Güncelleme Tarihi:
Ankara’da yaşayan Umuthan Karayüz ve İsmail Yıldız uzun süredir kalp yetmezliği ile mücadele ediyor. Doğduğu günden bu yana kalp yetmezliği sorunu yaşayan Karayüz, 2 yıldır nakil sırasında beklediğini kaydetti. Yaşamı, bir çanta içerisinde taşıdığı yapay kalp cihazına bağlı olan Karayüz şunları söyledi:
“Kalp cihazı hiçbir zaman yanımdan ayıramıyorum. Cihaz, kalbin hasarlı bölgesini mekanik destekle çalıştırıyor. Kalp hastaları için destek cihazları, nakile giden yolda bir köprü görevi yapıyor. Fakat bu cihaz da tam olarak bir çözüm değil. Sürekli yanımda taşıdığım çantaya insanlar şüphe ile bakıyor. X-Ray cihazlarından geçmememiz gerekiyor. Kalabalık yerlere girerken güvenlik görevlileri ile sorun yaşabiliyoruz. Cihazın pıhtı atma gibi çok büyük tehlikeleri de var. Bu sebeplerle en kısa süre içerisinde nakil olmam gerekiyor.”
‘BİZE HAYAT VEREBİLİRSİNİZ’
Kalp yetmezliği ile 5 yıldır mücadele eden İsmail Yıldız, Türkiye’de insanların organ bağışı konusunda gerekli hassasiyeti göstermediğini belirtti. İnsanların bu konuda yeterince bilgi sahibi olmadığını vurgulayan Yıldız, “Bazı organların bağışı yeni yeni yaygınlaşıyor. Fakat kalp naklinde sıra çok yavaş ilerliyor insanlar diğer organlarını bağışlasa bile kimse kalbini bağışlamak istemiyor. Hastanede bizimle birlikte bekleyen 3-4 yaşında çocuklar da var. Bu hastalığı her yaştan insan yaşayabiliyor. Yıllardır sıra bekliyoruz. Nakil sıralamasında da kademeler var. Son aşamaya geldinizde acil listeye alınıyorsunuz. Bu aşamada yer almak için yoğun bakımda tedavi görmeniz gerekiyor. Son yıllarda bir de ‘bölgesel nakil’ denilen sistem başladı. Türkiye genelinde değil bulunduğunuz bölgede organ aranıyor. İnsanların bizlere hayat verme şansına sahip olduklarını bilmeleri gerekiyor. Toprak olacaklarına bizlere hayat olsunlar”
YÜZDE 9’U NAKİL ŞANSI BULUYOR
Türkiye’de yapılan organ nakilleri ile organ nakli bekleyen hasta sayısı karşılaştırıldığında çarpıcı sonuçlar ortaya çıkıyor. Ülke genelinde 21 bin 80 hasta nakil beklerken nakil gerçekleştirilen hasta sayısı ise sadece 2 bin 603 kişide kalıyor.