yaşadı. Karnesinde notları 'pekiyi' olan küçük Ferhat’ın istediği karne hediyesi ise arkadaşları ile koşup oynayabileceği sağlıklı bir kalp...
#İstanbulGonca Vuslateri, ünlü modacı Ertan Kayıtken’in sosyal sorumluluk projesi için düzenlediği defilede yer alacak. Kayıkten’in “Folkart Flowers & Towers” koleksiyonundan bir elbise giyen Vuslateri, önceki gün Raffles Hotel’de yapılan fotoğraf çekimine katıldı.
#Gonca VuslateriTÜRKİYE’de ilk defa kullanılan yapay kalp cihazı Heartmate 3, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatla Gülistan Özlük’e takıldı. Nakli, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil ve Doç. Dr. Çağatay Engin gerçekleştirdi.
#İzmir